Vukovar se još jednom prisetio Branka Radičevića

U Vukovaru su 4. oktobra održani „Brankovi dani“ – kulturna manifestacija posvećena Branku Radičeviću.

Nikola Milojević 05.10.2020.
„Brankovi dani“ crkva prepodobne mati paraskeve vukovar

Branko Radičević bio je jedan od najvećih pesnika srpskog romantizma, a njemu u čast već 14 godina u izletištu Dobra voda kod Crkve Svete Petke održava se kulturna i duhovna manifestacija „Brankovi dani“. Sam Branko često je boravio u rodnom gradu svoje majke Ružice i neke od pesama napisao upravo kod pravoslavne crkve na Dobroj vodi. Zato je pre skoro deceniju i po pokrenuta ova manifestacija i postavljena spomen-ploča nedaleko od crkve. Tradiciju višednevnog okupljanja srpskih udruženja i učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku započeo je pokojni starešina hrama na Dobroj vodi Jovan Radivojević, a nastavili njegovi naslednici na čelu druge vukovarske parohije, najpre Vukašin Cvetojević, a zatim i sadašnji sveštenik protojerej-stavrofor Miljen Ilić.

- Svake godine do sada ovo je bila višednevna manifestacija i cilj je bio da se više puta saberemo u kulturnom i duhovnom stvaralaštvu. Ovde se sabiraju deca i naši brojni posetioci iz Vukovara i okoline, a sve uz pesmu, igru i lepo druženje. I sam Branko Radičević dolazeći ovde u rodni grad svoje majke sabirao je mladost Vukovara sa kojom se družio. Koronavirus je ove godine pomutio celi svet pa tako i našu manifestaciju. Zbog toga smo odlučili da je održimo samo jedan dan. Iako nismo mogli da zovemo goste iz inostranstva, imamo i ove godine jako kvalitetan program – ističe prota Miljen Ilić.

Manifestacija je održana četvrtog oktobra, a organizatore je poslužilo i vreme s obzirom na to da je nedeljno popodne u Vukovaru bilo pravi primer „Miholjskog leta“. Sunčan dan i temperatura od otprilike 25 stepeni celzijusovih izmamili su brojne posetioce u izletište Adica pa je manifestacija bila izuzetno posećena kao uostalom i svake prethodne godine od kada se održava.

- Ovo je sveta zemlja i tu je blagoslov i blagodat Duha Svetog koji se oseti u svakom momentu i parčetu ove zemlje. Tu nas sve prepodobna mati Paraskeva sabira, okuplja i blagosilja. To narod prepoznaje, to srce pozove i to je upravo ono što je suština jednostavnosti, ljubavi i lepote koja se može ovde doživeti – govori Miljen Ilić.

„Brankovi dani“ vukovar miljen ilić

Uz brojne posetioce na bini su se izmenjivali i brojni učesnici ovogodišnjih Brankovih dana. Nakon pozdravnih reči domaćeg sveštenika besedu o Branku Radičeviću govorila je profesorka Jadranka Radošević, a u muzičkom delu programa učestvovali su Vukovarsko srpsko pevačko društvo „Javor“, tamburaška sekcija KUD-a „Branislav Nušić“ iz Borova, tamburaški sastav „Dunavske zore“ kao i Etno grupa „Đurđevak“ iz Bobote. Na bini su se prigodnim recitacijama smenjivali i učenici vukovarskih osnovnih škola „Dragutin Tadijanović“, „Nikola Andrić“ i „Siniša Glavašević“, ali i srednjoškolci iz Gimnazije i Strukovne škole „Marko Babić“.

U susret manifestaciji organizatori su priredili i literarni konkurs na koji su se javili učenici sedam osnovnih i dve srednje škole iz Vukovara i okoline. Na manifestaciji su dodeljene i nagrade „Ružica Radičević“ najboljim radovima prema oceni stručne komisije. Učenici su pisali radove na temu „Kolevka“, a iz svake škole nagrađen je po jedan učenik uz još po tri iz svih osnovnih i srednjih škola koji su napisali najbolje radove. Među osnovnoškolcima najbolje radove imali su Dimitrije Milinković iz OŠ „Brašdin“, Luka Medić iz OŠ „Ilača-Banovci“ i Anastasija Zelenković iz OŠ „Tenja“. Srednjoškolci sa najboljim literarnim radovima bili su gimnazijalci Sara Atlagić i Stefan Ilić, kao i učenik Ekonomske škole Dejan Kojčinović.

- Deca su se zaista potrudila, radovi su bili izvanredni, a njihovi mentori su se isto tako potrudili da ih što bolje upute. Mogu da kažem da je bilo izuzetno lepih, dobrih i kvalitetnih radova. To je tradicija koja traje od prvih Brankovih dana, a nadam se da ćemo uskoro sve te radove sabrati u jednu knjigu – zaključuje sveštenik Miljen Ilić.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.