Veće srpske nacionalne manjine Opštine Lovas započelo sa radom

U Veću srpske nacionalne manjine Opštine Lovas kažu da im je cilj jednostavan, a to je druženje te jačanje kolektiviteta i zajedništva.

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Lovas

Konstituisati manjinsko veće tamo gde Srba ima u dovoljnom broju nije veliki problem. Problemi nastaju u sredinama u kojima pripadnika srpske zajednice ima samo u tragovima. Sa konstituisanjem srpskog manjinskog veća u Opštini Lovas stvari od samog početka nisu išle glatko, bilo je, narodski rečeno, povuci-potegni. Ipak, upornost pripadnika srpske manjinske zajednice u Lovasu i Opatovcu na kraju je urodila plodom i VSNM Opštine Lovas je započeo sa radom.

– U celoj našoj opštini, odnosno u dva mesta Lovasu i Opatovcu, Srba ima u petnaestak, možda dvadeset kuća. Osnivanjem ovog Veća pre svega želimo da okupimo naše ljude, da ih organizujemo i da na neki način organizujemo njihovo slobodno vreme, da čujemo njihove potrebe i da utičemo na rešavanje nekih problema sa kojima se susreću. Još uvek nismo definisali planove, ali na tome upravo radimo. Trenutno, naš najveći problem vezan je za uređenje pravoslavnog groblja u Opatovcu koje se nalazi u veoma lošem stanju. Za njegovo održavanje nadležna je opština, ali je groblje nažalost zapušteno, na njemu je izrasla bagremova šuma i sve izgleda veoma, veoma loše – tvrdi predsednik novoformiranog srpskog manjinskog veća Gordan Petrović.

Na groblju, kaže Petrović, nema ni kapele pa se sanduci sa pokojnikom za vreme verskog obreda drže na stolicama. Nema ni ograde, ni parkinga i uređenje ovog groblja je prvi i za sada najvažniji zadatak. Srbi u opštini Lovas do sada nisu bili organizovani niti su se bilo gde okupljali i konstituisanje manjinskog veća je pokušaj da se to promeni.

– Cilj nam je da se družimo, da jačamo naš kolektivitet i zajedništvo i da delujemo kao jedna organizovana celina što do sada nije bio slučaj. Svako od nas brinuo je svoju brigu, nismo delili svoje probleme ni sa kim. Želimo da se povežemo i sa našim ljudima iz drugih opština i sredina, da brinemo jedni o drugima i da se kulturno organizujemo – ističe Petrović koji kaže da konstituisanje Veća nije išla glatko kako su očekivali da će biti.

– Sve je trajalo duže nego što smo očekivali, gotovo godinu dana. Imam utisak da se radilo o određenoj opstrukciji, ali ne mogu da pronađem razlog za takav pristup jer je zakonsko pravo svake manjinske zajednice da ima svoje manjinsko veće. Ipak, to je sve sada iza nas, ma o čemu da se radilo, i sada je na nama da se organizujemo i odredimo pravac našeg delovanja, da formulišemo ciljeve, izradimo plan rada i finansijski plan – kaže Petrović.

Veće srpske nacionalne manjine Opštine Lovas
Gordan Petrović i Zlatko Pavlović – predsednik i član Veća srpske nacionalne manjine u opštini Lovas

Kada planovi budu pripremljeni članovi Veća s njima će izaći pred opštinsko rukovodstvo od koga očekuju da im obezbedi finansijska sredstva i prostorije gde će se sastajati i gde će biti smešteno njihovo sedište.

– Za sada koristimo prostorije Ribolovnog kluba u kojima smo pre nekoliko dana održali i naše prvo okupljanje na kom smo proslavili osnivanje Veća. Načelnica opštine kontaktirala je upravu kluba i oni su nam omogućili da se tu okupimo i na tome smo i njoj i ovom klubu veoma zahvalni – napominje Petrović.

To okupljanje održano je u Opatovcu, a sa članovima veća bili su i predsednik i sekretar županijskog VSNM-a Svetislav Mikerević i Dušan Latas i načelnik Opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

Već je postao običaj da svako manjinsko veće ima svoju krsnu slavu pa je i VSNM Opštine Lovas odabralo svoju, a to je Đurđic koji pravoslavni vernici proslavljaju 16. novembra. Biće to prilika da se okupi veći broj ljudi, da se razmene iskustva i ostvare kontakti koji mogu da doprinesu boljem radu novoosnovanog srpskog manjinskog veća u ovoj sremskoj opštini.