Za kraj školske godine vozili biciklima od Dalja do Erduta

Učenici OŠ „Dalj“ biciklima prešli deset kilometara do područne škole Erdut, prisetili se svojih tragično nastradalih prijateljica i tako obeležili kraj školske godine.

Jadranka Jaćimović 21.06.2021.
biciklijada dalj naslovna portal

Učenici Osnovne škole „Dalj“ obeležili su kraj školske godine biciklijadom. Kroz ovaj veoma zanimljiv koncept u kome su objedinjeni druženje, fizička aktivnost i uživanje u prirodni, đaci su proslavili kraj veoma izazovne, drugačije i zahtevne pedagoške godine. Biciklijada koja je prvi put održana pre tri godine podrazumeva da učenici od petog do osmog razreda, a koji za to iskažu zanimanje, svojim biciklima u pratnji nastavnika posete područnu školu u Erdutu.

Na ruti od deset kilometara na minimum je svedeno kretanje prometnim cestama, a vozilo se vinskim cestama kroz prelepe Erdutske vinograde. Osmislila je to i organizovala voditeljka nastave na srpskom jeziku i nastavnica fizičke kulture Sandra Rabrenović.

- Hteli smo da iskoristimo potencijal našeg područja i jedina nam je prepreka bila što nemamo biciklističke staze. Uspeli smo da osmislimo rutu putevima kroz Erdutske vinograde kako bi smanjili kretanje po cestama. Prva biciklijada pre tri godine je bila veoma uspešna i evo uspeli smo opet da se organizujemo i da ova ideja preraste u tradiciju što mi je jako drago. Imamo veći broj učenika koji se odazvao – objašnjava nastavnica Rabrenović .

Kako bi osigurali bezbednost i preduhitrili potencijalne probleme obezbeđena je pratnja policije i podrška Komunalnog preduzeća „Čvorkovac“.

biciklijada dalj tekst portal

- Mislili smo na sve, na moguće kvarove na biciklima pa smo dobili podršku preduzeća „Čvorkovac“, a policija nas prati i osigurava bezbednost posebno zbog prelaska preko državne ceste. Naši učenici su fizički spremni, jedino što nemaju baš svi dobre bicikle pa je malo naporno naročito na uzbrdici koju prelazimo na putu do Erduta. U povratku se samo spuštamo pa je puno lakše – kaže Sandra Rabrenović.

Biciklijada dobila memorijalni karakter

Kada je pre tri godine prvi put organizovana biciklijada učenici su iskazali veliko interesovanje. Nažalost ovu je školu u junu 2019. godine zadesila tragedija, putujući na školsku ekskurziju život su izgubile dve učenice. Odlučeno je da biciklijada bude posvećena nastradalim devojčicama Ivi i Renati.

- Prvi put smo biciklijadu realizovali pre tri godine i odaziv dece je bio veliki i svi su bili zadovoljni. Nažalost sledeće godine dogodila se tragedija u kojoj su stradale naše devojčice iz Erduta zato je došla druga ideja da ovo bude memorijalna biciklijada u spomen na naše dve učenice koje su stradale, Ivu Jelić i Renatu Horvat. Zbog epidemioloških mera još uvek nismo u mogućnosti da to organizujemo na način kako želimo, da uključimo druge institucije i udruženja te da sadržajno bude bogatije. Ipak smo i ove godine uspeli nešto da organizujemo, tako će u područnu školu doći „Dijalog centar“ i „Plantaža“ udruženja iz Osjeka koja će za decu organizovati kreativne radionice – priča direktor OŠ „Dalj“ Marko Stanić.

Na biciklijadi kojom je obeležen kraj 2019/2020 školske godina učestvovalo je 140 učenika. U prepodnevnim časovima ispred OŠ Dalj krenuli su put Erduta gde je osigurana užina, osveženje, potreban odmor i druženje kroz kreativne radionice. Za to vreme delegacija škole položila je na mesnom groblju cvetne aranžmane za tragično nastradale učenice Ivu i Renatu.

U novu školsku godinu sa većim brojem učenika

Školska godina koja je završena bila je drugačija i zahtevala je prilagođavanje promenama kako za učenike tako i za prosvetne radnike. Oni su uspešno odgovorili novim zahtevima i epidemiološkim merama, ali priznaju da je to bila iscrpljujuća školska godina.

- Psihički umor je prisutan jer to nije nešto na što smo navikli. Možda nismo radili koliko je uobičajeno, ali taj posao i način na koji smo ga radili je nešto novo što smo svi morali da učimo i u praksi smo više vremena proveli sa školom nego pre. Većina dece je veoma uspešno savladala sve, postoji i manji broj koji će ići na dopunski rad, ali to je nešto što je uobičajeno. Vidimo da mere popuštaju i iskreno se nadamo da ćemo sledeće školske godine imati više ovakvih aktivnosti , izleta i ekskurzija što deci jako nedostaje – rekao je direktor Stanić.

Ovu školsku godinu OŠ „Dalj“ pohađalo je 235 učenika. Osmi razred završilo je 32 učenika i ono što posebno raduje je podatak da je, nakon dugo vremena, broj dece koja kreću u školu veći od broja onih koji je napuštaju. U prvi razred u septembru kreće 35 učenika od kojih se na obrazovanje po modelu „A“ odnosno na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu opredelilo 19 učenika, 13 učenika upisano je na nastavu na hrvatskom jeziku, a tri učenika upisana su u područnoj školi Erdut.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.