Milorad Pupovac i Dragana Jeckov posetili Vukovarsko-sremsku županiju

Saborski zastupnici Samostalne demokratske srpske stranke Dragana Jeckov i Milorad Pupovac posetili su juče Vukovarsko-sremsku županiju gde su dali podršku svojim kandidatima na dopunskim lokalnim izborima.

Dušan Velimirović 01.10.2021.
Pupovac u Vukovaru

U nedelju se širom Republike Hrvatske održavaju izbori za dopunu mesta u županijskim, gradskim i opštinskim skupštinama. Ovo je prvi put da će se održati dopunski izbori, odnosno da će pripadnici manjina direktno birati svoje predstavnike u jedinicama lokalne samouprave. Na redovnim lokalnim izborima održanim u maju biran je 331 predstavnik nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, a izabrana su 232 člana, što znači da na dopunskim izborima treba da se izabere još 99 predstavnika od kojih je njih 72 srpske nacionalne manjine.

Jedno od tela lokalne samouprave gde će se održati dodatni izbori jeste i Skupština Vukovarsko-sremske županije. Za dopunu tri preostala mesta predviđena za srpsku manjinu, boriće se dve stranke i jedna kandidaciona lista grupe birača. Svoje kandidate imaće Samostalna demokratska srpska stranka čiji je nosilac liste Dejan Drakulić, Demokratski savez Srba na čelu sa Srđanom Milakovićem kao i kandidaciona lista grupe birača čiji će nosilac biti Dragan Crnogorac.

Uz Dejana Drakulića iz Vukovara, na listi SDSS-a naći će se i Radmila Latas iz Borova, Dušanka Maričić iz Markušice i Miloš Miodragović iz Trpinje. Ovih četvoro kandidata su juče zajedno sa saborskim zastupnicima Draganom Jeckov i Miloradom Pupovcem posetili Markušicu, Bobotu, Vukovar i Borovo gde su predstavljeni kandidati, ali je i pružena mogućnost da meštani porazgovaraju o aktuelnim problemima sa političkim predstavnicima. Na lokalnim izborima održanim u maju, SDSS je osvojio dva mesta u skupštinu Vukovarsko-sremske županije, a uz dodatna tri potencijalna mesta došli bi do respektabilnog broja od petoro predstavnika.

- Ovo je prvi put da će Srbi i pripadnici drugih manjina u Hrvatskoj svoje predstavnike birati direktno, a da se neće kooptirati sa lista drugih stranaka. Veoma je važno da ovde u Vukovarsko-sremskoj županiji SDSS osvoji ova tri mandata i bude snažna politička grupacija u županijskoj skupštini i da jamči stabilnost s jedne strane, a s druge strane učestvovanje u političkom životu i odlučivanju o stvarima o kojima se sa dva mandata nije moglo odlučivati na način na koji se može sa tri mandata. Zbog toga pozivamo ljude da budu jedinstveni i složni i da ta tri mandata osvojimo, a ne da budemo kao pre raštrkani po različitim političkim strankama s ljudima koji najčešće nisu participirali u radu skupštine i predstavljali Srbe u pravom smislu te reči – navodi Milorad Pupovac.

Prilika da glasači direktno izaberu predstavnike manjina

Prokomentarisao je Pupovac i najnovije prozivke saborskog zastupnika Hrvatske konzervativne stranke Marijana Pavličeka koji je rekao da su aktuelni izbori „festival nejednakosti“ u režiji zastupnika srpske, mađarske i italijanske nacionalne manjine.

- Nije ovo nikakav „festival nejednakosti“ jer je „festival nejednakosti“ kad neko ko nije izabran uđe u skupštinu samo zato što je na listi nekog ko je prošao prag. To je nedemokratski, a dopunski izbori su demokratski jer ljudi biraju one koji će ih predstavljati. Isto tako se u Bosni i Hercegovini bune Hrvati jer neko drugi bira njihove predstavnike. Mi smo zato da predstavnici Hrvata budu birani na pravi način. Zašto onda dvostruki aršini kad je u pitanju Hrvatska? Sa Hrvatima iz BiH nemamo problem jer se dobro razumemo, ali se ne razumemo sa onima koji ne razumeju da ne mogu vredeti dvostruki aršini. Ovo jeste demokratija i demokratski doprinos Hrvatskoj u ostvarivanju prava nacionalnih manjina, ali istovremeno i u funkcionisanju predstavničkih tela jedinica lokalne i regionalne samouprave – ističe Pupovac.

Osim Vukovarsko-sremske, saborski zastupnici SDSS-a prethodnih dana obišli su i Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Virovitičko-podravsku županiju.