Med za slađe detinjstvo

Nakon organizovanog organoleptičkog ocenjivanja meda, Udruženje pčelara „Kornakum“ iz Vukovara podelilo je drugog novembra proizvode sa ove manifestacije mališanima iz Dečijeg vrtića „Vukovar 2“.

Kornakum med Dečiji vrtić Vukovar 2
DV Vukovar 2

Nakon što je u Vukovaru u organizaciji Pčelarskog udruženja „Kornakum“ održano 12. organoleptičko ocenjivanje meda sa međunarodnim karakterom, nagrađeni uzorci podeljeni su deci i njihovim tetama iz Dečijeg vrtića „Vukovar 2“. Taj slatki zadatak da med podeli deci i vaspitačima u ime udruženja imao je njegov predsednik Borislav Grbić. Tom prilikom ovaj iskusni pčelar ispitivao je decu koliko znaju o pčelama i medu. Odgovori su bili vrlo maštoviti pa je tako, na pitanje da li znaju od čega se pravi med, jedan dečak dao sasvim logičan odgovor: „Od pčele“. Mnogi su rekli kako im mame i bake prave poslastice od meda, a svi su jednoglasno potvrdili da vole ovu zdravu namirnicu.

Kao deo zahvalnosti na uručenom poklonu deca su za udruženje napravila mini košnicu od kartona i otpevala i otplesala naučenu koreografiju jedne pesme, što je čika Borislava veoma dirnulo.

– Jako puno mi ovo znači. Ove godine smo napokon uspeli da med poklonimo i dečijem vrtiću. Inače, ocenjivanje kvalitete našeg meda ne završava samim činom stručnog procenjivanja, već posle toga dolaze slatke muke – koliko i kome sve dati med jer ga pčelari ne zadržavaju za sebe. Ocenjivanje meda završava nakon što tegla ostane prazna pojašnjava Grbić.

Deca iz vrtića svakodnevno konzumiraju med

Med koji je podeljen deci dolazi iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Slovačke. Osim meda koji se uglavnom pravi u ravničarskom području poput onog od bagrema, lipe, suncokreta i uljane repice, podeljene su i nešto egzotičnije vrste poput onih proizvedenih od lavande i mandarine. Ovo je za sada najveća donacija Udruženja pčelara „Kornakum“.

– Pre ove donacije, med smo podelili sportskim klubovima kako bi se energetski potpomogli, zatim domovima za stare i nemoćne, kao i deci sa posebnim potrebama. Takođe, podelili smo med i svima koji su nam na neki način pomogli da organizujemo manifestaciju procenjivanja kvaliteta meda. To je bio vid naše zahvalnosti prema njima – priča Borislav Grbić.

Med je veoma zdrava namirnica, pogotovo za decu pa će tako ova donacija uveliko olakšati rad kuvaricama i vaspitačicama Dečijeg vrtića „Vukovar 2“ koje ga svakodnevno poslužuju mališanima.

– Med od ovog udruženja rvi put smo dobili još pre nekoliko godina, a kvalitet proizvoda dokazuje i dugovečnost samog udruženja. U svakoj sobi deca konzumiraju med u jutarnjim časovima, uzimaju ga kašičicom uz moto „Svaki dan kašika meda“. Zbog toga nam je ova donacija dobro došla jer ćemo i tokom ove godine, nadamo se da nas aktuelna pandemija neće ometati i da će deca ostati u vrtiću, med svakodnevno konzumirati. Zahvalni smo članovima udruženja jer nam na ovaj način pomažu da našoj deci sačuvamo zdravlje – zaključuje vaspitačica u Dečijem vrtiću „Vukovar 2“ Zagorka Letica.

Nakon završenog kratkog programa, deca su u dvorištu nastavila sa svojim aktivnostima, dok su pčelari još jednom odradili najslađi deo svog posla.