Kviz znanja o Prvom svetskom ratu u Borovu

Povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata Veće srpske nacionalne manjine opštine Borovo organizovalo je u borovskom Domu kulture 23. novembra kviz za učenike završnih razreda osnovnih škola.

kviz znanja o prvom svetskom ratu borovo 2018 osnovna škola borovo trpinja

Kviz znanja iz srpske istorije za učenike koji u Hrvatskoj nastavu pohađaju po modelu A, odnosno na srpskom jeziku i pismu, ne nalazi se u kalendaru školskih takmičenja koji svake godine objavi Agencija sa odgoj i obrazovanje. Korisno, edukativno i zanimljivo je svako takmičenje iz znanja te su ovom kvizu pristupili osnovnoškolci iz Borova i Trpinje. Takmičenje u znanju iz istorije srpskog naroda ideja je koju je Veće pokušalo da realizuje i proteklih godina, ali su uspeli tek u sklopu drugog dela projekta “Srpkinje u Prvom svetskom ratu”.

– Pokušali smo da sprovedemo ovaj projekat više puta i evo ove smo godine uspeli. Prvo smo imali predstavu o Milunki Savić i sada kviz znanja iz srpske istorije. Želeli smo na ovaj način da obeležimo sto godina od završetka Prvog svetskog rata te kroz tu aktivnost i da nešto više naučimo. U kvizu će se takmičiti učenici iz Trpinje i Borova, s tim da se neće međusobno nadmetati kao predstavnici dva mesta nego ćemo ih izmešati u dve grupe. Cilj kviza je da se nešto više sazna o Prvom svetskom ratu te ćemo svi biti pobednici i zato nam je veoma drago da je ovaj projekat zaživeo – izjavio je predsednik VSNM Dušan Latas.

Kviz – prilika za sticanje dodatnog znanja iz nacionalne istorije

Dvadesetak učenika sedmih i osmih razreda iz dve škole pokazali su zavidno znanje o Velikom ratu. Obe grupe takmičara  su znale odgovore na sva pitanja, a pobedili su oni koji su imali „bržu ruku“. Kviz su pripremile profesorke istorije iz Osnovnih škola Borovo i Trpinja, Ljiljana Vuković i Dejana Okovački.

– Ova generacija učenika je veoma zainteresovana za nacionalnu istoriju, a posebno im je zanimljiv Prvi svetski rat kao i Kosovski boj koji obrađujemo u 6. razredu i naravno Prvi i Drugi srpski ustanak. Ovaj projekat pozdravljam, jer je prvenstveno cilj da se deca povežu i druže. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i uključiti i ostale škole u kojima se nastava odvija po modelu A – rekla je u izjavi za medije profesorka Okovački.

Ukupno je bilo 24 pitanja, a odnosila su se na najvažnije podatke iz istorije Srbije u Prvom svetskom ratu i prema rečima profesorki, iako prilagođena učenicima, pomalo izlaze i van gradiva koje se obrađuje u sklopu nastave.

– Takmiče se oni učenici koji su pokazali posebno interesovanje i znanje iz istorije odnosno odlični đaci pa smo malo proširili i pitanja na gradivo van onoga što uče u okviru školskog programa i ove teme. Baš zato je i organizovan ovaj kviz, da bi se deca upoznala sa srpskom nacionalnom istorijom jer mali je broj časova u našem programu predviđen za srpsku istoriju. Ovo je jako dobra prilika da saznaju nešto više – rekla nam je profesorka istorije u Osnovnoj školi Borovo Ljiljana Vuković.

Kvizu je prethodilo predavanje o Milunki Savić, učesnici Prvog svetskog rata, koje je održao profesor istorije iz Vukovara Zoran Jakšić i u kome su pažljivi slušaoci mogli da pronađu odgovore na nekoliko pitanja postavljenih tokom kviza. Projekat “Srpkinje u Prvom svetskom ratu” realizovan je zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, te uz podršku Zajedničkog veća opština, Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije i Srpskog narodnog veća.

1 KOMENTAR

Comments are closed.