Venci i sveće za poginule i ubijene u Vukovaru

Kod centralnog krsta na vojničkom groblju Aleja u Vukovaru srpska zajednica još jednom se prisetila stradalih u ratu.

Nikola Milojević 11.09.2021.
Aleja Vukovar portal

Već godinama unazad drugu subotu u septembru predstavnici organizacija srpske nacionalne manjine iz Vukovara i okoline zajedno sa članovima porodica žrtava okupljaju se i u zajedničkoj molitvi odaju počast stradalim pripadnicima srpske zajednice iz ovog grada u ratu devedesetih godina.  Molitva je ove godine započela liturgijom u Sabornoj crkvi svetog oca Nikolaja u centru grada, a nastavila se na groblju Aleja gde su kod centralnog krsta zapaljene sveće i položeni venci. Nosilac priprepreme obeležavanja i ove je godine bilo Veće srpske nacionalne manjine (VSNM) grada Vukovara.

- Molitveno se prisećamo naših najmilijih i naših postradalih u skladu sa apostolskom zapovesti „Molite se jedni za druge“. Poruka svega je da se prisećamo svojih stradalih, da ih ne zaboravimo, da se za njih molimo, ali i da gledamo i radimo za budućnost. Ne želimo da se ovakva stradanja nikada više ponove i nadamo se da će poruke koje šaljemo doći na plodno tlo da se to zaista nikada ne ponovi – kaže predsednik VSNM-a grada Vukovara Dejan Drakulić.

Krst na Aleji jedino je mesto na kojem se srpska zjaednica trenutno može prisećati svojih  nastradalih jer predstavnici grada Vukovara nikada do sada nisu imali razumevanja da dostojno obeleže mesta stradanja srpskih civila. Zbog toga će se u narednom periodu  raditi na ideji da se u porti crkve postavi krst na kojem bi se ubuduće vršio pomen.

- Centralni krst bi bio mesto na kojem bi se vršio pomen za sve stradale. To će biti u nekom budućem periodu, ali nećemo ni tada izostaviti pomen i polaganje venaca ovde na Aleji. Svesni smo da će prema nama uvek dolaziti pritisci što se sećamo svojih poginulih u zavisnosti od političkog trenutka, ali bez obzira na to, niko ne može zabraniti bilo kome da se moli za svoje postradale. Mi smo se i danas na liturgiji i parastosu prisetili svih žrtava nastradalih u ovom ratu. Uvek će biti nekih prigovora, političkih tendencija ili prepucavanja, ali mi ne želimo u tome da učestvujemo – ističe Dejan Drakulić.

Za žrtve rata vence su ove godine položili predstavnici VSNM-a grada Vukovara, VSNM-a Vukovarsko-sremske županije, Zajedničkog veća opština, vukovarskog SDSS-a, antifašista grada Vukovara i pododbora SKD  „Prosvjeta“ iz ovog grada.