Deca pokazala odlično znanje iz poznavanja dinastije Nemanjić

U Borovu je u petak održano predavanje na temu 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, a nakon toga i kviz u kom su učestvovali učenici sedmih razreda osnovnih škola iz Negoslavaca, Trpinje i Borova.

800 godina autokefalnosti SPC vsnm borovo kviz oš borovo trpinja negoslavci

Predavanje i kviz na temu 800 godina autokefalnosti SPC-a, ali i istorije vladarske dinastije Nemanjić, održani su u organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Opštine Borovo, a mnoštvo učenika, roditelja i znatiželjnih meštana okupilo se u kino sali borovskog doma kulture. Ovo je bio drugi deo projekta kojim je borovski VSNM obeležio osam vekova od samostalnosti SPC-a. Prvi deo bila je predstava „Princ Rastko – monah Sava“ amaterskog pozorišta KUD-a „Brile“ iz Beočina.

– Ovaj događaj je naša želja da obeležimo ovaj važan jubilej za srpski narod pa smo uključili decu iz Borova, Negoslavaca i Trpinje kako bi u kvizu pokazali ono što znaju. Kviz se sastoji od pitanja po onome što naša deca uče po A modelu obrazovanja. Drago nam je što smo uspeli da skupimo decu iz ova tri mesta kako bi se družila, ali i naučila nešto novo o srpskoj istoriji – objašnjava predsednik Veća srpske nacionalne manjine Opštine Borovo Dušan Latas.

Predavači o ovom značajnom jubileju bili su veroučitelj jerej Vukašin Cvetojević i nastavnik istorije Zoran Jakšić.

Period dinastije Nemanjić, odnosno osam vekova od samostalnosti SPC-a je jedan od najsjajnijih perioda u istoriji Srba i srpske države. Upravo ta dinastija je u srednjem veku ostvarila velike poduhvate jer je najpre Stefan Nemanja osnovao srpsku državu da bi kasnije kroz njegovih 10 naslednika ostvarili i samostalnost, kako države tako i Srpske pravoslavne crkve. Kroz predavanja govorim o Nemanjićima, ali i o razvoju društva, sticanju nacionalnog identiteta kroz grb i razvijanjem države, ali i o vrhuncu srpske države kroz vladavinu Cara Dušana. Pre svega treba da se vodi računa o deci pa sam zato njima prilagodio predavanje – priča profesor Jakšić citirajući jednu staru profesorku koja je rekla da su „istorija, srpski jezik i veronauka tri najvažnija predmeta za očuvanje srpskog identiteta“.

Učenici vole srpsku istoriju

Iako su se u kvizu takmičili učenici sedmog razreda, pitanja su bila vezana za gradivo iz srpske istorije koje se obrađuje u šestom razredu, tako da su deca pre takmičenja morala da ponove prošlogodišnje gradivo.

800 godina autokefalnosti SPC vsnm borovo kviz oš borovo trpinja negoslavci zoran jakšić vukašin cvetojević

– Mi se trudimo da naše učenike što više naučimo. Za ovu priliku smo malo proširili znanje, a nadam se da su deca koja su danas bila u publici, kroz ovaj kviz, naučila nešto novo. Svake godine u našem planu i programu ima određen broj časova opredeljen za srpsku nacionalnu istoriju. Deca su veoma zainteresovana za srpsku istoriju, bez obzira na razred koja pohađaju. U svakoj generaciji ima neko ko se posebno ističe znanjem iz istorije – kaže profesorka istorije u Osnovnoj školi „Borovo“ Ljiljana Vuković, a s njom se slaže i njena kolegica Dejana Okovački koja predaje u osnovnim školama „Trpinja“ i „Negoslavci“.

– U šestom razredu uglavnom vole da uče o periodu Nemanjića, dok u sedmom razredu najviše vole period srpskih ustanaka i Prvog svetskog rata. Utisci su pozitivni i od strane dece i od strane škola – potvrđuje priču svoje kolegice profesorka Okovački.

