Poslednji napad BBB Vukovar samo je jedan u nizu incidenata

Nekoliko napadača je u četvrtak oko podne na parkingu u centru Vukovara fizički nasrnulo na dvadesetčetvorogodišnjaka i dvadesetdevetogodišnjaka srpske nacionalnosti. Prema još nepotvrđenim informacijama reč je o pripadnicima navijačke grupe Bed blu bojs. Kako piše Večernji list, policija je privela nekoliko osumnjičenih i pronašla kombi zagrebačkih registarskih tablica u kojem su navodno neki od privedenih […]

Srbi Hr 16.05.2020.
Bed blu bojs Vukovar napad na srbe u vukovaru

Nekoliko napadača je u četvrtak oko podne na parkingu u centru Vukovara fizički nasrnulo na dvadesetčetvorogodišnjaka i dvadesetdevetogodišnjaka srpske nacionalnosti. Prema još nepotvrđenim informacijama reč je o pripadnicima navijačke grupe Bed blu bojs. Kako piše Večernji list, policija je privela nekoliko osumnjičenih i pronašla kombi zagrebačkih registarskih tablica u kojem su navodno neki od privedenih išli na sahranu jednog vukovarskog branitelja. Snimak napada, kojeg su već objavile Novosti, a kojeg poseduje i naša redakcija, napravili su najverovatnije sami napadači. Policija je obavestila javnost da su napadnute dve osobe iako se na snimku vidi da je najmanje šest napadača napalo trojicu mladića, a da je jedan od njih lakše povređen. [video width="1024" height="576" mp4="http://127.0.0.1//app/uploads/2020/05/video-16733b209e07e76c07b3cb063fa9cfb8-V.mp4"][/video] Dvadesetčetvorogodišnjak je prevežen u vukovarsku bolnicu gde su mu ustanovljene lakše povrede, dok je dvadesetdevetogodišnjak prošao bez povreda. Početak napada se jasno vidi na snimku, a kako kaže jedna od žrtava, u kratkoj izjavi za naš portal, snimak nije ceo jer nema najbrutalnijeg dela.

Provokacije i u restoranu

- Istoga dana dogodio se i upad u Vukovarski restoran „Mornar“ u kom se skupljaju pripadnici srpskog naroda u Vukovaru, a dva starija čoveka tada su povikala „Za dom spremni“ i „Dubok ovaj Dunav“. I oni su se takođe navodno vraćali sa sahrane jednog vukovarskog branitelja. Samostalna demokratska srpska stranka uputiće zvanični apel Ministarstvu unutrašnjih poslova i gradskoj vlasti da učine sve kako bi se pronašli napadači, a takođe ćemo stupiti i u kontakt sa porodicom povređenog mladića kako bismo videli kako ćemo dalje reagovati u zavisnosti od njihovih osećanja i mišljenja – poručio je predsednik vukovarskog SDSS-a Srđan Kolar. Prema saznanjima naše redakcije, ovom napadu prethodio je napad na maloletne pripadnike srpske nacionalnosti  u ponedeljak u kasnim večernjim satima u gradskoj četvrti Borovo naselje. Oni su tada jednom od maloletnika poručili da pozove starije kolege kojima su pretili batinama. Nakon toga primetno je bilo povećanje mera bezbednosti u gradu, pogotovo u večernjim satima kada je gradom patroliralo nekoliko policijskih vozila i kombija.

Reagovalo i Zajedničko veće opština

Povodom napada na dvojicu pripadnika srpske nacionalnosti u Vukovaru reagovalo je saopštenjem i Zajedničko veće opština. Saopštenje vam prenosimo u celosti. - Napad na dvojicu vukovarskih Srba koji se dogodio u četvrtak, 14.05.2020. godine, oko podne u samom centru Vukovara, na trgu Republike Hrvatske, već je po ustaljenoj praksi u medijskom prostoru kvalifikovan kao navijački sukob. Napad u kojem veća grupa mladića naoružana suzavcem i hladnim oružjem u sred bela dana napadne dvojicu mladića sa leđa nikada ne može i ne sme biti kvalifikovan kao navijački sukob. Ovakva kvalifikacija samo je pokušaj da se opravdaju postupci određenog kruga ljudi koji u poslednje vreme uteruju strah u kosti preostalim Srbima u Vukovaru i okolini. Srpske institucije neće dozvoliti da ovakvi incidenti postanu uobičajeni i koristiće sva raspoloživa pravna sredstva da se počinioci ovakvih i sličnih događaja pronađu i osude – stoji u zvaničnom saopštenju ZVO-a.

