Modni vremeplov posvećen ženama

Izložbom ženske odeće iz sedamdesetih godina prošlog veka obeležen praznik posvećen borbi za ravnopravnost polova.

Jadranka Jaćimović 08.03.2022.
Izložba Borovo

Međunarodni dan žena ove je godine u opštini Borovo obeležen brojnim programima koji su kroz različite forme ukazali na ulogu i značaj žena u našem društvu. Među zanimljivim programima bila je izložba ženske odeće iz sedamdesetih koja je u galeriji Osnovne škole Borovo otvorena 7. marta. Ideju i realizaciju ovog modnog vremeplova potpisuju Aktiv žena SDSS-a i SKD Prosvjeta iz Borova.

- Vratili smo sedamdesete godine u ovo naše vreme i napravili modnu izložbu. Taj period je bio izuzetno zanimljiv, vreme velike ekspanzije u mnogo čemu u privredi, ekonomiji, muzici ali isto tako i u modi. Mi smo hteli da taj period razigranosti i šarenila koje je nosila tadašnja moda prenesemo u današnje vreme koje nije baš tako veselo – objašnjava predsednica pododbora Prosvjete Radmila Latas.

Modna izložba sedamdesetih pokazala je da su borovske dame pratile trendove vremena u kome su živele, ali i da se prema garderobi tada odnosilo sa mnogo više pažnje. Sva izložena odeća je ona koju su nosile žene i devojke iz Borova i koja je sačuvana u savršenom stanju.

- Ovo je naša zajednička izložba i zahvaljujući Borovčankama bez kojih ovoga ne bi bilo. Ovih dana one su po svojim ormanima tražile svoju i garderobu majki, baka, svekrva kao i fotografije u albumima. Izložili smo i fotografije iz tog perioda tako da smo zahvaljujući njima koja su otvorile svoje ormane, a znamo da su kod žena oni uvek prepuni odeće, uspeli da prikažemo modu sedamdesetih godina. Imamo razne odevne predmete od haljina, košulja, suknji , kućnih ogrtača pa i venčanica – priča Latas.

Posebne prilike poput svadbe dešavanja su gde se i danas posebna pažnja poklanja modnom izrazu, a kako je to izgledalo na svadbama sedamdesetih godina prikazano je zahvaljujući Ljubici Mirosavljević koja je svoju venčanicu i fotografije pozajmila za osmomartovsku izložbu.

Izložba Borovo sedamdesete godine

- To je venčanica iz 1973. godine, onda su se venčanice kupovale i ja sam je nakon svadbe spakovala i sačuvala, nisam je želela nikome pokloniti niti prodati. Kada bi poredili današnju modu i onu iz vremena sedamdesetih mogu reći da je i danas moda jako lepa i ima mnogo stvari sličnim onima iz prošlosti. I tada sam ja nosila mini haljinu, visoke potpetice, volane, falte i sve se to opet nosi samo možda u nekom drugom stilu i od drugih materijala. Mislim da su nekada materijali bili puno prirodniji, bilo je sve od pamuka, svile, viskoze, a sada je sve drugačije i mnogo je više sintetike – rekla je Ljubica Miroslavljević iz Borova.

Tko god se našao u borovskoj galeriji mogao je naučiti mnogo o vremenu sedamdesetih i doživeti ovaj zanimljiv period iz prošlog veka. Osim izložene garderobe organizatori su uredili jedan kutak u kome su nameštaj, elektronski uređaji poput radija, telefona, gramofona te lampi i čiviluka sa kućnom haljinom stvarali ugođaj kao da se zaista nalazite u sobi iz prošlosti. Osim eksponata koji su otkrivali stil Borovčanki na panoima su se mogli iščitati podaci o Borovu i zanimljivosti iz perioda sedamdesetih godina prošlog veka.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.