Delegacija OEBS-a posetila Zajedničko veće opština

U sklopu svoje posete Republici Hrvatskoj, predstavnici Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) posetili su u sredu Zajedničko veće opština iz Vukovara.

Srbi Hr 04.07.2019.
OEBS Zajedničko veće opština Vukovar

Predstavnike OEBS-a, tačnije Kancelarije Visokog poverenika za nacionalne manjine Vilijama Romansa, Mitru Jalali i Fajeza Rishega primio je predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić sa svojim saradnicima - predsednicom odbora za obrazovanje Milicom Stojanović i predsednikom odbora za ljudska prava Jovanom Vlaovićem.

Srđan Jeremić detaljno je upoznao goste sa svim nerešenim problemima pripadnika srpske zajednice na istoku Republike Hrvatske u domenu obrazovanja, zapošljavanja, zvanične upotrebe jezika i pisma nacionalnih manjina, problema vezano za status izbornih institucija Srba, stambeno zbrinjavanje, napade na pripadnike srpske zajednice koji su intenzivirani u poslednje vreme, zaključcima i preporukama Međuvladine mešovite komisije za manjine između Srbije i Hrvatske koji se ne provode, preporukama i stavovima zaštitnice građana u Republici Hrvatskoj u kojima se ovi problemi službeno navode, ali bez pomaka u praksi kao i pojačanom govoru mržnje i izraženoj ksenofobiji prema pripadnicima srpskog naroda.

- Zakonski propisi koji se odnose na manjine u najvećem delu su korektno napisani, ali u praksi nema dovoljno spremnosti da se isti implementiraju. Spremni smo i potpuno otvoreni da o svim nerešenim problemima razgovaramo sa predstavnicima većinskog naroda jer jedino kroz saradnju većinskog i manjinskog naroda, dakle svih koji ovde žive, možemo doći do razvoja i prosperiteta ovog kraja, a što je svima sa ovog prostora zajednički cilj - naveo je Jeremić.

Predstavnici OEBS-a su se saglasili da postoje brojni otvoreni problemi i neadekvatna primena zakonskih propisa Republike Hrvatske u praksi kada je reč o domenu zaštite manjinskih prava.

Ukazali su na potrebu intenzivnije komunikacije i saradnje između predstavnika zvaničnih vlasti Republike Hrvatske i predstavnika srpske zajednice sa ciljem pronalaženja najboljih rešenja po otvorenim pitanjima.

Pre Zajedničkog veća opština predstavnici OEBS-a posetili su OŠ Dragutina Tadijanovića i Gimnaziju Vukovar kako bi se informisali o situaciji vezano za obrazovanje pripadnika srpske zajednice na ovom području.

Zaključeno je da ovakve sastanke treba intenzivirati sa ciljem praćenja stepena ostvarivanja prava Srba na istoku Republike Hrvatske, a sve u skladu sa postojećim zakonskim okvirom koji u Republici Hrvatskoj reguliše segment ostvarivanja manjinskih prava.