ZVO potpisao protokol o saradnji sa opštinom Stara Pazova

Zajedničko veće opština iz Vukovara potpisalo je 31. oktobra protokol o saradnji sa opštinom Stara Pazova i na taj način zvanično povezalo srpske opštine sa istoka Hrvatske sa jednom od razvijenijih opština u Republici Srbiji.

Stara Pazova ZVO Srđan Jeremić Đorđe Radinović

Nakon svečanog dočeka gostiju u zgradi Zajedničkog veća opština u Vukovaru usledio je sastanak na kojem je prisustvovala delegacija opštine Stara Pazova koju su činili predsednik Đorđe Radinović sa saradnicima kao i predstavnici Zajedničkog veća opština predvođeni predsednikom Srđanom Jeremićem.

– Današnji dan je jako značajan za Zajedničko veće opština i opštine u njegovom sastavu jer je potpisan sporazum o saradnji sa jednom od najbogatijih opština u Republici Srbiji, nakon što smo isto učinili sa Gradom Novim Sadom. Cilj potpisivanja ovog sporazuma jeste pomoć opštine Stara Pazova svim srpskim stanovnicima koji žive na području delovanja naše institucije u sferi obrazovanja, kulture, medija i informisanja, a pogotovo u kreiranju zajedničkih projektnih predloga sa kojima ćemo pomoći sve naše sunarodnjake – objasnio je važnost ove saradnje predsednik ZVO-a Srđan Jeremić.

Kako je privreda jedan od najvažnijih faktora za opstanak na ovom području, poseban naglasak stavljen je na privrednu saradnju, upravo iz razloga što na području ove sremske opštine deluje preko 4.000 poslovnih subjekata.

– Mnogi od poslovnih subjekata u opštini Stara Pazova izlaze na teritoriju zapadne Evrope i ono što je najkonkretniji rezultat današnjih pregovora je da ćemo u skorijem periodu, nadamo se do kraja ove godine, napraviti sastanak i prezentaciju potencijala, mogućnosti i prednosti ulaganja na ovo područje za sve one privredne subjekte sa područja opštine Stara Pazova koji izvoze na teritoriju zapadne Evrope. Ponovio bih da smo u Vukovaru dobili prvog investitora iz Republike Srbije, a to je firma Dental Ant, ali ne želimo da to bude poslednja investicija pa su tako naše opštine ponudile investitorima zemljište na dugoročnu koncesiju bez plaćanja zakupa, komunalne naknade i doprinosa kod gradnje objekata na određeni vremenski period, kao i ulaganja u infrastrukturu te sređivanje potrebnih dokumenata za registraciju firme – priča Jeremić koji je rekao da je jedini preduslov od strane pregovarača iz ZVO-a bio da srpske firme zaposle građane srpske nacionalnosti sa ovog područja.

Do sada su ove dve institucije već sarađivale. Sve je počelo molbom Jeremića da opština Stara Pazova pomogne odlazak dece iz vukovarskih osnovnih škola Nikola Andrić i Dragutin Tadijanović na terensku nastavu u Beograd. Ovaj izlet opština Stara Pazova finansirala je sa 140.000 dinara.

Protokol ozvaničen zbog uspešne prijašnje saradnje

Sastanku su prisustvovali i učiteljice i deca iz Osnovne škole Nikola Andrić koji su u znak zahvalnosti predsedniku opštine Stara Pazova Đorđu Radinoviću uručili prikladne poklone.

Prvi uspešan zajednički korak naveo je predstavnike ZVO-a i opštine Stara Pazova da započetu saradnju ozvaniče i potpisivanjem protokola.

– Ovo je veoma važno i za nas, i za ZVO jer nastavljamo saradnju od koje očekujemo da bude još mnogo bolja. Iako je ovo potpisivanje samo formalnost, daje nam mogućnosti da formalno, uz određene obaveze, nastavimo saradnju. Važno je da opštine sa područja Republike Srbije podrže svoj narod koji živi van granica, pogotovo u Regionu, s posebnim naglaskom na Hrvatsku gde srpski narod danas ne živi baš najbolje. Upravo iz tog razloga smo već sarađivali sa opštinama iz Hrvatske – kaže predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

Stara Pazova Osnovna Škola Nikola Andrić Vukovar Đorđe Radinović ZVO
Učiteljice i deca iz Osnovne škole Nikola Andrić sa predsednikom opštine Stara Pazova Đorđem Radinovićem.

Ova srpska opština ima blizu 100.000 stanovnika, sa veoma razvijenom privredom, tako da su opštine sa područja ZVO-a jedinice lokalne uprave sa kojima mogu da sarađuju u više pravaca i segmenata.

– Što se tiče kulture i sporta siguran sam da ćemo uspeti nastaviti saradnju, ali u ovom momentu je najvažnija privreda kako bi naši investitori ulagali na području ZVO-a te obrnuto, ali i kako bismo se zajedno prijavljivali na konkurse za EU fondove. Nadam se da će Zajedničko veće opština nastaviti da potpisuje ovakve protokole kako bi ta grupa institucija bila još jača i sposobnija da pomogne Srbima koji žive u Republici Hrvatskoj – zaključuje Radinović.

Stara Pazova je do sada već sarađivala sa opštinama u Hrvatskoj i to sa Kistanjama, Ervenikom, Biskupijom i Cetinom, uglavnom preko Srpske pravoslavne crkve, a saradnja se najviše odnosila na pomoć učenicima iz tih srpskih opština sa područja Dalmacije.

Delegaciju opštine Stara Pazova su uz predsednika Radinovića činili njegovi pomoćnici Maja Grbić, Marina Savić i Nataša Mićić, zamenik predsednika opštine Milan Beara i načelnik opštinske uprave Vladimir Jovanović dok su ZVO uz Srđana Jeremića predstavljali njegovi zamenici Đorđe Ćurčić i Radomir Čvarković, sekretar Vinko Lazić, načelnici opština – Borovo Zoran Baćanović, Trpinja Miroslav Palić, Negoslavci Dušan Jeckov i Jagodnjak Stevo Mlinarević, predsednik glavne skupštine SDSS-a Vojislav Stanimirović te vukovarski predstavnici SPC-a.