Milorad Pupovac ostaje na čelu SDSS-a

Više od 150 delegata glavne Skupštine Samostalne demokratske srpske stranke iz cele Republike Hrvatske okupilo se u Vukovaru kako bi izabralo rukovodstvo.

Milorad Pupovac Glavna skupština SDSS Vukovar

Na Glavnoj skupštini Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac reizabran je za predsednika, kao i Vojislav Stanimirović koji će i dalje obavljati dužnost predsednika Glavne skupštine. Milorad Pupovac је u izveštaju o radu u protekle četiri godine govorio o postignućima stranke, o prethodna tri izborna ciklusa, kao i o saradnji sa Vladom Republike Hrvatske u čijem aktuelnom mandatu SDSS ima i potpredsednika. Takođe, spomenuo je i dobru saradnju sa Republikom Srbijom. Posebno se osvrnuo i na izgradnju ili obnovu kulturnih centara i domova u prethodnom mandatu.

– Izdvojio bih izgradnju infrastrukture za kulturnu autonomiju Srba u Hrvatskoj, počevši od Vukovara i Srpskog doma, Belog Manastira i kulturnog centra koji je tamo proširen i još jedne kuće koju nameravamo da kupimo. Uz blagoslov vladike Heruvima dobili smo i zemljište za gradnju centra u Osijeku gde smo obezbedili projekat i inicijalna sredstva. U Pakracu je napravljena Srpska kuća, u Okučanima i Slatini se gradi kulturni centar, a u Voćinu je završen. U Zagrebu se jedan objekat privodi kraju dok se drugi gradi. Biće i ceo jedan veliki kompleks koji će na dostojan način predstavljati celu srpsku zajednicu u Hrvatskoj. U Karlovcu već imamo svoj prostor, a u Udbini je pri završetku. Pri kraju je i proces rekonstrukcije kuće koju smo kupili u Kninu. Obezbeđeno je zemljište i projekat je izgrađen za centar u Rijeci i Glini – naglasio je Milorad Pupovac.

Izabrani i ostali funkcioneri

Pupovac je posebno izdvojio sporazum sa naslednicima Vladana Desnice da srpske institucije u Hrvatskoj preuzmu upravljačka prava nad kulom Janković Stojana u Islamu Grčkom.

– Obezbedili smo dodatnih više od dva miliona kuna za kraj radova na severnom frontu koji će biti za javnu upotrebu za obrazovne, istraživačke, muzejske i kulturne događaje. Planiramo još sredstva za izgradnju smeštajnih kapaciteta za ljude koji tamo budu dolazili, bilo da je reč o deci koji dolaze na letnju ili zimsku školu, bilo da je reč o univerzitetskim profesorima ili naučnicima koji će dolaziti da istražuju to, i za Srbe i za Hrvate, važno istorijsko područje. Biće izložena i muzejska građa jer je to bogata riznica. To je kompleks koji će biti jedan od bisera Dalmacije – priča Pupovac.

Na mesta potpredsednika SDSS-a izabrani su Dragana Jeckov, Anja Šimpraga, Jugoslav Vesić i Dejan Mihajlović. Vojislav Stanimirović jednoglasno je izabran za predsednika Glavne skupštine stranke, a za potpredsednike izabrani su Boris Milošević, Mile Horvat i Nikola Ivanović. Za predsednika nadzornog odbora SDSS-a izabrana je Mara Šupica, a za predsednika Statutarnog odbora Jovan Vlaović.

Milorad Pupovac Vojislav Stanimirović Petar Petrović Glavna skupština SDSS Vukovar
Dodela plakete „Miloš Vojnović“ Petru Petroviću

Na kraju programa uručene su i plakete „Miloš Vojnović“ ovogodišnjim laureatima Petru Petroviću iz Uzdolja, Mihajlu Zečeviću iz Klise i Dragiću Smoljaniću iz Voćina. Okupljenima se u ime dobitnika plakete obratio Petar Petrović koji se zahvalio na nagradi.

Nakon Glavne skupštine, konstituisan je Glavni i Izvršni odbor stranke. Predsednik Izvršnog odbora i dalje će biti Bogdan Rkman koji je tako uz predsednika Pupovca ovlašten za predstavljanje i zastupanje stranke, dok generalni sekretar ostaje Danko Nikolić. U planu rada za naredne četiri godine Milorad Pupovac istakao je važnost nadolazećih dopunskih lokalnih izbora, ali i popisa stanovništva.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.