Vršnjacima iz Borova i Trpinje, ove godine se pridružili i Negoslavčani

Za razliku od prošle godine kada su u kvizu posvećenom Prvom svetskom ratu i Milunki Savić učestvovali učenici iz osnovnih škola „Borovo“ i „Trpinja“, ove godine su im se pridružili i vršnjaci iz Negoslavaca. Takmičari su bili podeljeni u dva tima „Princ Rastko“ i „Monah Sava“. Ohrabreni podrškom iz publike, koja je na trenutke podsećala na navijanje sa fudbalskih stadiona, takmičari su pokazali zavidno znanje, nisu dali nijedan netačan odgovor, a na žiriju je gotovo na svakom pitanju bila teška odluka da proceni koji tim se prvi javio za odgovor. Do samog kraja je bilo neizvesno, ali je pobedu odnela ekipa „Princ Rastko“ za samo dva boda razlike.

– Pripremali smo se nedelju dana i izuzetno sam zadovoljan pobedom jer smo imali dosta jake protivnike. Istoriju volim, ali ponekad mi ne ide. Najviše volim francusku istoriju jer je promenila mnogo toga i sviđa mi se Napoleon jer je uspeo da pokori čitavu Evropu, ali srpska je ipak naša. Voleo bih da se nastavim baviti sa istorijom, iako mi je informatika najdraži predmet. Zahvaljuje svojim saigračima jer smo zajedno pobedili – izjavio je Andrej Maksimović iz Borova.

800 godina autokefalnosti SPC vsnm borovo kviz oš borovo trpinja negoslavci dušan latas

Mnogo toga zajedničkog sa Andrejom ima i Nikola Miljković iz Negoslavaca. On takođe najviše voli period Napoleona i Francuske revolucije, a takođe ga zanima i informatika.

– Nisam se previše pripremao jer sam mnogo toga znao od pre. Najdraža ličnost iz loze Nemanjića mi je car Dušan jer je naš najjači vladar. Istorija mi je drugi omiljeni predmet, a informatika prvi jer volim kompjutere i igrice. Ipak, nakon osnovne škole želeo bih da upišem medicinsku školu, smer farmacija – priča Nikola o svojoj svestranosti.

Takmičari znanjem pozitivno iznenadili i članove žirija

Pozitivno iznenađen tako velikim znanjem dece bio je i član žirija jerej Vukašin Cvetojević koji nam je rekao da je i sam morao razmisliti o nekim pitanjima na koja su deca davala veoma brze i precizne odgovore.

800 godina autokefalnosti SPC vsnm borovo kviz oš borovo trpinja negoslavci

– Takvo znanje dece je dokaz da su ova okupljanja zabavna i korisna i za nas i za njih što apsolutno podržavam i nadam se da ćemo nastaviti sa ovakvim aktivnostima. Radim 11 godina kao veroučitelj, a suština veronauke nije da deca barataju podacima, već ima više vaspitnu ulogu da ih naučimo hrišćanskim i ljudskim vrednostima koje će oni kao pravoslavci prenositi u svet. Veronauka se u mnogim stvarima prepliće sa ostalim predmetima, a konkretno u ovom slučaju kroz Svetog Savu sa istorijom. Današnja deca imaju nešto drugačiju logiku od naše generacije jer nova reforma obrazovanja ide ka tome da ih se odvraća od učenja previše informacija, nego da ih učimo snalaženju u novim i nepoznatim situacijama – tvrdi veroučitelj Cvetojević.

Prošle godine su deca pokazala zavidno znanje iz poznavanja perioda Prvog svetskog rata, a ove godine iz perioda Nemanjića. Veće srpske nacionalne manjine Opštine Borovo će uskoro, zajedno sa nastavnicima istorije iz tri škole koje su nastupile u kvizu, odlučiti koja će biti tema kviza i predavanja za narednu godinu.