Dr Nele napunio salu vukovarskog SKC-a

U okviru „Nedelje srpske knjige“ u organizaciji Srpskog kulturnog centra u Vukovaru gostovao је muzičar i književnik Nenad Janković alijas dr Nele Karajlić.

dr Nele Karajlić skc vukovar srđan sekulić

Gostovanje dr Neleta Karajlića 5. novembra u Srpskom kulturnom centru u Vukovaru, a organizovano u okviru „Nedelje srpske knjige“, izazvalo je veliko zanimanje publike. Sala SKC-a bila je premalena da primi sve one koji su došli na promociju njegove tri knjige. Dr Nele Karajlić i ranije je dolazio u Vukovar, ali je ovo njegovo prvo pojavljivanje u ovom gradu u ovom veku.

Zadnji put bio je 1997. godine i to u ulozi muzičara, a ovoga puta, nakon pune 22 godine došao je u ulozi književnika.

– Osećam se jako uzbuđeno, to moram da priznam, i kada su mi ponudili da svoje knjige predstavim u Vukovaru proradile su mi emocije. Kada smo prolazili ovim putem, od granice prema gradu, mom menadžeru nabrajao sam sela u kojima sam svirao sa Zabranjenim pušenjem. Sva ta sela napamet znam i kao da me neko vratio u osamdesete godine – izneo je svoje prve utiske po dolasku u Vukovar nekada muzičar, a danas pisac dr Nele Karajlić.

dr Nele Karajlić skc vukovar

Iako je nekada žario i palio ovim prostorima kao frontmen Zabranjenog pušenja Nele Karajlić priznaje da se, u skladu sa svojim godinama, mnogo bolje oseća kao pisac, ali nije isključio ni mogućnost da se jednoga dana u Vukovaru ponovo pojavi u ulozi rokera. Nakon uspeha svoje prve knjige „Fajront u Sarajevu“ u SKC-u je pored nje predstavio i svoju novu knjigu „Solunska 28“ koja je za sada izašla u dva dela, a predviđen je i njen završni treći deo. U podnaslovu jednog od dva objavljena dela stoji da je to roman o prijateljstvu i izdaji.

– Izdaja je jedan normalan, čest događaj u životu nekih ljudi, ali oni koji izdaju počine uopšte nemaju ideju o tome da su to uradili jer misle da su radili nešto dobro i nešto korisno. Ubeđeni su čak i u to da su radili za dobro onoga koga su u stvari izdali. Celu knjigu sam posvetio tome da odgovorim na pitanje šta je u stvari to kada se desi da neko nekoga povredi. Da li to tako mora ili je to jednostavno u prirodi ljudskog bića – objašnjava Janković.

Najposećeniji događaj u istoriji SKC-a

Po žanru „Solunska 28“ je roman, odnosno melodrama, i to starinska istakao je sam autor.

– Knjiga je, onako, devetnaestovekovna, starinska i ima svoj uvod, zaplet i rasplet, odnosno sve ono što smo o tome učili u školi. Ja sam jedan od onih koji beži od modernih formi jer mislim da im nisam vičan. Ne umem da pišem hladno, nego pišem strastveno, takav sam čovek, tako da su i te priče naišle i na tu vrstu publike, na one koji vole da čitaju nešto što je uzbudljivo – rekao je autor koji najavljuje i objavljivanje trećeg dela „Solunske 28“.

– Postoji onaj „staroslavenski“ izraz „Ander konstrakšn“, znači tek počinjem da ga pišem i u njemu će se pričati o tom nekom periodu osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, odnosno o dve decenije mog života, jednoj najlepšoj, a drugoj najružnijoj i mislim da ću čak i ja sam biti jedan od junaka te knjige – zaključio je autor.

dr Nele Karajlić skc vukovar

Kao što je već rečeno u uvodu ovog teksta sala SKC-a bila je prepuna i ovo je van svake sumnje bio najposećeniji događaj organizovan od strane ove kulturne ustanove. Naravno, tome je svakako doprinela popularnost gosta, a to je i dokaz da ovakvih događaja u Vukovaru nedostaje.

Nakon vrlo zanimljivog razgovora koji je sa autorom vodio novinar i direktor SKC-a Srđan Sekulić priliku da gostu postavlja pitanja dobila je i publika. Na svako od njih Nenad Janković je strpljivo i duhovito odgovarao tako da su oni koji su ušli u SKC iz njega otišli potpuno zadovoljni i naoružani knjigama koje je dr Nele objavio za poslednjih nekoliko godina i koje im je sa zadovoljstvom potpisao.

Organizatori zadovoljni programom

Održanim programom zadovoljan je i njegov organizator Srđan Sekulić koji je sredstva za SKC i podršku za njegovu realizaciju dobio od Uprave za dijasporu i Srbe u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

– Nadam se da ćemo uspeti da ovo postane program koji ćemo organizovati i narednih godina, a ovo što smo uspeli za ovih nekoliko dana za nas je svakako ohrabrujuće jer i odziv publike je bio veoma dobar. Sve to motiviše nas da nastavimo da se borimo da našem narodu i publici priuštimo vredne kulturne programe i drugačije sadržaje od onih koje ovde organizuju ostale naše organizacije, a kojih su se možda, već pomalo i zasitili – rekao je Sekulić.

dr Nele Karajlić skc vukovar srđan sekulić

Kako su protekla ostala četiri programa organizovana tokom „Nedelje srpske knjige“ na ovom portalu čitaćete već sutra. Podsećanja radi do danas su održana četiri, a to su programi „Otvorena biblioteka“, održan u ponedeljak 4. novembra, na kom su predstavljena najnovija izdanja iz biblioteke SKCa-a, juče je u okviru programa „Književnici našeg zavičaja“ predstavljen književnik Đorđe Nešić i njegov književni opus, a danas u 11 časova predstavljeno je izdavaštvo Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema.

Nedelja srpske knjige završava sutra programom zakazanim za 19 časova nazvanim „Veče uz vino, poeziju i gitaru, na kom će biti čitani stihovi najpoznatijih srpskih rok grupa i muzičara, a neki od njih biće odsvirani i otpevani uživo.

 

 

 

 

 

1 KOMENTAR

Comments are closed.