Bilten SNV-a: Iza nas je još jedna godina mržnje

Iz štampe je nedavno izašao četvrti po redu Bilten Srpskog narodnog vijeća u kojem su zabeleženi slučajevi istorijskog revizionizma, govora mržnje i nasilja prema Srbima u 2017. godini.

Nikola Milojević 28.05.2018.
Bilten SNV-a

Bilten SNV-a u prošloj godini zabeležio je 393 događaja koju uključuju etničku netrpeljivost, reviziju i negiranje istorijskih činjenica, kao i uvrede, pretnje, govor mržnje pa i fizičke napade usmerene protiv Srba u Hrvatskoj. Ovaj broj predstavlja porast u odnosu na 2016. godinu, ali taj porast nije toliko drastičan kao porast beležen ranijih godina, kaže za naš portal autorka Biltena i zamenica glavnog urednika Novosti Tamara Opačić.

- Broj od 393 ovakva događaja znači da nije prošao niti jedan dan u prošloj godini u kojem se nije dogodio neki incident sa srpskim predznakom. Broj fizičkih napada je nešto manji nego preklani. U 2017. ih je bilo jedanaest, a u 2016. ih je bilo 16. Najveće povećanje incidenata smo zabeležili u broju uvreda i pretnji upućenih na račun Srba i srpskih institucija, ukupno 107. To je najveći broj do sada zabeležen, ali pretpostavljam da je i taj broj daleko veći, jer se ovih 107 odnosni uglavnom na radnike SNV-a, Novosti i lokalne funkcionere, dok obični građani najčešće takve slučajeve ne prijavljuju – kaže Tamara Opačić.

Četnici van iz Hrvatske!

Jedan od brojnih primera pretnji koje gotovo svakodnevno stižu u SNV glasi: „Pupovac! Mir ili plivanje Savom. Četnici bježite van iz Hrvatske. Za dom spremni!“. Ova, kao sve ostale pretnje prijavljene su policiji i državnom tužilaštvu, međutim sve „istrage su još uvek u toku“.

- Za neke pretnje od prethodnih godina donesene su nepravosnažne presude. Počelo je suđenje Vladimiru Horvatiću zbog pretnji Vojislavu Stanimiroviću. Muškarac sa prebivalištem u Švicarskoj je osuđen jer je pretio Miloradu Pupovcu, ali to su sve uslovne kazne. Prošle godine su podignute i dve kaznene prijave protiv Dražena Keleminca, jedna zbog paljenja Novosti, a druga zbog incidenta iz 2015. kada je u Srbu pretio Pupovcu da mu je to poslednja proslava tamo – govori Tamara Opačić.

Najviše mržnje na internetu

Ovogodišnji Bilten puno je pažnje posvetio i komentarima na društvenoj mreži Fejsbuk. Analizirano je više od 11 hiljada komentara u 2017. godini koji su objavljeni na stranicama različitih hrvatskih medija. Najviše komentara mržnje zabeleženo je na stranicama medija dnevno.hr, priznajem.hr i indeks.hr.

- Najviše se koristio pozdrav „za dom spremni“, a ono što je zastrašujuće je da većina komentatora nije spominjala taj pozdrav da bi ga osudila, nego se taj pozdrav koristi ili za pretnje ili za dokazivanje da je reč o starohrvatskom, a ne ustaškom pozdravu.  Taj pozdrav se najviše koristio kada se govorilo o Jasenovcu, a u danima kada se obeležavala Oluja taj izraz se najviše koristio uz pojam „traktori“ – ističe autorka Biltena.

„Optužuje nas se za falsifikovanje i antihrvatsko delovanje“

Bilten SNV-a svake godine izaziva brojne reakcije, najčešće sa desnog političkog spektra. Izuzetak nije ni ova godina. Zvanično predstavljanje bilo je 21. maja i već su u sedam dana stigle brojne optužbe na račun autora i SNV-a kao izdavača.

- Stalno su to iste reakcije. Pokušava nas se optužiti za falsifikovanje iako mi u Biltenu za svaki podatak imamo dokaz. To delovanje se prikazuje kao antihrvatska kampanja što naravno nije istina. Zaključak Biltena ove godine je da se situacija neće promeniti dok se ne dogode promene na vrhu Vlasti. Koliko god ova Vlada igrala u rukavicama i pazila da njeni članovi ne pričaju kao neki drugi prijašnjih godina, ipak je činjenica da je jedno od najbitnijih stvari u državi, kao što je reustašizacija, prepušteno jednom Veću koje je legaliziralo ustaški pozdrav.  Dok se nastavlja takva politika ne možemo se ni nadati nečem pozitivnom – zaključuje Tamara Opačić.