Medijska nezastupljenost nacionalnih manjina

Savet za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske održao je sastanak sa predstavnicima HRT-a zbog nedovoljno programa namenjenih informisanju nacionalnih manjina.

Medijska nezastupljenost nacionalnih manjina

Nedovoljna zastupljenost programa namenjenih informisanju pripadnika nacionalnih manjina u ukupnom programu Hrvatske radiotelevizije bila je povod i tema sastanka  predstavnika Saveta za nacionalne manjine i Hrvatske radio televizije održanog 24. februara u prostorijama HRT-a. Delegaciju Saveta za nacionalne manjine predvođenu predsednikom Aleksandrom Tolnauerom, činili su još i članica Saveta i zastupnica srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov, saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Janković i savetnica u Vladi Danijela Komadina. Ispred Hrvatske radiotelevizije sastanku su prisustvovali generalni direktor Robert Šveb, direktorka Poslovne jedinice Program Marija Nemčić, pomoćnik direktora Renato Kunić, te urednice i voditeljke emisije Prizma Daniela Draštata i Sanja Pleša.

Nedovoljna zastupljenost nacionalnih manjina u programima Hrvatske radiotelevizije dokumentovana je u Izvještaju HRT-a o proizvedenim, suproizvedenim i objavljenim programima namenjenim informisanju pripadnika nacionalnih manjina u 2019. i 2020. godini. Prema podacima iz ovog dokumenta HRT je u 2019. godini objavila 5673 minute i 13 sekundi sadržaja namenjenog pripadnicima manjina odnosno 1.079% od ukupno emitovanog programa. Dok je u 2020. godini objavila je 5494 minute i 14 sekundi sadržaja namenjenog pripadnicima manjina odnosno 1.045% od ukupno emitovanog programa što predstavlja pad zastupljenosti u odnosu na 2019. godinu.

– Iz izveštaja HRT-a koji se redovno  nalaze pred Savetom za nacionalne manjine RH, vidljivi su   poražavajući podaci. Tu se naravno, radi o dve emisije koje su posvećene nacionalnim manjinama na HRT-u na ukupno pet kanala koji postoje. Kao pozitivan primer, možda i smernica za postupanje, svakako može poslužiti Radio-televizija Vojvodine, koja je jedan od dva javna servisa u Republici Srbiji. Naime, još je 2010. osnovana manjinska redakcija na hrvatskom jeziku. Na drugom programu Radio-televizije Vojvodine emituje se informativna emisija Dnevnik na hrvatskom jeziku, od ponedeljka do subote u terminu od 17,45 časova. Na RTV-u na hrvatskom jeziku se nedeljom emituje emisija „Izravno“, govori o aktuelnim društvenim i političkim temama, dok se emisija „Svetionik“ u čijem su žarištu teme iz kulture, emituje u terminu 16,30. Ovakve svetle primere zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina u medijima pozdravljamo i nastojaćemo da se zalažemo za reciprocitet i kod nas, jer je to važno za relaksiranje međunacionalnih odnosa, važno je za senzibilizovanje javnosti o negativnim posledicama sve učestalijeg govora mržnje u medijima prema Srbima i Romima kao i za smanjenje predrasuda i stereotipa o nama. Ukoliko u tome napravimo bar jedan iskorak, biće to dobar početak integrišućeg medijskog modela – izjavila je saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov.

Dogovoreno je formiranje radne grupe koja će se baviti problemima u odnosu medija i nacionalnih manjina

Na sastanku održanom u prostorijama HRT-a raspravljalo se o obvezi obrade manjinskih tema u programima za opštu populaciju, informisanju na jezicima nacionalnih manjina, osnivanju redakcije za nacionalne manjine, problemu izostanka edukacije uredničkog i novinarskog kadra koji bi se bavio isključivo manjinskim pitanjima, kadrovske nepopunjenosti, te o obavezi obrade manjinskih tema u svim programima Hrvatske radiotelevizije kako bi se izbegao getoizacijski efekat obradom manjinskih tema u samo dve emisije.

– Iz perspektive nacionalnih manjina, uloga medija je od presudnog značaja za promociju  ravnopravnosti nacionalnih manjina, stvaranje međusobne tolerancije i očuvanje kulturnog i duhovnog identiteta pripadnika nacionalnih manjina. Obaveza je javnih medija da u skladu s programskim načelima doprinose takvoj promociji i poštovanju osnovnih ljudskih prava i sloboda, razumevanju i poštivanju različitosti. Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, Zakon o HRT-u te ugovor potpisan s Vladom, obavezuje HRT da proizvodi, suproizvodi i objavljuje programe namenjene informisanju pripadnika nacionalnih manjina u RH na jezicima nacionalnih manjina, uključujući i programe za decu na jezicima pripadnika nacionalnih manjina. Sve ove činjenice istaknute su na zajedničkom sastanku – naglašava Jeckov.

Na sastanku između predstavnika Saveta i HRT-a dogovoreno  je formiranje zajedničke radne grupe koja bi se bavila pitanjima budućeg ugovora Hrvatske radiotelevizije s Vladom Republike Hrvatske za period od 2023. do 2026. godine, zatim formiranja manjinske redakcije i spoljne produkcije manjinskog sadržaja. Radna grupa s radom bi započela u martu te bi predlog Ugovora u javnu raspravu bio upućen u aprilu 2022. godine.