Masovna međunacionalna tučnjava u Vukovaru

U vukovarskom predgrađu Borovo naselje večeras je došlo do masovne tuče u kojoj je učestvovalo, prema rečima očevidaca, između 30 i 40 ljudi.

Srbi Hr 18.06.2020.
Tučnjava u Vukovaru

Na poljani između zgrada u Ulici Vijenac kneza Branimira došlo je do masovne tuče večeras oko sedam sati. U tučnjavi su korištene palice i baklje, a hitna pomoć odvezla je nekoliko povređenih osoba. Redakcija našeg portala bila je na licu mesta pola sata nakon incidenta kada je čitav kvart bio blokiran jakim policijskim snagama, a okupio se i veliki broj lokalnog stanovništva.  Prema onome što su nam rekli okupljeni građani, sve upućuje na to da je reč o međunacionalnom sukobu dve grupe koji je unapred dogovoren.

U trenutku izbijanja tuče stanovnici ovog kraja grada sedeli su na obližnjim klupama ili se uobičajeno šetali oko zgrada kad su odjednom začuli galamu. U lokalnom kafiću sedela je grupa mladića koja je u jednom trenutku izletela i sukobila se sa drugom grupom koja ih je čekala na pedesetak metara dalje udaljenoj poljani.

- Ja sam sa ovog mesta video samo kada su ovi iz kafića krenuli tamo prema onoj grupi. Tamo ih je bilo četvorica u crnim uniformama, a iza zgrade ih je čekalo još ko zna koliko njih. U trenutku početka tuče tu su bila samo dva kvartovska policajca koja nisu mogla da ih zaustave. Imali su bejzbol palice, a posle su trčali ovuda razbijenih glava – kaže jedan od starijih meštana ovog gradića poznatog po fabrici Borovo u kojem oduvek žive i Srbi i Hrvati.

- Tukli su se „naši“ i „njihovi“. Eto, to se dešava kad te mlade kljukaju mržnjom umesto da im daju poslove da rade. Onako ići udarati nekoga palicom u glavu, to je pokušaj ubistva – dodaje komšija našeg prvog sagovornika.

Tučnjava u Vukovaru

Mesto na kome se desila tuča.

Prema rečima drugih očevidaca tuča je trajala desetak do petnaest minuta, odnosno dok nije stiglo policijsko pojačanje.

- Sa jedne strane njih 20, sa druge strane njih 20. Nose palice jedni i drugi i pale baklje. Prvo su galamili jedni na druge i vikali: „Hajde, hajde“. Nakon toga su počeli da se udaraju palicama. To je trajalo sigurno jedno 15 minuta – tvrdi jedan od stanovnika obližnje zgrade.

Na okolnim stazicama i ulici bilo je tragova krvi, a meštani su, razumljivo, bili u šoku.

- Izašli smo svi napolje skroz zbunjeni, nismo znali šta se dešava. Videla sam da neke komšinice donose peškire i daju ih jednom dečku razbijene glave – govori jedna starija žena i dodaje da je danas prvi put srećna što joj deca odavno ne žive ovde.

Prema onome što smo čuli na licu mesta, interventna policija je razmatrala čak i da na ulice Vukovara izvede duge cevi, ali se od toga odustalo.

Glasnogovornik policije Dragoslav Živković rekao je za 24 sata da je policija odmah privela 20 do 25 ljudi, a da se za ostalima traga. Ovaj portal navodi i da se radi o sukobu Bad blue boysa i Grobara, a da je sve počelo zbog toga što su lokalni Grobari verbalno provocirali jednog člana vukovarskih BBB-a koji je tuda prolazio sa ženom i detetom.

Prema podacima do kojih je nezvanično došao naš portal među uhapšenim i povređenim Srbima ima i ljudi koji sa Grobarima i navijačkim svetom nemaju nikakve veze što ukazuje na dublje etničke probleme u Vukovaru.

Međunacionalne tuče i problemi u ovom gradu su nažalost u poslednje vreme sve češća pojava, a o nekim od tih incidenata smo i ranije pisali.