Izložbom prikazano kako su Srbi iz Vukovara nekada proslavljali Savindan

Srpski kulturni centar iz Vukovara prigodnom izložbom dan uoči praznika obeležio Svetog Savu.

Izložba o Svetom Savi naslovna

Svetosavske svečanosti i ove se godine obeležavaju u specifičnicim okolnostima. Zbog ograničenja okupljanja izostaće besede, prigodne akademije i školske priredbe, a Savindan će se obeležiti samo na liturgijama u crkvama te u pojedinim institucijama. Jedna od njih je Srpski kulturni centar iz Vukovara koji je 26. jaunara organizovao izložbu na kojoj je tema Svetog Save predstavljena kroz štampane materijale iz digitalne arhive SKC-a.

– Tri su razloga bila da organizujemo ovu izložbu. Prvi je taj što želimo da obeležimo sutrašnji praznik. Mi smo se u ovim okolnostima osmelili da napravimo ovako nešto uz manji broj ljudi. Drugi razlog je naš projekat digitalizacije arhivske građe koji provodimo već nekoliko godina prilkom kojeg smo došli do veoma zanimljivih plakata iz tridesetih godina prošloga veka. Tih godina se obeležavalo 700 godina od upokojenja Svetoga Save i počinjao je da se gradi hram Svetog Save na Vračaru. Treći razlog je što smo upravo na današnji dan ovde u SKC-u 2014. godine krenuli sa programima, promocijama i svime onime čime ćemo se u kasnijem periodu do danas baviti. Tada smo ovde promovisali knjigu Tajna svetosavlja, a od tada do danas smo napravili više od 100 različitih programa ovde u ovom prostoru – istakao je direktor SKC-a Srđan Sekulić.

Na materijalima, koji su pohranjeni u digitalnoj arhivi SKC-a, a koji su za ovu priliku predstavljeni javnosti, može se videti na koji su način Srbi iz Vukovara u prošlosti proslavljali svečanosti posvećene prvom srpskom arhiepiskopu Rastku Nemanjiću. Vukovarsko srpsko pevačko društvo Javor bilo je najčešći organizator svetosavskih beseda, a jedan od tih programa iz 1936. sada je ponovo odštampan i podeljen prisutnim posetiocima.

Izložba o Svetom Savi reprint
Reprint pozivnice na proslavu Svetog Save iz 1936. godine u Vukovaru

Osim toga, na izložbi su predstavljeni i plakati iz tridesetih godina prošlog veka koje su sačuvale neke od parohija SPC-a sa vukovarskog područja. U organizaciju programa bila je uključena i biblioteka SKC-a koja je izložila desetak naslova u vezi sa Svetim Savom ili porodicom Nemanjić.

– Izložba će biti otvorena do 9. februara i svako ko bude zainteresovan ima priliku da dođe i da je vidi. Zamislili smo da ova izložba bude iz dva dela. Jedan je opšti deo o liku i delu Svetog Save, a drugi deo su digitalizovani plakati i programi koji su vezani za ovog svetitelja, ali za svetosavlje kao autentične srpske kulture – dodao je direktor SKC-a.

Višegodišnji program digitalizacije arhivske građe u SKC-u počeo je 2018. godine i traje do danas. Trenutno je u toku treća faza projekta u okviru koje se digitalizuje obimna arhiva Srpske pravoslavne crkve sa ovog prostora. U nekim narednim fazama sačuvaće se i arhivi osnovnih škola, kulturnih i sportskih udruženja te pojedinaca.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.