„Za dame je svaki dan Osmi mart“

Međunarodni dan žena i ove godine je tradicionalno obeležen u Borovu programom „Kreativnost na delu“.

Dušan Velimirović 08.03.2024.
Kreativnost na delu Međunarodni dan žena osmi mart Borovo

Izložbom slika, ručnih radova i domaćih specijaliteta Borovčanke i gošće iz okolnih mesta obeležile su Međunarodni dan žena. Program nazvan „Kreativnost na delu“ organizuje Aktiv žena Samostalne demokratske srpske stranke Borovo i lokalni pododbor Prosvjete dok je pokrovitelj programa Opština Borovo.

- Krenule smo sa idejom da pokažemo našu kreativnost na delu koju zaista i možete da vidite na svim štandovima. Žene su čudo, svašta znaju da rade. Ja im na tome i čestitam. Želim da se i dogodine ovako okupimo i da budemo žive, zdrave, srećne i zadovoljne. Srećan dan žena - poručila je okupljenima predsednica Aktiva žena SDSS-a Vukovarsko-sremske županije Dragana Bošnjak.

Posetiteljkama programa obratila se i saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

- Koliko ste puta čule da su žene slabiji pol? Kad to čujem, ja se naježim. Kako smo mi to slabiji pol? Da li kada rame uz rame sa muškarcima radimo transplantacije, ili žene piloti, ili žene koje osvajaju olimpijska zlata? Kada me pitaju kada ćemo doseći 30 ili 40 odsto društvene zastupljenosti moram da kažem da ne znam kada će se to desiti, ali ono što sigurno znam je to da su reči snaga i hrabrost ženskog roda - rekla je Dragana Jeckov.

Na štandovima se predstavilo nekoliko udruženja žena sa šireg vukovarskog područja. Bilo je mnogo toga, od tradicionalnih gastronomskih specijaliteta i sitnih kolača pa do sve popularnijih ručnih radova.

- Bavim se kreativnim radom, većinom su u pitanju reciklažni materijali i sve što se može iskoristiti. Obično izrađujem dekoracije vezane za Uskrs i Božić, najviše sitne poklone za prijatelje. Uvek je lepo družiti se i razmenjivati iskustva. Lepo je poklanjati pažnju i poklone i drugim danima, a ne samo osmog marta - predstavlja štand udruženja „Zlatne ruke“ iz Markušice Mira Trepić koja je ovim putem najavila i jedno dešavanje u Osijeku.

- Večeras ćemo se po drugi put okupiti u Osijeku. Prošle godine smo se prvi put okupile na Noćnom maršu i podržale prava žena. Večeras predstavljamo zanimljive transparente i ko ima priliku neka dođe i podrži ženska prava - poručuje naša sagovornica.

Gobleni sačuvani od prašine i zaborava

Veliku pažnju izazvala je i izložba goblena u okviru programa „Kreativnost na delu“ koju je na ideju Dragane Bošnjak postavila predsednica borovskog pododbora Prosvjete Radmila Latas.

- Dragana nam je rekla rečenicu: „Hajde da ih izvadimo iz ormara, rupa i sa tavana“. Nekada su gobleni bili deo svake kuće, vezle su ih, uglavnom, žene, mada ima i gospode. Bili su na zidovima, spavaćim sobama i hodnicima. Mnogo vremena treba da se napravi jedan goblen i šteta što je na neki način njihovo vreme prošlo. Menjaju se trendovi koji nas prate pa su skinuti sa zidova, a mi smo hteli da sa njih skinemo prašinu i da ih izložimo jer su divni i potreban je veliki trud da se tako nešto napravi. Zahvaljujemo svim našim dragim Borovčankama koje su se potrudile da ih pronađu jer su, uglavnom, negde spremljeni. Nakon današnjeg dana, premeštamo ih u borovsku biblioteku gde će biti izloženi naredne dve nedelje. Poslednji dan ćemo napraviti druženje sa damama koje su ovo radile kako bi nam ispričale priču o goblenima - predstavlja izložbu Radmila Latas.

Pored goblena, izloženi su rupčići ljubičaste, zelene i bele boje, koje su, kako kaže naša sagovornica, simboli Međunarodnog dana žena. Ljubičasta boja simboliše snagu žena koje su se pre gotovo jednog veka izborile za svoja prava, ravnopravnost, kraće radno vreme i jednake plate. U svetu se na spomenike na ovaj dan stavljaju ljubičaste kecelje u čast na radnice u tekstilnoj industriji koje su se najviše i borile za ženska prava. Bela boja predstavlja nevinost i čistoću, a zelena prirodu.

Imala je predsednica borovske Prosvjete poruku za sve žene, ali i za muškarce.

- Želim da kažem da je svaki dan Osmi mart za dame. Za to se moramo same izboriti i treba da budemo hrabre i snažne. Treba u svakom danu da pronađemo nešto što nam je lepo i što taj dan čini lepim. Svim damama želim da budu zadovoljne, srećne, vesele i da uživaju u svakom trenutku u svakom danu. Ne mislim da muškarci daju pažnju ženama samo Osmog marta, ubeđena sam da gotovo svi muškarci svakog dana nađu nešto lepo za svoju ženu. Mislim da to treba da bude uzajamno i onda će svaki dan biti Osmi mart i za dame i za gospodu - poručuje Radmila Latas.

Zoran Baćanović i Dragana Jeckov

Tradicionalno na današnji dan, načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović pravio je palačinke koje deli posetiteljkama programa.

- Ideja je nastala sasvim spontano kada smo razmišljali kako da uveselimo žene i kako da se pridružimo Aktivu žena koji svake godine upriliči damama prezentaciju domaćih proizvoda, hrane i svega ostalog. Na ovaj način dajemo svoj doprinos ovakvoj manifestaciji. Mogu vam reći da sam već pomalo umoran, ali sigurno neću odustati. Poruka za muškarce je da treba postići zajedničku simbiozu, ravnotežu i vrednovati jednako muškarce i žene, pokazati da smo svi jednaki i na taj način treba da postupamo i da se ophodimo jedni prema drugima - zaključuje borovski načelnik.

Tokom programa, gošće je uveseljavala mlađa tamburaška sekcija kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ iz Borova koja je izvela nekoliko muzičkih numera, dok su muškarci okupljenim ženama podelili karanfile.