„Javnost oguglala na vređanje Srba na fudbalskim stadionima“

Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević u slobodnom govoru pred saborskim kolegama govorio je o navijačkim neredima na tribinama.

Dušan Velimirović 05.10.2023.
Boris Milošević Sabor Republike Hrvatske

Navijači fudbalske reprezentacije na nedavno odigranoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine protiv Letonije izazvali su još jedan incident. Nekoliko navijača donelo je ustašku zastavu na riječki stadion. To nije promaklo Uefi koja je Hrvatski fudbalski savez kaznila sa 10.000 evra i delimičnim zatvaranjem stadiona na idućoj domaćoj utakmici.

Redarske službe su relativno brzo reagovale i izvele navijače odgovorne za incident sa stadiona, a nekoliko dana nakon kazne koje je izrekla UEFA, izvedeni su pred Prekršajni sud gde su dobili kazne. Prvookrivljeni navijač dobio je 1.200 evra kazne, a drugookrivljeni 20 dana zatvora. Zabranjeni su im i dolasci na sve utakmice hrvatske fudbalske reprezentacije uz obavezu javljanja u policijsku stanicu naredne dve godine.

O ovom incidenta u slobodnom govoru u Saboru, pričao je zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke Boris Milošević.

- HNS može biti zadovoljan kaznom jer je pretila puno teža. Mislim da je to završilo dobro. Ono što je još važnije je da se prema izgrednicima koji su nosili zastavu brzo reagovalo, izvelo ih se pred Prekršajni sud i izreklo po meni primerene kazne. I nadam se da tako neće biti samo na utakmicama pod Uefinom ili Fifinom ingerencijom. Predstavnici Fudbalskog saveza su izjavili da će ostati posvećeni borbi protiv mržnje, rasizma i diskriminacije. Ja im izražavam podršku i želim da to stvarno bude tako - naveo je Milošević.

Hrvatske sudije prekinule utakmicu u Sofiji zbog nacističkog navijanja

Ipak, izrazio je i zabrinutost zbog nekih neispunjenih obećanja. Prošle godine je HNS održao sastanak s klubovima, a tema je bila kako stati na kraj rasizmu, diskriminaciji i govoru mržnje na domaćim stadionima i uopšteno u hrvatskom fudbalu.

- Zajednička odluka je bila da će se uskoro krenuti u medijsku kampanju i preduzeti određene korake. Ali, na žalost, ne mogu reći da sam nešto video od toga. A očekivao sam. Vrlo često, da ne kažem redovno, na fudbalskim tribinama čujemo govor mržnje, usmeren najčešće protiv Srba. Fudbalske utakmice s takvim govorom mržnje još ni jednom nisu prekinute, sudija ne reaguje, delegat ništa ne zapiše, HNS bude nem, a komentatori televizijskih i radijskih prenosa se najčešće prave da glasan govor mržnje ne čuju. I javnost i mediji su zapravo uglavnom oguglali - priča Milošević.

- Sad nedavno smo imali na nekoliko utakmica hrvatskog prvenstva nacističke zastave vidljivo istaknute i HNS nije reagovao, braneći se da delegat ništa nije zapisao. Pa promenite pravilnik i reagujte, a neverovatno je da ni MUP nije reagovao. Trebamo reagovati i tražiti reakciju kao što se reaguje na ustašku zastavu u Rijeci - navodi saborski zastupnik SDSS-a.


Naveo je i pozitivan primer reakcije hrvatskih sudija na utakmici odigranoj pre nekoliko godina u Sofiji.

- Samu utakmicu su obeležili rasistički povici i nacistički pozdravi bugarskih navijača. Susret je sudio hrvatski sudija, a utakmicu je prekidao čak dvaput i po mnogima je trebalo da prekine i trajno. A kad je neka domaća utakmica zaustavljena zbog povika? Jedine utakmice koja je prekinuta u Hrvatskoj, a koje se ja sećam je kad je pre desetak godina, utakmica između niželigaša FK Petrova gora i FK Krnjak prekinuta zbog navijačkog transparenta na ćirilici koji nije sadržavao nikakav govor mržnje već prijateljsku poruku. Ali eto, bio je napisan na ćirilici što je bilo dovoljno za prekid i poziv prema policiji da ureduje. Dok stvaran govor mržnje na hrvatskim stadionima često prolazi bez ikakve reakcije, a kamoli sudskog epiloga.

Podsetio je Boris Milošević na kraju svog govora da je Sportsko rekreativno društvo Srba u Hrvatskoj prošle godine pokrenulo nagradu za doprinos razvoju sportske kulture i društvene tolerancije Vladimir Beara, i da je prvi dobitnik bio Miroslav Ćiro Blažević.

- Mislim da je ta prva nagrada otišla u prave ruke i da treba da promovišemo takve nagrade i akcije, podržati sportiste i sportske radnike koji doprinose toleranciji u društvu. Na kraju želim reći nešto što nisam planirao, žalosno je da se neke kolege olako razbacuju etiketiranjem ljudi, crtanjem meta, a pogotovo je žalosno što se protive dostojanstvenom izražavanju pijeteta nevinim civilnim žrtvama - zaključio je Milošević u svom govoru saborskim koleginicama i kolegama.