Konačno dobili asfalt

Selo Gornje Kusonje kraj Slatine prvi put će u svojoj istoriji dobiti asfalt. Radovi su u toku, a meštani nestrpljivo čekaju da se provozaju novom cestom.

Gornje Kusonje asfalt

Dok se drugi žale na loš kvalitet interneta i ostalih potrepština modernog doba, u selu Gornje Kusonje, nedaleko od Slatine i Virovitice nisu imali ni asfalt. Ovaj podatak zvuči nezamislivo za 2022. godinu, ali eto i to je moguće.

Postojao je stari put, kojim je saobraćaj bio moguć, međutim meštani su konačno dočekali i asfalt. Sama izgradnja puta bio je veliki događaj za selo, stanovnici su se okupljali kako bi nadgledali radove i planirali na koji bi još način mogli da unaprede svoje selo.

– To što je asfalt došao u selo je lepo i dobro, samo što bi bilo još lepše da je došao pre 30 i više godina. Znači i za privredu ovog kraja jer u selu ima tri jaka privredna gazdinstva. Za svakog će to ponešto značiti, a možda i neko novi dođe pa se nastani u selu. Imali smo klasične probleme kao, verovatno, i u ostalim mestima gde je makadam, pre svega tu mislim na prašinu. Cesta je bila dobro održavana, tako da nije bilo previše nekih funkcionalnih problema, moglo se komotno voziti, ali ovo je sad i lakše, i brže i čistije, a za automobile svakako bolje – kaže nam mladi policajac Saša Vukman koji je započeo i izgradnju kuće, a veruje da selo ima perspektivu.

Prema rečima meštana, jasno je da će asfalt mnogima olakšati svakodnevni život, a nekima je ovaj novitet doneo i ideje za proširenjem poslova. U poslednje vreme Papuk važi za veoma atraktivnu turističku destinaciju kontinentalne Hrvatske, a Gornje Kusonje, koje se nalaze na obroncima ove slavonske planine, svakako predstavljaju potencijal.

– Bavim se uzgojem muznih ovaca, pravimo i prodajemo sir, a imamo i krave u sistemu krava-tele. Radimo na više, to nam je jedina egzistencija i prihod. Može se živeti lepo, ali nije nam lako. Mučimo se, borimo se, nemamo radne dane, ali od toga živimo. Prošli smo na projektu za mlade poljoprivrednike, od čega smo kupili mehanizaciju. Za sada imamo otprilike pola potrebne mehanizacije, ali nam treba još. Asfalt će nam pomoći jer smo razmišljali o nekom vidu seoskog turizma. Napravili smo kuću, ali do sad smo jedini u selu koji razmišljamo u tom smeru. Da još neko u selu nešto pokuša, verovatno bi prošla ideja. Planiramo da kuću dajemo u najam, sa potpunim doživljajem seoskih čari. Kupate se u bazenu, konzumirate hranu i piće s našeg imanja, provozate se selom novim asfaltom i uživate. Za goste planiramo da ponudimo pečeno jagnje, prase i peku – planira proširenje svog porodičnog gazdinstva u seoski turizam meštanin Gornjih Kusonja Miroslav Subotić.

Prvo dete u selu nakon 21 godine

Danijel Vukelić rođen je 1997. godine, a do rođenja sina 2018. godine bio je poslednja beba rođena u selu. Sada tu titulu nosi njegov sin. Kao i njegovi sumeštani, i Danijel je takođe zadovoljan dolaskom asfalta jer će i njemu pomoći u poljoprivrednim radovima.

– Ovo je jednom rečju budućnost za naše selo jer asfalta nikada nije ni bilo. Do sad je bilo jako loše jer se gore u selu, gde imamo imanje, bavimo proizvodnjom mesa, prodajemo jaganjce, rasplodni materijal. Dva puta dnevno idemo gore pa nam smeta prašina, sporije idemo pa će nam novi asfalt pomoći u poslu. Kad neko dođe izvana, začudi se što ovako živimo, ali će nam ovo sigurno podići standard. Zahvalni smo svima koji su pomogli da asfalt dođe u naše selo. Odlučio sam da ostanem ovde, pokrenuo sam vlastiti posao. Retko ko od mladih ostaje na selu i bavi se poljoprivredom. Imamo problema sa zemljištem, ali daće Bog da i to rešimo – veruje u bolju perspektivu Danijel koji, uz ovce i jaganjce ima i 40 krava pa se bavi i proizvodnjom mleka.

Gornje Kusonje asfalt
Stanovnici Gornjih Kusonja slave dolazak asfalta

Sašu, Miroslava i Danijela zatekli smo sa još nekolicinom stanovnika Gornjih Kusonja koji su s jagnjetinom i pićem dočekali građevince koje izvode radove. Pošto je ovo istorijski događaj za selo, meštani se dogovaraju kako da ga dostojno obeleže. U međusobnom razgovoru nude jaganjce i prasiće da što bolјe proslave dolazak ceste.

Ostaje još jedno neasfaltirano selo

Dok smo razgovarali sa meštanima, radovi su bili u punom zamahu. Uprkos sitnoj kiši, majstore nije ništa pokolebalo, čak im je i olakšalo posao uz vreli asfalt, pogotovo nakon što su nekoliko dana radili na velikim vrućinama. Vrednost investicije je oko milion i 600 hiljada kuna, a biće ukupno asfaltirano 1.874 metra ceste.

Gornje Kusonje asfalt stari

– Imamo sreće što se nalazimo na putu između Novih i Gornjih Kusonja koji se upravo asfaltira. Sreća je u tome što je ovo županijska cesta pa su sva sredstva obezbeđena iz budžeta Županijskih cesta. U poslednjih godina Županijskim cestama je povećan budžet, konkretno za našu županiju oko pet miliona kuna. Iz tih sredstava smo godišnje mogli da asfaltiramo otprilike po jedno naselje. Ove godine red je došao i na ovaj asfalt. Da smo mogli pre, bilo bi dosta jeftinije, međutim materijali su dosta poskupili na svetskom tržištu i to se ocrtava i kod nas, ali srećan sam i zadovoljan jer je ovo jedno od poslednjih sela u našoj županiji koje nije imalo asfalt, a bilo je potrebe. Selo ima vodovod, struju i telefon, a evo sad i asfalt – priča zamenik župana Virovitičko-podravske županije Igor Pavković.

Na području Virovitičko-podravske županije ostalo je još jedno naseljeno mesto u kojem nema asfaltni pristup. Nakon Gornjih Kusonja, zvaničnici se nadaju da će uskoro stići i u selo Rijenci u opštini Voćin. U prošloj godini je u naseljima Hum i Hum Varoš postavljena vodovodna mreža, a na redu je i provođenje optičkih kablova kako bi u osam opština došlo do povećanja brzine interneta.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.