Završio tradicionalni turnir „na Vuteksu“ u Vukovaru

Prethodne dve nedelje igrao se Memorijalni turnir u malom fudbalu „Slobodan Tišov Lujo“, a završno veče i finalne utakmice odigrane su 28. jula.

Nikola Milojević 29.07.2019.
Slobodan Tišov Lujo Turnir naslovna

Popularni turnir u futsalu „u rupi“ na stadionu Fudbalskog kluba Vuteks-Sloga stigao je do svog kraja. Najbolji igrači malog fudbala iz Vukovara i šire okoline su se dve nedelje borili za titulu najboljih i bogat nagradni fond koji su obezbedili organizatori i sponzori. Tradicionalni memorijalni turnir već šestu godinu uzastopno uspešno organizuje Udruženje mladih „Reakcija“ iz Vukovara.

- Zadovoljni smo što je sve proteklo u najboljem redu. U zavisnosti od dana do dana bila je različita posećenost turnira, ali na kraju možemo sigurno da budemo zadovoljni. Broj ekipa je standardno u padu i to je nešto na šta ne možemo puno da utičemo jer je veliki odliv stanovništva, ali opet smo uspeli da okupimo jako dobre ekipe i igrače. Na našem turniru su igrali i neki bivši futsal reprezentativci hrvatske i mislim da smo na kraju odradili posao kako treba – kaže sekretar Udruženja mladih Reakcija Nikola Ostojić.

Memorijalni turnir u malom fudbalu „Slobodan Tišov Lujo“ igrao se u tri kategorije, veteranskoj, pionirskoj i seniorskoj. Veteranska konkurencija okupila je pet ekipa, pionirska šest, a seniorska ukupno 15 ekipa koji su na početku bili raspoređeni u tri grupe. Nakon toga igralo se četvrtfinale pa sve do same završnice i velikog finala u kojem je ekipa pod nazivom „Protein Bobota“ slavila sa 4:3 protiv ekipe „Panić trans“ koja je turnir „u rupama“ osvojila prošle godine.

Slobodan Tišov Lujo pobednici Protein bobota

Ovogodišnji turnir "na Vuteksu" osvojila je ekipa "Protein Bobota"

U izuzetno uzbudljivom i neizvesnom finalu ipak je za nijansu bila bolja ekipa „Proteina“ koja je bila sastavljena uglavnom od najboljih futsal igrača sa ovog područja i koja je u gotovo identičnom sastavu, ali pod imenom „Automobili Simić“, slavila i na nedavno održanom Memorijalnom turniru „Danijel Popović“ u Dalju.

Proglašeni najbolji pojedinci

U utakmici za treće mesto bolja je bila ekipa „Kafe bar Displej“ koja je rezulatom 9:6 pobedila „Kafe bar Sport“. Pobedničkoj ekipi pripala je nagrada od 15 hiljada kuna, drugoplasirana ekipa osvojila je sedam hiljada, trećeplasirana tri hiljade dok su četvrtoplasirani igrači dobili nagradu od 500 kuna. Organizatori su po završetku finalne utakmice dodelili i nagrade najuspešnijim igračima u svim kategorijama. Titulu najboljeg strelca u seniorskoj konkurenciji odneo je Dino Brajković iz ekipe „Kafe Bar Displej“.

Igrač pobedničke ekipe Armando Kajfeš iz Osijeka proglašen je za najboljeg igrača ovogodišnjeg turnira. Ovaj 29-ogodišnjak inače igra mali fudbal za Osijek Kelme, a veliki fudbal za Radnički iz Dalja.

Slobodan Tišov Lujo Armando Kajfeš najbolji igrač

Najbolji igrač turnira Armando Kajfeš i Nikola Gagulić iz ZVO-a koje je bilo zlatni sponzor

- Pre svega mi je drago što su se ovde okupili jako dobri igrači koji su jedni od najboljih u Slavoniji i Baranji. Mi se svi tu poznamo međusobno i sve je bilo na visokom nivou. Finale je bilo napeto, a glavni problem nam je bio umor jer je puno tih turnira, a većina igrača radi i svoje redovne poslove. Imao sam sreću da imam fantastične saigrače i naravno da smo očekivali da ćemo osvojiti ovaj turnir – ističe Kajfeš.

Najbolji golman bio je domaći momak u pobedničkoj ekipi Srđan Đukić koji danas brani za FK Negoslavce, ali koji je svoje prve odbrane upisao upravo u Vuteksu. Danas ima 33 godine, a treći put je proglašen za najboljeg golmana na ovom turniru.

- Puno mi znači i prvo mesto, ali i nagrada za najboljeg golmana. Ovo je moj klub, tu sam ponikao što se tiče velikog fudbala. Više mi znači titula na ovom turniru nego u nekim drugim mestima – kaže Đukić koji je, očekivano, od svih nagrađenih pojedinaca dobio i najveći aplauz vukovarske publike.

Slobodan Tišov Lujo finale

Detalj sa finalne utakmice

Iako je 15 ekipa mali broj u odnosu na neka prošla vremena, Udruženju Reakcija  je bilo veoma teško organizovati ovakav turnir i privući publiku u vreme kada je i fudbalera, ali i stanovnika na istoku Hrvatske sve manje. Memorijalni turnir u malom fudbalu „Slobodan Tišov Lujo“ opstao je najviše zahvaljujući entuzijazmu organizatora, ali i brojnih lokalnih preduzeća i organizacija koji su kao sponzori pomogli njegovo održavanje. Zlatni sponzor bilo je, kao i prošle godine, Zajedničko veće opština, a samostalni stručni saradnik za sport u ZVO-u Nikola Gagulić dodelio je na kraju nagrade najboljima u seniorskoj konkurenciji.

- Velika je važnost ovog, ali i drugih turnira u malom fudbalu. Tu se ljudi druže i okupljaju i to je ono što je najbitnije. Fudbal i sport povezuju ljude. Ovde je bilo ekipa iz više gradova i više različitih nacionalnosti. Smatramo da nas ovakvi događaji trebaju i u budućnosti zbližavati i povezivati. Ovo je jedna lepa manifestacija i nadamo se da će se ta tradicija nastaviti – smatra Gagulić.

Setili se i „Laganog“

U veteranskoj konkurenciji najbolja je bila ekipa „Sloga Borovo“ koja je u finalu pobedila ekipu „Markušica“ dok su „Negoslavci“ završili na trećem mestu. Najbolji igrač među veteranima bio je fudbaler pobedničke ekipe Aleksandar Veselinović, jednako kao i golman Čedo Savurdić, dok je najbolji strelac bio Veljko Šekuljica iz ekipe „Vuteks Sloga“. Treba naglasiti da je veteranski turnir bio humanitarnog karaktera, a sav prihod namenjen je za porodicu Nenada Crnobrnje (1973-2018) poznatijeg po svom nadimku „Lagani“. Crnobrnja je bio dugogodišnji fudbalski radnik iz Borova koji je preminuo prošle godine tokom trajanja vukovarskog turnira u malom fudbalu.