Donacija pumpi vatrogasnim društvima opštine Erdut

Opština Erdut darovala je 10. jula dobrovoljnim vatrogasnim društvima s područja ove opštine četiri pumpe za izvlačenje vode.

DVD opština Erdut dodela pumpi za vodu
Izvor fotografije - Radio Borovo

Donaciju je predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava uručio načelnik opštine Erdut Jugoslav Vesić. On je u svom obraćanju istakao probleme koje je do sad opština imala.

– U zadnje vreme imamo problema sa oborinskim i podzemnim vodama. Imali smo pre par dana intervenciju ispumpavanja vode iz jedne kuće koja je pretila da ugrozi i ljudske živote. Moramo biti na usluzi građanima. Smatram da je rad dobrovoljnih vatrogasnih društava vrlo kvalitetan i dobar, a ovo je jedan mali podstrek od strane opštine – kaže načelnik Vesić.

Učestale kiše stvaraju sve više problema i, kako sami vatrogasci potvrđuju, ovakve pumpe neophodne su u sve češćim intervencijama.

– Imamo problem na samom ulazu u Dalj, kod podvožnjaka, gde se sleva voda s planine i njiva. Takođe, i u jednom delu Erduta voda ulazi u dvorišta. Zadnja intervencija je bila 30. juna kada je ljudima ušlo preko 70 centimetara vode u dvorište. Momci iz DVD-a Erdut i DVD-a Bijelo Brdo bili su uspešni i spasili su ljudima imovinu. Intervencija je trajala četiri časa uz pomoć tri pumpe, a sada ćemo s još četiri pumpe koje imamo na raspolaganju, uveliko smanjiti vreme trajanja intervencije – rekao je zapovednik DVD-a Dalj Mijo Nemet.

Godišnje se na području erdutske opštine zabeleži 30-ak vatrogasnih intervencija. Pored gašenja požara, vatrogasne intervencije podrazumevaju i ispumpavanje vode, vađenje životinja iz bunara, pranje saobraćajnica i slično. Efikasnost vatrogasaca u velikoj meri zavisi od kvalitetne opreme.

– Dobro smo opremljeni, opština nas prati, radimo ono što moramo po zakonu, a puno toga i što ne moramo. Imamo i komunalno preduzeće od kojeg, ako dođe do nečega, uzimamo pumpe i drugu potrebnu opremu – kaže predsednik DVD-a Dalj Željko Penić.

Svesni značaja dobrovoljnih vatrogasnih društava te njihovih potreba i stvarnog stanja, opština Erdut konstantno nastoji da doprinese boljim uslovima rada.

– Opremljenost je na jednom solidnom nivou, ali naravno da uvek može bolje i više. Radili smo na kupovini vozila, obnavljanju opreme, izgrađivali smo i popravljali naše vatrogasne domove i pratili sve potrebe DVD-ova – ističe načelnik Vesić.

Na području opštine Erdut deluju četiri DVD-a u Dalju, Erdutu, Bijelom Brdu i Aljmašu za čiji rad opština iz godišnjeg budžeta izdvaja između 400 i 500 hiljada kuna.