Vaskrs u Borovu: Održana Tucijada i izbor za najlepše ukrašeno jaje

Pravoslavni vernici obeležili su juče Uskrs, a u Borovu je nakon praznične liturgije u Hramu svetog Stefana održana tradicionalna Tucijada, kao i izbor za najlepše ofarbano jaje.

Tucijada naslovna

Na Tucijadi je ove godine učestovalo čak 106 takmičara, a u konkurenciji za najtvrđe jaje mogla su se takmičiti samo deca do 15 godina. Najčvršće jaje sa kojim je pobedio sve ostale, doneo je učenik sedmog razreda Osnovne škole Borovo Dušan Crnogorac.

– Došao sam danas bez jajeta, pa mi ga je posudio prijatelj i na kraju se ispostavilo da je to jaje najbolje i najtvrđe. Pre dve godine sam bio drugi i evo sada sam završio kao najbolji i baš mi je drago zbog toga iako nisam očekivao pobedu.  Jaje je bilo normalno, odnosno kokošije, nije bilo drveno, bez varanja – u šali nam je rekao Dušan nakon što je pobedio na Tucijadi.

Prvo mesto zamalo je osvojila Sara Lončarević koja je na kraju završila kao drugoplasirana, dok su treće i četvrto mesto zauzeli Nikola Krstonošić i Zorana Oljača.

Tucijada tekst

Manifestaciju koja nosi zvanični naziv „U susret Vaskrsu“ organizovalo je borovsko udruženje „Plavi Dunav“ koje se bavi zaštitom okoline, ali i tradcije i običaja te unapređenjem turizma, a ovaj događaj u porti Hrama svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana u Borovu organizuje već godinama.

– Pripremili smo nešto soka i slatkiša da se osveže deca i odrasli. Zaista nam je drago što je danas lep dan i što je puno ljudi ovde. Ovo nam prvenstveno znači zbog očuvanja tradicije, a cilj je da deca proslave Uskrs na radostan način, da dođu u crkvu i da se nakon toga takmiče na našoj manifestaciji – kaže predsednica udruženja „Plavi Dunav“ Desa Jankov.

Odabrana i najlepše oslikana jaja

Drugo takmičenje bilo je ono za najlepše ofarbano i ukrašeno jaje, a svoje takmičarske primerke doneli su učenici Osnovne škole Borovo i deca iz vrtića „Zlatokosa“ u Borovu. Komisija sastavljena od članova udruženja „Plavi Dunav“ odlučila nakon toga koja su jaja najlepša, a i ovde je bilo više od 100 jaja u obe konkurencije.

Među vrtićkom decom prva nagrada pripala je Eni Bosić, druga Lei Jurić, a treća Teoni Arsenović. U konkurenciji osnovnih škola najlepše jaje sa Vaskršnjim motivima doneo je Danijel Marinković, a drugo i treće mesto pripali su Eleni Rakić i Dijani Milić. Svi nagrađeni dobili su i poklone Zlatare Rim i Plavog Dunava.

Tucijada pobednik
Danijel Marinković

– Na jajetu sam naslikao našu crkvu. Mama mi je pomogla oko gornjeg dela crkve, a ja sam pravio kapiju i donji deo. Od uskršnjih nalepnica sam napravio krst. Nisam mislio da ću pobediti, ali mi je sada drago jer sam se puno potrudio oko toga. Volim i inače da crtam, ali ovako nešto lepo da ću nacrtati nisam mogao da verujem – kaže osmogodišnji Danijel Marinković, ponosni vlasnik najlepše osilkanog jajeta na ovogodišnjoj manifestaciji.