Zamenici župana raspravljali o popisu stanovništva

Vukovarsko-sremska županija bila je domaćin sastanka koordinacije zamenika župana iz redova nacionalnih manjina na prostoru Republike Hrvatske.

Srđan Sekulić 06.02.2023.
Koordinacija zamenika župana

Bio je ovo peti sastanak u nizu koordinacije koja okuplja 12 zamenika župana iz 11 županija, a prvi put je održana u Vukovaru.

- Koordinacija okuplja 12 zamenika župana na nivou Republike Hrvatske koji su predstavnici nacionalnih manjina, od toga njih deset kao predstavnici srpske nacionalne manjine i po jedan predstavnik Italijana i Čeha. Tema ove koordinacije i ovog sastanka biće problemi koje imamo svakodnevno i problemi sa kojima se susrećemo i kao takve želimo ih staviti na sto. Oni nisu veliki i situacija i odnosi su sve bolji i bolji. Moram da istaknem da u Vukovarsko-sremskoj županiji imam dobru saradnju sa predstavnicima manjina, a očekujem i nadam se da je to tako i u drugim županijama. Svakako, naša županija može da posluži kao primer kako bi to trebalo da funkcioniše svugde na nivou Republike Hrvatske – istakao je župan Vukovarsko-sremske županije Damir Dekanić koji je takođe uzeo učešća na ovom sastanku.

- Sastanak je radnog karaktera, teme su široke, zapravo sve ono što utiče na kvalitet života biće i na današnjem sastanku. Centralna tema je popis stanovništva i to je tema koja nas sve zabrinjava podjednako, kako većinski narod, tako i manjine. Nažalost, sve nas je manje, moramo da razmišljamo o donošenju jačih i boljih demografskih mera kako bi ovaj prostor ostao naseljen. Rezultati popisa nisu očekivani, još više nisu željeni i očekujem da će sledeći popis biti daleko bolji za sve nas – naglasio je Dekanić.

Broj stanovnika utiče i na njihova prava

Demografska slika na području cele države reflektuje se i na njene pojedinačne, regionalne delove. Neke od županija su po tom pitanju u još gorem položaju kada se govori o demografiji.

- Ono što je činjenica to je da je Republiku Hrvatsku zahvatila jedna demografska katastrofa. Ako pogledamo Vukovarsko-sremsku županiju shvatićemo da je taj problem još veći i izgubili smo u proteklih deset godina preko 30 hiljada stanovnika, jedan grad veličine Vinkovaca. Pripadnici srpske nacionalne manjine su još više pogođeni tim negativnim trendovima gde smo u ukupnom udelu stanovništva na području naše županije pali sa nekih 15,5 odsto na 13,5 odsto. Ono što je činjenica jeste da su prava nacionalnih manjina temeljena na našem broju, odnosno ukupnom postotku i iz toga se izvlače sva prava od predstavnika u Saboru, preko predstavnika u regionalnim i lokalnim samoupravama. Taj broj utiče i na neka druga prava kao što su službena upotreba jezika i pisma, pravo na proporcionalnu zastupljenost u javnim i državnim službama i drugo – napomenuo je zamenik župana iz redova srpske nacionalne manjine Srđan Jeremić.

Koordinacija zamenika župana

- Mi ćemo danas na ovoj petoj koordinaciji razgovarati kakve će implikacije ovaj poslednji popis stanovništva imati na zakonom zagarantovana prava nacionalnih manjina. Činjenica je da će nacionalne manjine izgubiti određena mesta u predstavničkim i izvršnim telima. S tim u vezi želimo da vidimo kakva je situacija u pojedinim županijama, da vidimo kako tamo stvari stoje i da zajednički koordinišemo nekim akcijama, a sve u saradnji sa klubom zastupnika nacionalnih manjina u Saboru Republike Hrvatske – istakao je Jeremić.

Pored ove centralne teme, predstavnici nacionalnih manjina razgovarali su i o projektima prekogranične saradnje, o pitanju te saradnje u drugim županijama, a ujedno ovo je bila prilika i da se dogovori ko će biti domaćin sledeće koordinacije i sa kojim temama će se tamo baviti njeni članovi. Uz 12 zamenika župana iz 11 županija, te župana Vukovarsko-sremske županije, sastanku koordinacije prisustvovali su i saborski zastupnici SDSS-a Dragana Jeckov i Boris Milošević.