ZVO dodelilo milion kuna za kapitalne donacije

Zajedničko veće opština je ove godine po prvi put od svog osnivanja dobilo od Vlade Republike Hrvatske milion i jednu hiljadu kuna za kapitalne donacije za sredine u kojima živi srpska zajednica na prostoru delovanja ZVO-a. Pravo na prijavu na konkurs imale su opštine sa većinskim srpskim stanovništvom i županijska, gradska i opštinska veća srpske […]

Nikola Milojević 13.05.2021.
kapitalne investicije portal

Zajedničko veće opština je ove godine po prvi put od svog osnivanja dobilo od Vlade Republike Hrvatske milion i jednu hiljadu kuna za kapitalne donacije za sredine u kojima živi srpska zajednica na prostoru delovanja ZVO-a. Pravo na prijavu na konkurs imale su opštine sa većinskim srpskim stanovništvom i županijska, gradska i opštinska veća srpske nacionalne manjine na ovom području. Nakon provedenog konkursa 13 projekata je i dobilo sredstva za kapitalne investicije. Ugovori su potpisani danas u prostoru ZVO-a. Potpisivanju ugovora su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava i manjinskih veća sa jedne, te predsednik ZVO-a Srđan Jeremić sa druge strane. - Naša želja je bila da doprinesemo kvalitetu života naših sunarodnjaka na ovom našem području. Ovo je prvi put, ali sigurno ne i poslednji put da ZVO deli kapitalne donacije. To je nešto što treba da postane praksa i nadamo se da će taj iznos biti veći. Ove godine dodeljena su sredstva koja se tiču zahvata na nekim objektima, bilo da se radi o domovima kulture ili sportskim objektima. Najveći iznos smo izdvojili za osnovnu školu u Banovcima koja se nalazi u derutnom stanju i zahteva mnogo veća sredstva. Zato smo za ovaj projekat izdvojili nešto više od 106 hiljada kuna. Smatramo da je ta sredina bila do sada zapostavljena te da srpska zajednica tamo nema adekvatnu podršku Opštine Nijemci u čijem sastavu se Banovci nalaze – kaže Jeremić.

Obnova društvenih domova i fudbalskih igrališa

Pored VSNM opštine Nijemci sredstva su dobili i Opština Borovo za rekonstrukciju ograde na fudbalskom stadionu, VSNM u gradu Vukovaru za obnovu i uređenje manjinske kuće te za izradu tribine na stadionu Vuteks Sloga, VSNM Vinkovci za postavljanje centralnog grejanja na prostorijama fudbalskog kluba u Mirkovcima, Opština Markušica za obnovu prostorija tri fudbalska kluba, Opština Erdut za uređenje društvenog doma u Dalju, Opština Šodolovci za uređenje sportske zgrade, VSNM Beli Manastir za opremanje svojih prostorija, Opština Negoslavci za rekonstrukciju svlačionica svog fudbalskog kluba, Opština Jagodnjak za rekonstrukciju i opremanje Kulturnog centra mladih kao i VSNM Vukovarsko-sremske županije za unapređenje infrastrukture u opštini Trpinja. Najmanja sredstva u iznosu od osam i po hiljada kuna dobilo je Veće srpske nacionalne manjine u opštini Darda, čiji predsednik Radomir Čavrković ističe da će im dodeljena sredstva biti od izuzetnog značaja u poslu kojim se ovo Veće trenutno bavi. - Sa ovim sredstvima ćemo kupiti digitalni skener A3 formata sa kojim ćemo biti u mogućnosti da digitalizujemo crkvene matice, letopise i ostale dokumente iz istorije srpskog naroda na našem području. To je nešto što nam je vrlo bitno i to je posao koji smo započeli pre nekoliko godina. Zbog nedostatka tehničkih uslova i cene morali smo stati sa tim projektom i sada ćemo biti u mogućnosti da to već ove godine nastavimo – ističe Radomir Čvarković. Poptisivanju ugovora između ZVO-a i jedinica lokalne samouprave te manjinskih veća prisustvovala je i saborska zastupnica Dragana Jeckov koja se kratko i obratila svim prisutnima i naglasila značaj ovih sredstava i toga što je ZVO po prvi put bio u mogućnosti da ih dodeli sredinama u kojima živi srpska zajednica. - Imamo i kapitalne investicije SNV-a, a ono što želim da kažem je da ćemo nastojati i u narednoj godini da se poveća iznos i za SNV i za ZVO. S obzirom na brojnost i organizovanost srpske zajednice, smatram da zaslužujemo da dobijemo i puno veća sredstva, a sve u cilju unapređenja života na ovim prostorima i funkcionisanja opština, udruženja i manjinskih veća – rekla je Dragana Jeckov.