Bojan Glavašević položio venac u Dunav i za srpske civilne žrtve Vukovara

Saborski zastupnici zeleno-levog bloka Bojan Glavašević i Sandra Benčić, zajedno sa predsednicom Nove levice Ivanom Kekin posetili su danas Vukovar gde su odali počast svim žrtvama stradalim u ovom gradu 1991. godine.

Nikola Milojević 22.11.2020.
Bojan Glavašević Dunav

Sandra Benčić, Bojan Glavašević i Ivana Kekin posetili su Ovčaru i Memorijalno groblje u Vukovaru, a zatim su kod Veslačkog kluba bacili venac u Dunav. Na ovom mestu venac inače polažu predstavnici srpske zajednice, a nedavno su to napravili i predstavnici SNV-a zajedno sa izaslanikom predsednika Republike Srbije. Bio je ovo prvi put da Venac u Dunav polažu predstavnici stranaka koje nemaju srpski predznak.

- Došli smo ovde danas da bi iskazali pijetet prema svakoj žrtvi rata bez obzira na njihovu nacionalnost i poreklo. Želimo da ovaj simbolični čin bude početak jednog priznavanja i odavanja pijeteta svim žrtvama i u ovom gradu i uopšteno u Hrvatskoj, ali i da bude početak delovanja i dijaloga koji će dovesti do toga da naše razumevanje rata i, što je od posebne važnosti, građenja mira bude takvo da će biti u skladu sa našim ustavnim vrednostima i da svaki građanin oseća ovu zemlju kao svoju. Jedino tako nam se nikada neće ponoviti ono što se dogodilo 1991. godine – rekla je tom prilikom na obali Dunava saborska zastupnica Sandra Benčić.

Sandra Benčić i Ivana Kekin Ovčara

Sandra Benčić i Ivana Kekin

- Ovo je bio jedan simbolični čin koji smo napravili pre svega da bi se u fokus vratile sve te tužne sudbine vrlo često neimenovanih, zaboravljenih i zapostavljenih ljudi. Vreme je da nakon 30 godina počnemo i o njima glasno govoriti – istakla je predsednica Nove levice Ivana Kekin.

Bojan Glavašević i sam je poreklom iz Vukovara, a sin je ratnog reportera Siniše Glavaševića koji je 1991. godine ubijen na Ovčari zajedno sa još dve stotine ratnih zarobljenika i civila. Bojanu Glavaševiću u Vukovaru su stradali i deda i baka.

Bojan Glavašević Dunav tekst

- Na vencu piše da je u spomen na sve nevine civilne žrtve rata. To je u jednakoj meri venac i za moju baku koju nismo našli i za mog djeda, ali isto tako je i za sve nevine civilne žrtve srpske nacionalnosti. Neke živote je Dunav odneo i bojim se da će ih biti jako teško pronaći. U tom smislu ovaj gest ima svoju simboliku. Kao Vukovarac ću se ovde uvek osećati kao kod kuće i svom gradu želim da i sa ovako malim gestovima krene na jedan put skladnog života, pomirenja i budućnosti. Nadamo se da će taj gest omogućiti da će sledeće godine i neki drugi funkcioneri u ovoj zemlji se ohrabriti i napraviti nešto slično – rekao je Bojan Glavašević i dodao da bi venac na Dunavu trebao položiti i sam premijer kojeg je prozvao za nedostatak hrabrosti da napravi takav čin.

Posetili i Ovčaru i Memorijalno groblje

Pre polaganja venca u Dunav delegacija zeleno-leve koalicije posetila je i spomenik na poljoprivrednom dobru Ovčara, kao i memorijalno groblje u Vukovaru gde je takođe položen venac.

- Na Ovčari smo kako bi odali počast svim nevinim žrtvama i koliko god da je meni svake godine u ove dane strašno teško, moja porodica i ja smo utehu našli u tome što smo mog oca i djeda pronašli. Želimo da sa ovog mesta poručimo svim onim porodicama koje takođe traže svoje najmilije da smo uz njih i da znamo kako im je te da nikada nećemo odustati od potrage za njima. To je naša ljudska i moralna obaveza – rekao je na Ovčari Bojan Glavašević koji se potom osvrnuo i na nedavni gest izaslanika predsednika Srbije Verana Matića koji je na tom mestu kleknuo i pomolio se za žrtve.

Bojan Glavašević Ovčara

- Nije mala stvar što je Veran Matić na ovom mestu kleknuo, to podseća na Vilija Branta 1970. u Varšavskom getu. To su sve simbolični gestovi koji pokazuju da postoji prostor za pomak, međutim to moraju pratiti konkretni koraci kada su u pitanju civilne žrtve rata i nestale osobe. Do sada smo u samo jednom slučaju imali saradnju sa Srbijom kada smo otkrili jednu masovnu grobnicu u Sotinu. To je budućnost odnosa na kojima moramo raditi – naglasio je Bojan Glavašević.