Uspesi borovske atletičarke Melani Bosić

Borovčanka Melani Bosić postiže sve bolje sportske uspehe, a njen trener Saša Šešum predviđa joj sjajnu atletsku karijeru.

Slavko Bubalo 04.09.2020.
Melani Bosić ak slavonija žito

Melani Bosić iz Borova atletikom se počela baviti kao desetogodišnja devojčica i odmah na početku ostvarivala je izvrsne rezultate. Nije tada razmišljala o tome da se atletici posveti ozbiljnije. Trčala je kaže, iz zabave. Medalje je tada nisu zanimale iako joj je godilo kada bi ih osvojila.

Danas je Melani učenica Jezičke gimnazije u Osijeku i najtrofejnija je atletičarka Atletskog kluba „Slavonija-žito“ iz grada na Dravi za koji se takmiči već dugi niz godina. Ona je vrsna sprinterka pa su i discipline na 100, 200 i 400 metara one u kojima postiže najbolje rezultate. Samo na državnom prvenstvu za mlađe juniore održanom početkom jula Melani je osvojila pet medalja i to zlatnu u štafeti 4x100 metara, srebro u trkama na 100, 200 i 400 metara s preponama te jednu bronzu u štafeti 100-200-300-400 metara.

- Trčanje mi je i dalje zabava, ali je sada ipak sve to dosta ozbiljnije. Trčim za klub, za sebe, za rezultate i atletika je sada već jedan velik i važan deo mog života kom želim da se posvetim. I inače sam više za pokret, mnogo mi je zanimljivije biti u pokretu, raditi nešto nego sedeti u kući i vreme provoditi pred kompjuterom. Sport je nešto što me ispunjava, tu su mi prijatelji sa kojima delim zajedničke radosti – kaže ova uvek vedra i nasmejana devojka.

Obaveze u školi i na treningu nije uvek lako ispuniti, ali Melani i u tome uspeva. Posle nastave ima malo vremena da se odmori i ode na trening.

- Takav tempo mi i odgovara jer i ne volim to neko slobodno vreme, za mene je slobodno vreme to kada sam na treningu. Često se dešava da zbog takmičenja moram da izostanem sa nastave ali imam podršku i od profesora i od svojih prijatelja iz škole tako da nema nikakvih problema zbog toga – ističe Melani.

Trener zadovoljan i ponosan

Njen trener Saša Šešum o Melani ima samo pohvalne reči. Kaže da je ozbiljna i vredna i da sve postavljene zadatke predano ispunjava.

- Sve što od nje zahtevam obavlja takoreći savršeno i ostvaruje odlične rezultate koji su ove godine zaista savršeni. Kada je reč o nekim atletskim, odnosno trkačkim predispozicijama Melani ih ima jer je prilično eksplozivna i brza, ali kao i u svemu i u atletici je najvažnija upornost i ozbiljnost. Talenat bez rada je ipak ništa jer to može tako do jedne tačke, a posle sve zavisi najviše od rada – podvlači trener Šešum.

Melani Bosić ak slavonija žito saša šešum

Melani Bosić i Saša Šešum

Rad sa takmičarima nije težak ako čovek to voli. Zahtevan je jedino ako se radi sa mnogo takmičara jer svaki od njih zahteva poseban pristup i posebnu pažnju.

- Treba videti koje su prednosti svakog od njih i koja disciplina svakom od njih najbolje odgovara. U tom smislu je možda zahtevno ali je svakako zanimljivo. Kada je Melani u pitanju ona je probala sve discipline ali trenutno joj najbolje odgovaraju trke na 100 i 200 metara, odnosno sprint i produženi sprint. Neki moj osećaj i procena je da će kroz određeno vreme i iskustvo njena glavna disciplina biti 400 metara. Mislim da bi u toj disciplini ona mogla da ostvari svoje najbolje rezultate i uspehe – predviđa Saša Šešum.

Usponi i padovi deo života

Prošla godina za Melani je bila pomalo traumatična. Na bazenu je jako udarila petu i ta povreda zahtevala je dugotrajan oporavak, ali je zato ova krenula baš onako kako treba. Uostalom, usponi i padovi deo su svakog života i karijere pa ništa drugačije nije ni kada je atletika u pitanju.

