Međunarodna dunavska regata prvi put u Borovu

Opština Borovo bila je 27. jula domaćin 63. Međunarodne dunavske regate koja je iz nemačkog grada Ingolštata ka Crnom moru krenula 23.juna.

Jadranka Jaćimović 31.07.2018.
63. međunarodna dunavska regata borovo

Ovo je najstarija, najduža i najveća, međunarodna, sportsko-rekreativna turistička kajak, kanu i veslačka regata. Dnevno veslanje i noćenje u prethodno određenim mestima ritam je regate u kojoj svetski veslači na ruti od Nemačke do rumunskog mesta Sveti Đorđe prelaze 2483 kilometara. Prvi put među etapnim mestima bilo je i Borovo gde je 27. jula uplovilo oko 140 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Bugarske, Rumunije, Holandije, Švajcarske i Francuske. Nosilac organizacije bilo je udruženje „Plavi Dunav” koje se pobrinulo za srdačnu dobrodošlicu i gostoprimstvo.

- Prvi put je u Borovu međunarodna dunavska regata. Ljudi veslaju više od dva meseca i mi smo dobili priliku da ih ugostimo i obezbedimo im prostor da se odmore i osveže i nastave svoj put do Bačke Palanke gde im je sledeći odmor. Pripremili smo im hranu, osveženje i kulturno-zabavni program. Očekujemo da nam se pridruže i naši meštani, da dođu da se zabave jer ovo je prvi put da organizujemo ovakvo nešto te je ujedno i prilika da predstavimo naše mesto. Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u organizaciji, pre svega opštini Borovo i Zajedničkom veću opština- rekla je predsednica udruženja „Plavi Dunav“ Desa Jankov.

Učesnici regate su tokom celog dana pristizali na borovsku obalu na posebno označeno pristanište takozvane „Sremčeve skele".  Letnji pljuskovi otežali su plovidbu te je odmor u Borovu pružio pravo okrepljenje i sklonište od jakih kiša. Ljubitelji reke, prirode i veslanja pristizali su u malim grupama, a reč je  uglavnom o već iskusnim i redovnim učesnicima rečne regate koji su predhodnu noć proveli u Aljmašu.

- Ova regata ima veoma dugu tradiciju i mi u njoj učestvujemo već 15 godina. Nisam učestvovala svake godine, ali veoma često sam deo regate i tima koji predvodi moj otac. Ovo volimo jer smo sve vreme u prirodi, sa suncem, a Dunav je prelepa reka. Često sam u Hrvatskoj, ali na moru zato preferiram i da na ovaj način upoznam zemlje, jer kada je, kao sada, vodostaj nizak mnogo je peska i divna je prilika da se vidi puno toga, a ovo je jako lep osećaj - rekla nam je Marija iz Budimpešte.

Večera i kulturno-zabavni program u znak dobrodošlice

U centru sela, na terenu Fudbalskog kluba „Sloga" formirao se tokom dana kamp. Učesnicima regate na raspolaganju su bili topli tuševi i uslužni domaćini koji su se trudili da odgovore na sva pitanja i zahteve rečnih avanturista. Neophodna energija za nastavak veslanja poslužena je iz poznatog borovskog kazana u kome je pripremljen pasulj i kuvani kukuruz. Bila je ovo lepa prilika da Borovčani predstave svoje mesto, deo kulture i tradicije. Na prodajno-izložbenim štandovima postavljenim na školskom igralištu tokom dana bili su izloženi proizvodi lokalnih proizvođača, razni ručni radovi i suveniri. U večernjim časovima održan je i kulturno-zabavni program u izvođenju Kulturno-umetničkog društva „Branislav Nušić”, Muške pevačke grupe „Naši koreni”, Zavičajnog udruženja Srba Ozrena i Posavine i Tamburaškog sastava „Dunavske zore”.

U jutarnjim časovima učesnici regate isplovili su iz Borova i nastavili svoj put ka Crnom moru.