Nije izolovan slučaj, u novembru napadnuti i zaposleni u jednoj srpskoj instituciji

Ovo nisu jedini incidenti, a jedan od napada vukovarskih Bed blu bojsa dogodio se krajem novembra prošle godine kada su napali troje zaposlenika jedne srpske institucije, među kojima su bile i dve žene. Jedna od žrtava napada, koja želi da ostane anonimna, izjavila je kako ih je tokom radnog vremena oko 11 časova prepodne na putu za Borovo presreo tamno-sivi kombi u vukovarskom naselju Priljevo, a putnici su im pokazali rukom da se zaustave. - Šofer je odmah prepoznao da se u kombiju nalaze pripadnici Udruženja navijača Dinama „Bed Blu Bojs“ iz Vukovara. Prišli su nam levom saobraćajnom trakom  i vozili uporedno sa nama i pokazivao rukom da stanemo. Vozač je prepoznao članove „Bed Blu Bojsa“, ali su stali ispred nas pa smo morali da usporimo jer se uporednoj traci vozili automobili pa nismo mogli da ih zaobiđemo. U sekundi je iz kombija počelo da izlazi 15-ak momaka sa fantomkama, ali dvojica nisu bili maskirani. Nakon nekoliko sekundi bili smo opkoljeni napadačima koji su imali nameru da nas napadnu i da razbijaju automobil i naš šofer je dao gas kako bismo im pobegli, ali su napadači odmah ušli u kombi i krenuli za nama – priča za naš portal jedan od troje radnika u napadnutom vozilu. [caption id="attachment_6376" align="aligncenter" width="800"]Bed blu bojs Vukovar Foto: Fejsbuk
Pripadnici Bed blu bojsa iz Vukovara.[/caption] Nakon toga, troje zaposlenika srpske institucije krenulo je automobilom bežati prema Borovu, a kombi s pripadnicima BBB-a ih je sustigao kod postrojenja fabrike „Borovo“. Kada su ušli u selo Borovo, „Bed blu bojsi“ su odustali od potrage. Kako kažu žrtve napada, iako je saobraćaj bio gust, niko nije stao i reagovao na maskirane napadače koji su krenuli prema ljudima u automobilu. - U begu od njih kod fabrike „Borovo“ bili smo primorani da pređemo u traku suprotnog smera, u kojoj je drugi automobil morao da skrene kako ne bi došlo do direktnog sudara. Nakon toga smo odlučili da nastavimo naš put prema selu Borovu, koje je većinski srpsko, jer smo pretpostavili da će zbog te činjenice napadači odustati od potere za nama, a srećom tako je i bilo – svedoči zaposlenik. O ovom incidentu nismo pisali ranije zbog dogovora sa žrtvama, međutim štiteći identitete žrtava,smatramo da se ovakvi napadi ne bi trebali sakrivati od očiju javnosti.

Pravili mural za vreme mera bezbednosti

Takođe, početkom ovog meseca, za vreme trajanja strogih mera bezbednosti zbog koronavirusa, 50-ak pripadnika vukovarskih Bed blu bojsa, uz pratnju policije, u vukovarskom prigradskom naselju Budžak napravili su mural sa logom ove Dinamove navijačke grupe, ali i grbom HOS-a sa natpisom „Za dom spremni“ koji je u međuvremenu prepravljen. Na ovaj potez reagovali su SDSS i DSS. BBB su i ranije crtali murale u Vukovaru i to u pravilu uvek u prisustvu policije od kojih je najpoznatiji mural u centru grada na kojem piše „Neka živi Dinamo i majka Hrvatska“ uz šahovnicu sa prvim belim poljem.

Incidenata je bilo i ranije

Osim ovih napada, prošle godine su tokom subotnjeg izlaska u jednom poznatom vukovarskom disko-klubu napadnuta trojica mladića srpske nacionalnosti pri čemu je jedan mladić teže povređen. Sve je zabeležila nadzorna kamera, a slučaj je i dalje na sudu. Jedan od napadnutih mladića i sada je bio žrtva napada. [caption id="attachment_6377" align="aligncenter" width="800"]Bed blu bojs Vukovar Foto: Fejsbuk stranica BBB Vukovar[/caption] Još poznatiji incident desio se 17. januara prošle godine kada su pripadnici istog udruženja na glavnoj autobuskoj stanici u Vukovaru napali učenika srpske smene vukovarske Tehničke Škole „Nikola Tesla“ koji je čekao autobus. Redakciji našeg portala poznato je još nekoliko incidenata, o kojima se žrtve uglavnom plaše da pričaju, a jedan maloletnik bio je tri puta meta napada u poslednjih godinu dana, od kojih je dva puta fizički napadan, a jednom mu je prećeno. Primarne mete su u pravilu osobe srpske nacionalnosti koje se povezuju sa navijačkim grupama beogradskih klubova Crvena zvezda i Partizan, a neretko fizički bude napadnut i svako ko se sa označenim osobama nađe u društvu. Iako su napadači po pravilu uglavnom maskirani i nepoznati, više puta su u tim napadima žrtve prepoznavale uglavnom iste ljude iz Vukovara koji neretko imaju pomoć svojih kolega iz drugih delova Hrvatske. Redakciji našeg portala nije poznato da li je neko odgovarao za nasilje koje je na ulicama Vukovara u poslednje vreme češća pojava.