- Pa tako je to, ne može uvek da ide onako kako čovek zamisli, ali sve prolazi pa i povrede. Ova godina zaista je dobro počela. Na državnom prvenstvu za mlađe juniorke osvojila sam pet medalja i to je za mene sjajno. Najviše volim da trčim na 100 i 200 metara, ali štafeta 4x100 metara je svakako najuzbudljivija jer uspeh zavisi od timskog rada. Nekako je lakše kada trčimo zajedno, navijamo jedni za druge, međusobno se bodrimo i nije sve na pojedincu – kaže Melani i negativno odgovara na pitanje da li joj treninzi ikada dosade.

- Ako me dosada ikada obuzima onda je to kada sam kod kuće. Trening je ipak nešto drugo, to me ispunjava i volim da sam ovde na atletskoj stazi. Imam podršku roditelja, baka, deda, sestara, brata, prijatelja i svih i nije mi teško.

Melani je u Osijeku već šest godina. Prve dve godine trenirala je u Borovu kod trenera Srećka Ilinčića čije ime izgovara sa velikim poštovanjem. U Osijeku su je, kaže, svi dobro primili.

- Ja i inače nisam baš pričljiva i trebalo mi je malo vremena da se priviknem, ali upoznala sam se dobro sa svima i jako mi je lepo. U stvari, većina mojih prijatelja sada su Osječani, sa njima provodim najviše vremena.

Kada je reč o rezultatima Melani kaže da joj je najdraži onaj postignut na 200 metara i iznosi 25,04.

- Uvek sam govorila da nisam za tu vrstu sprinta, a onda se dogodi da napravim baš u toj disciplini tako dobar rezultat. To je i klupski rekord a u državi je to u kategoriji mlađih juniorki i juniorki drugi rezultat. Sada imam novi cilj a to je da odem ispod 25 sekundi.

Slavonija-Žito klub sa velikom tradicijom

Melanin klub „Slavonija-žito“ čuva tradiciju Atletskog kluba „Slavonija“ koji je osnovan još davne 1962. godine. Kroz svoju bogatu istoriju klub je ostvario značajne i vredne rezultate. Posebno se isticala ženska ekipa koja je bila jedna od najjačih u Evropi. Atletičarke Slavonije ostvarile su najveći uspeh osvajanjem drugog mesta na Kupu evropskih klupskih prvaka u Cirihu 1985. godine, dok su godinu dana kasnije u Amsterdamu zauzele treće mesto. Ekipne prvakinje SFRJ bile su 11 puta, a pobednice Kupa SFRJ 8 puta.

Klub je čak 12 puta proglašavan najboljim sportskim kolektivom u Slavoniji i Baranji i kasnije u Osječko-baranjskoj županiji, najviše od svih sportskih klubova u ovom regionu Hrvatske.

- Od poznatih atletičarki svakako vredi istaći Slobodanku Čolović koja još uvek drži jugoslovenski, odnosno i hrvatski rekord na 800 metara. Imali smo odličnih skakača u dalj kao što su Siniša Ergotić i Lahor Marinović u troskoku, Novicu Čanovića u skoku u vis, a i sada ne zaostajemo u uspesima. Ovde trenira naš dvostruki olimpijac iz Rija i Londona u skoku s motkom Ivan Horvat dok su Melani i Dominik Škorjanc atletičari pred kojima je sigurno sjajna budućnost – navodi trener Saša Šešum.

Slede i međunarodna takmičenja

Trčati na domaćim stazama je zanimljivo ali za svakog sportistu nastup na nekom velikom međunarodnom takmičenju je nešto sasvim drugo. Ono što očekuje Melani na njenom putu do atletskih visina je Balkanijada u Istambulu. Melani se već sada priprema za taj događaj i raduje se odlasku u Tursku.

Melani Bosić ak slavonija žito

-  Međunarodno iskustvo i velika takmičenja su nešto što mi nedostaje i verujem da ću tamo steći veliko iskustvo koje će mi pomoći u daljem radu i karijeri.

Kada je reč o budućnosti Melani kaže da o tome mnogo razmišlja. Već sada pred sobom ima jasan plan a to je da završi Kineziološki fakultet i da postane trener. Sport je dakle, nešto u čemu vidi svoju budućnost i životno opredelenje.

- Ništa drugo me i ne privlači kao sport, to mi nikada neće dosaditi, tako da zaista sebe i ne vidim u nečem drugom – zaključuje kroz osmeh Melani.

Na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za mlađe seniore i seniorke koje je održano proteklog vikenda, Melani je osvojila četiri medalje, zlato u ženskoj štafeti 4 puta 100 metara, bronzu na sto i 200 metara pojedinačno te srebro u štafeti 4 puta 400 metara.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.

Tagovi