Kapitalna ulaganja u Voćinu

Srpsko narodno veće od opštine Voćin je kupilo zgradu u kojoj će se nalaziti sve srpske institucije koje deluju na prostoru ove opštine. Osim toga, opština planira još nekoliko kapitalnih investicija.

Dušan Velimirović 20.03.2019.
Voćin zgrada VSNM

Opština Voćin je prodala funkcionalnu zgradu Srpskom narodnom veću po ceni od sto hiljada kuna. Zgrada ima 400 kvadratnih metara prostora koji će biti korišten za potrebe srpske zajednice na ovom području. Radovi na obnovi zgrade su u toku.

- Sada se jedan deo uređuje. Krovište se kompletno menja, stavljaju se nove vodovodne i električne instalacije, radi se fasada, menja se kompletna stolarija, a u jednom delu zgrade će biti kompletno unutrašnje uređenje. Tu će biti jedna manja sala za dvadesetak ljudi i još nekoliko prostorija za zajednička okupljanja. U drugom delu zgrade će biti smeštene kancelarije Veća srpske nacionalne manjine, stranke i voćinskog pododbora Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ – priča Virovitičko–podravski dožupan Igor Pavković.

Na gornjem spratu nalaziće se muzejska postavka, ali to je planirano da se realizuje kroz dve godine kada se skupi dovoljno sredstava. Za obnovu zgrade osiguran je iznos od 283 hiljade kuna putem Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina temeljem Operativnog programa za nacionalne manjine, a namenjena su za obnovu i izgradnju škola, društvenih domova i prostora za rad veća koja koriste pripadnici manjinskih zajednica.

Planiran muzej savezničkih misija u Drugom svetskom ratu

Osim obnove zgrade, u Voćinu ima još nekoliko kapitalnih ulaganja. Jedno od njih je i gradnja parohijskog doma koji se pravi paralelno kod lokalne crkve.

- To neće biti klasična kuća, nego će biti zgrada sa salom. Ta sala je već urađena i tu se planira smestiti muzej savezničkih misija pošto su u Voćinu u Drugom svetskom ratu delovale tri savezničke misije: sovjetska, britanska i američka. Episkop slavonsko-pakrački Jovan u saradnji sa ljudima iz Velike Britanije i ratnim veteranima iz te zemlje želi da napravi jednu postavku koja će podsećati na boravak tih misija na voćinskom području. Osim toga, u Voćinu je u Drugom svetskom ratu bio i aerodrom pa će se u muzeju prikazati posetiocima kako je to sve izgledalo – kaže dožupan Pavković.

Pored zgrade Veća srpske nacionalne manjine gradi se geo-info centar koji će biti sedište parka prirode Papuk sa interaktivnim sadržajem. Kompletna investicija iznosi oko 40 miliona kuna.

- Geo-info centar će turistički doprineti promociji celog mesta i konačno će i administrativni centar parka prirode Papuk fizički biti smešten u Voćin jer je do sada bio u Velikoj. Nadamo se da će se takođe i uprava parka premestiti u Voćin – rekao je Igor Pavković.

Osim navedenih investicija, urađeno je i ograđivanje groblja u vrednosti od 300.000 kuna. Izgrađena je kanalizacija kao i pešačke staze. Planira se i obnovca dvorca u centru mesta kako bi u njega mogli dolaziti posetioci.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.