Najduža slika Dunava predstavljena u Vukovaru

Najduža slika Dunava na svetu prikazana je 9. avgusta u Vukovaru. Umetničko delo dugo jedan kilometar bilo je izloženo na dunavskom šetalištu od Gradskog muzeja prema Luci Vukovar.

Jadranka Jaćimović 10.08.2018.
Najduža slika Dunava Vukovar Ana Tudor

Ana Tudor iz Srbije autor je umetničkog dela na kome je oslikan dunavski krajolik, odnosno flora i fauna koju čovekov uticaj i savremeni način života svakodnevno ugrožavaju. Naslikati najdužu na svetu sliku Dunava bio je san ove umetnice koji je ostvarila nakon 4 godine umetničkog rada.

- Ceo svoj život slikam i odlučila sam da napravim najveću sliku na svetu. Prikazala sam naš dragoceni Dunav čime sam htela da svetu, a pogotovo mladima da pošaljem poruku da ne budemo egoisti nego da sačuvamo resurs koji nam je jako važan i bez kojeg ne možemo da opstanemo, a to je voda. Moramo reku Dunav bolje čuvati, a ne samo da tražimo dok joj ništa ne dajemo. Vidimo i sami kako nam se, zbog takvog ponašanja, vraća - priča umetnica Ana Tudor iz Sonte u Vojvodini.

Prvi motiv na ovoj jedinstvenoj slici Dunava je izvor reke u gradu Švarcvald odakale se tačno hiljadu metara dalje smenjuju motivi dunavskog krajolika oslikani akrilnim bojama.

- Koristila sam akrilne boje na platnu koje je široko 80 cm, a dugo 1 kilometar. Ovo je jako otporna boja koja izdržava sve vremenske prilike i bilo mi je bitno da je postojana. Platno ove dužine sam sakupljala onako kako su mi sredstva dozvoljavala, kupujući po 10 metara i spajajući ih. Moja velika želja da napravim ovu sliku i pošaljem poruku ipak je bila jača od svega i uspela sam da ovaj projekat dovedem do kraja. Nije mi bilo teško da oslikam ovako dugačku sliku jer radila sam ono što volim -objašnjava Tudor.

Nakon brojnih evropskih država slika stigla i u Vukovar

Slika je prvu izložbu doživela u Sonti, gde je Ana rođena i gde je slikala svoje delo. Zatim je zahvaljujući sponzorima izložena na samom izvoru Dunava i još 5 nemačkih gradova odakle je dalje nastavila put duž toka reke. Udruženje za zaštitu okoline iz Nemačke pomoglo je ovoj slikarki da ostvari svoj san, jer kako sama navodi samo 1 metar platna koštao je oko 120 evra te sama nikako ne bi mogla da finansira ovaj projekat.

Zahvaljujući Mirovnoj grupi mladih Dunav iz Vukovara najduža slika druge najduže evropske reke predstavljena je i u gradu gde se Vuka uliva u Dunav.

- Želimo da podstaknemo mlade ljude da i oni deluju u tom pravcu, da kroz kulturu i umetnost izražavaju sebe i razvijaju svoju kreativnost. Zadovoljni smo odazivom građana i njihovom reakcijom na izložbu. Ovo šetalište je prelepo mesto na kome će, nadam se, biti sve više ovakvih dešavanja - rekla je Martina Uglik iz Mirovne grupi mladih Dunav

Sedamdesetčetverogodišnja slikarka zahtevala je  da slika bude izlagana u prirodi, a ne u zatvorenom prostoru.

- Vukovar mi je jakao drago mesto u Hrvatskoj i jedino gde bih mogla na ovaj način da prikažem sliku. Drugačija sam od ostalih koji traže zatvoren prostor za svoje izložbe, ja sam srećna kada mogu to da učinim na ulici. Želim da pokažem umetnost ljudima. Umesto toga da ljudi dolaze u zatvoreni prostor ja sliku odnesem njima da je oni osete i dožive.  To je drugačije od doživljaja umetnosti u zatvorenom prostoru - objašanjava Tudor.

Najduža slika na svetu, baš kao i umetnički izražaj na platnu,  prati tok reke Dunav, odnosno izlagana je u mestima od samog izvora u Švarcvaldu pa do ušća u Crno more. Do sada je prikazana u 13 gradova kroz koje Dunav protiče, а nakon Vukovara odlazi na Kalemegdan pa zatim u Sontu gde je i nastala.

Tagovi