Završio program Zaželi u opštini Erdut

Druga faza projekta Zaželi i postani zaposlena žena u opštini Erdut obezbedila je tokom 12 meseci 30 radnih mesta i podršku za 180 starijih osoba.

Program Zaželi opština Erdut naslovna

Završena je druga faza projekta Zaželi u opštini Erdut, što je istovremeno povod za zadovoljstvo, ali i zabrinutost. Iako je kao projekat koji zapošljava žene i vodi brigu o starim i nemoćnim osobama veoma uspešno realizovan,njegov kraj za 30 žena ipak znači povratak na tržište rada, a za najstarije meštane opštine, za njih 180, ponovo samoću.

Toga su itekako svesni u opštini Erdut te se na završnoj konferenciji za medije održanoj 28. marta u Preduzetničko razvojnom centru u Dalju razgovaralo o rezultatima projekta Zaželi, ali i o trenutnoj situaciji i potrebama vezanim za brigu o starim i nemoćnim osobama na području ove lokalne samouprave.

– Došli smo do kraja ovog projekta koji je trajao 18 meseci, provođen je u periodu od 5.oktobra 2020. godine, a završava se 5. aprila. Kroz projekt je bilo zaposleno 30 žena iz sva četiri naša naselja koje su se brinule o 180 korisnika. Njihovo zaposlenje je trajalo 12 meseci. Bila im je omogućena edukacija isto kao i u prvom projektu Zaželi, samo je sada promenjen obrazovni profil, nakon provedenog postupka javne nabave sklopili smo ugovor sa učilištem Janus iz Osijeka za zanimanje kuvarica i edukaciju je prošla 21 žena. Stekle su kvalifikaciju koja se vrednuje kao novo zanimanje i koje će moći upisati u svoje radne knjižice. Projekat je u potpunosti finansiran od strane Evropske unije i to je za našu opštinu kao instituciju od velikog značaja s obzirom da nam je omogućeno da zaposlimo naše stanovnike i to žene koje su u grupi najteže zapošljivih, znači žene starije od 50 godina koje imaju najviše obrazovanje srednju školu – rekla je voditeljka projekta Sonja Klajić.

Sve veća potreba za brigom o starijim i nemoćnim

Korisnici ovog projekta bile su osobe starije od 65 godina i osobe u veoma teškoj zdravstvenoj situaciji za koje je dokazano da je pomoć zaista potrebna. Starenje stanovništva je izrazito vidljiv trend koji dovodi do smanjenja ukupno aktivnog i ekonomski ovisnog stanovništva pa su i potrebe za ovakvom podrškom velike, ističe načelnik opštine Jugoslav Vesić.

– Potrebe su velike i nadamo se da će ministarstvo i Vlada RH prepoznati sve vrednosti i omogućiti nastavak ovog programa. Tako će obezbediti nova zapošljavanja i brigu za stare i nemoćne osobe. Svi se nadamo nastavku programa Zaželi u nekom većem obimu. U suprotnom, moraćemo sami pisati projekte i tražiti novac iz EU fondova. Iako na području Opštine Erdut postoji desetak privatnih domova za starije i nemoćne, a u najavi je i otvaranje novih, stariji ljudi sa sela teško se odlučuju na odlazak u domove, žele ostati u svojim kućama, ali im je potrebna pomoć. Zahvaljujući ovakvim programima to im je i omogućeno – rekao je načelnik Vesić.

Kroz program zaželi u opštini Erdut do sada zaposleno 65 žena

Svakog meseca tokom provođenja projekta Zaželi korisnik je dobijao paket od nekoliko proizvoda kako za osobnu higijenu tako i za održavanje higijene njihovog prostora. Dok je sa jedne strane obezbeđena briga za stare i nemoćne, s druge strane zaposlene su žene koje do tada nisu nigde radile. Naime, projekat Zaželi krasi specifičan cilj, a to je da istovremeno osnaži i unapredi radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižim stepenom obrazovanja te ujedno da obezbedi socijalnu uključenost i bolji kvalitet života krajnjih korisnika.

– Mi smo na području opštine Erdut zadovoljni ne samo rezultatima ovoga projekta nego svim rezultatima programa Zaželi. Preduzetnički centar izradio je tri projekta za područje opštine Erdut, dva za opštinu, a jedan za Centar za mlade. Sva ta tri projekta u okviru programa Zaželi su odobrena, ukupna vrednost ta tri projekta je više od 7,7 miliona kuna i kroz njih je bilo zaposleno 65 ženskih osoba. One su u tom periodu od 2018. do 2022. godine obilazile gotovo 400 starijih osoba. Ono što je sigurno je da su operativni programi koji su podloga za konkurs u izradi. Očekujem da će do juna programi biti poslani, a najkasnije do seštembra biti odobreni. Kada program bude odobren na osnovu toga se raspisuju konkursi, a na osnovu konkursa mi pišemo projekte – objašnjava direktorka PORC-a Bojana Orsić.

projekat Zaželi opština erdut tekst

Završnoj konferenciji prisustvovale su žene koju su tokom 12 meseci brinule o svojim starijim sumeštanima. Svoje iskustvo u projektu Zaželi ispričala je Snježana Dukić iz Dalja.

–Iskustva su sva pozitivna i za nas i za korisnike. Nama je osigurana egzistencija, a korisnici su srećni i zadovoljni da im neko otvori vrata, da im pomognemo šta god trebaju i tako smo postali jedna mala familija. Ja sam se brinula o šest ljudi, dva muškarca i četiri žene, najmlađi korisnik je imao 60 godina, a najstariji 93 godine. Bilo je to kuvanje, spremanje, nekoga sam vodila kod doktora, išla po lekove, plaćala režije, nabavljala šta je bilo potrebno iz trgovine, cepala drva, ložila vatru. Zahvaljujući ovom projektu prošla sam edukaciju za negovateljicu i za pomoćnog kuvara – ispričala je Snježana.

Projekat “Zaželi i (p)ostani zaposlena žena II“ u potpunosti je finansiran iz Evropskog socijalnog fonda u iznosu od 2,7 miliona kuna. Nosilac projekta bila je Opština Erdut, a partneri Hrvatski zavod za zapošljavanje Osijek i Centar za socijalnu skrb Osijek.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.