Mladi brojnim aktivnostima obogaćuju društveni život Srba

Na području Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije od 2019. godine deluje Akademsko udruženje srpske omladine Josif Runjanin koje okuplja mlade visoko obrazovane pripadnike srpske zajednice.

Jadranka Jaćimović 29.04.2022.
plitvička jezera Akademsko udruženje srpske omladine Josif Runjanin

Akademsko udruženje srpske omladine Josif Runjanin osnovano je sa ciljem promovisanja demokratskih tekovina, ljudskih prava i prava mladih kao i informisanje uz aktivno podsticanje društvenog i socijalnog preduzetništva, volonterstva i pružanje usluga socijalno osetljivim grupama ljudi. Predsednica ovog udruženja Marija Andrijin kaže da su do sada sve aktivnosti organizovane sa ciljem povezivanja mladih i akademski obrazovanih pripadnika srpske zajednice. Sportske aktivnosti i humanitarni rad dobar su temelj za druženje sa korisnim efektima za zajednicu.

– Imamo preko 30 članova i u budućnosti planiramo određene aktivnosti koje će, sigurna sam, uticati i na uvećanje tog broja. Samim tim što promovišemo naše udruženje broj članova raste, uvek se neko pridruži, uvek neko i odustane, ali smo zadovoljni i nadamo se da ćemo se što češće okupljati jer nam je to i krajnji cilj. Aktivnosti poput basketa i stend up komedija koje su u planu izazivaju veliki interes mladih, a želja nam je da se povežemo i sa drugim udruženjima – izjavila je Marija Andrijin.

Ova organizacija mladih od svog osnivanja 5. jula 2019. godine deluje na području dve istočne županije Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske, ali humanitarne aktivnosti nemaju granice tako su do sada delovali i na drugim područjima Hrvatske.

banija zemljotres Akademsko udruženje srpske omladine Josif Runjanin

Volontiranje nakon zemljotresa na Baniji

- Organizovali smo i humanitarnu akciju kada smo donirali laptop i slatkiše jednoj velikoj porodici iz Uglješa. To je bilo jedno prelepo druženje sa njima kada smo ih nas nekolicina posetili i bilo nam je stvarno zanimljivo videti kako funkcioniše porodica sa petnaestak članova. Takođe smo nakon zemljotresa na Baniji išli pomoći na to područje. Bila nam je to i zadovoljstvo i obaveza, uspeli smo u kratkom periodu sakupiti ljude. Bili smo nekoliko dana tamo, ali smo i nakon toga imali još humanitarnih akcija sa Omladinskom mrežom Srba u Hrvatskoj gde smo u skladištu koje je korišteno nakon zemljotresa razvrstavali prikupljenu robu – priča potpredsednik udruženja Josif Runjanin Dušan Velimirović.

Basket okuplja i povezuje mlade širom Hrvatske

Okupljanje na sportskim terenima pod nazivom „Izađimo na igrališta“ ideja je koja je zaživela tokom perioda zatvaranja uzrokovanog epidemijom korona virusa. Nakon zimske pauze prvo ovogodišnje druženje ispod koša održano je u Bijelom Brdu.

- Prva ideja je bila da napravimo nešto bez novaca, to je bio basket i sada smo već obišli desetak sela i grad Beli Manastir, tu nam je cilj bio da se ožive mesta koja nemaju nekakav aktivan basket. Krenuli smo to kada je počelo prvo zatvaranje, video sam da su tada mladi počeli da izlaze na ulice i igrališta da igraju basket, što je već davno izumrlo u našem kraju. Najveći odaziv bio je prošli put u Bijelom Brdu – rekao je Velimirović.

Basket Lipovača Akademsko udruženje srpske omladine Josif Runjanin

Sa basketa na Lipovači

Izveštajna skupština Akademskog udruženja srpske omladine Josif Runjanin održana je 27. aprila u Dalju gde su osim prethodnog perioda razmatrani i novi planovi koji bi aktivirali i povezali mlade akademce.

- Plan udruženja je da u saradnji sa Srpskim demokratskim forumom 28. maja organizujemo akciju radnog naziva „Basket za Baniju“. To je pre svega humanitarna akcija sa ciljem da se obnove koševi u mestu Dvor. To će pre svega biti druženje srpske omladine, ali i svih ostalih koji žele da se priključe. Igraće se basket 3 na 3, svaka ekipa može imati tri plus jednog dodatnog člana, biće tu i hrane i pića, sve ono što mladi vole i žele. Tako da ovim putem pozivam sve da dođu – ističe potpredsednik Dušan Velimirović.

Ova akcija organizuje se u Dvoru, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom gde prema popisu iz 2021. godine živi 3.044 stanovnika.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.