Završno veče borovske manifestacije „Cvet po cvet – cvetored“

Manifestacija „Cvet po cvet – cvetored“ započela je u proleće, a završno veče održano je u petak 23. novembra u kino sali borovskog kulturnog centra u organizaciji udruženja Plavi Dunav iz Borova.

Dušan Velimirović 27.11.2018.
„Cvet po cvet – cvetored“ Borovo 2018

U prigodnoj video prezentaciji posetioci su mogli da uživaju u prizorima iz najlepših ovogodišnjih borovskih dvorišta i okućnica čiji su se vlasnici veoma potrudili kako bi ih predstavili u što boljem svetlu. Uz video projekciju pročitano je pismo indijanskog poglavice Sijetla upućeno američkom predsedniku Frenklinu Pirsu o zaštiti prirode.

- Manifestacija je pokrenuta s ciljem da podstakne ljude da uređuju svoja dvorišta, okućnice i balkone. Organizacija akcije je prilično zahtevna jer su naši aktivisti dva puta godišnje išli kod učesnika kako bi fotografisali njihova dvorišta. Pozivam ljude da se sledeće godine još masovnije prijave – priča predsednica udruženja Plavi Dunav Desa Jankov.

Na ovogodišnjoj desetoj po redu manifestaciji „Cvet po cvet – cvetored“ predstavljena su dvorišta, okućnice i balkoni 26 prijavljenih učesnika te tri institucije – Opštine Borovo, Osnovne škole Borovo i Dečijeg vrtića „Zlatokosa“.

- Prve aktivnosti ove manifestacije kreću u proleće kada se biljke rascvetaju i slikanje eksterijera traje sve do kasne jeseni. Nakon toga sledi digitalno uređivanje, odnosno pravljenje video prezentacije i na kraju ide završno veče na kojoj prezentujemo sve što smo skupili – kaže Jankov.

Osim video prezentacije, upriličen je i kratki kulturno-umetnički program u kojem su nastupili članovi tamburaške sekcije Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić“ iz Borova i muška pevačka grupa „Naši koreni“ koja deluje u okviru borovoskog pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“. Slavoljub Lazić izveo je skeč „Siromašni Todor“ koji je napisala Mila Landup.

Svim učesnicima organizatori su uručili prikladne nagrade.

Udruženje je aktivno u mnogim manifestacijama

Osim ove manifestacije, udruženje Plavi Dunav provelo je još nekoliko aktivnosti na području opštine Borovo. Već tradicionalno, u crkvenoj porti za badnjak aktivisti ovog udruženja dele kuvano vino. Takođe u crkvenoj porti, za vreme obeležavanja Vaskrsa, udruženje organizuje dečije takmičenje u najčvršćem kokošjem jajetu, gde deca iz vrtića i škole, osim tradicionalnog takmičenja u tucanju jajima, prikazuju vaskršnja jaja koja su sami ofarbali, a najbolji dobijaju prikladne nagrade.

Ove godine posebno zanimljiva manifestacija u Borovu bila je „Dunavska regata“ u kojoj su učesnici iz cele Evrope putujući na kajacima, kanuima i čamcima posetili Borovo u kom su i prespavali na otvorenom prostoru fudbalskog terena. Tom prilikom Plavi Dunav je imao svoj štand, a ujedno bio i organizator etape u Borovu.

Na manifestaciji „Borovski vašar“ bilo je 15 izlagača koji su zainteresovanim posetiocima predstavili svoje tradicionalne zanate. U oktobru su članovi ovog udruženja organizovali jednodnevni izlet prilikom kojeg su posetili Zrenjanin, a manifestacija „Cvet po cvet – cvetored“ došla je kao kruna godine ovog udruženja.