Nakon korona pauze deca napokon zaigrala kolo pred publikom

„Mi smo deca vesela“ naziv je smotre dečijeg folklora koja je u Borovu održana 26. septembra, a na kojoj su nastupili najmlađi folkloraši iz ovog mesta, ali i iz Bršadina i Trpinje.

Jadranka Jaćimović 30.09.2020.
„Mi smo deca vesela“

Kako bi ublažili nedostatak manifestacija, ali pre svega kako ne bi izneverili male folkloraše koji su primorani da od marta propuštaju nastupe i priliku da pokažu šta sve umeju, KUD „Branislav Nušić“ iz Borova organizovao je smotru koja je održana umesto tradicionalne međunarodne manifestacije „Đeram - deca čuvari tradicije“.

- Pokušali smo da ispunimo obećanje našoj deci i zato smo umesto tradicionalne manifestacije Đeram organizovali smotru folklora. Okupili smo svu našu decu koja su podeljena u tri skupine, kako igrače tako i tamburaše, da se predstave pred domaćom publikom. Osim toga imamo i goste. To su KUD „Mladost“ iz Trpinje i KUD „Vaso Đurđević“ iz Bršadina kao i plesna grupa „Venera“ iz Vukovara. Iako je planirano da se nastupi održe na letnjoj pozornici nažalost vreme nam nije išlo „na ruku“ i deca će nastupati u kino sali gde ćemo strogo voditi računa o propisanim merama, o fizičkoj distanci, dezinfekciji ruku, obaveznim zaštitnim maskama za lice i svim epidemiološkim merama – objašnjava predsednik KUD-a „Branislav Nušić“ Rado Bosić koji ističe da u borovskom KUD-u mladosti ne nedostaje.

– Imamo tri sekcije dece, najmlađa ili vrtićka grupa, zatim srednja od 1. do 5. razreda i starija grupa od 5. do 8. razreda. Sve ukupno je 62 dece i moram priznati manje ih je u poređenju sa prethodnim godinama, ali ne toliko koliko je to problem u ostalim društvima. Mi smo za sada sretni i zadovoljni i moramo raditi na tome da što više vežbaju, da što više nastupaju i da im to bude interesantno- ističe Bosić.

Borovčanima su se pridružili i ovo dešavanje svojim učešćem obogatili prijatelji iz Trpinje, Bršadina i Vukovara. KUD-ovi „Mladost“ Trpinja i „Vaso Đurđević“ iz Bršadina kao i domaćini smotre ponose se brojem najmlađih folkoraša, svako od ovih društava broji blizu 40 mališana. Ovo posebno raduje jer kada govorimo o deci u kulturno-umetničkim društvima govorimo o budućnosti tog društva i njihovim prvim koracima kojima upoznaju tradiciju, kulturu i običaje svog naroda.

- Svakako da ih folklor približi maternjem jeziku, kulturi i običajima. Koreografije prilagođavamo njihovom uzrastu i pre početka i predstavljanja igre govorimo im odakle dolazi igra, kakvi su tamo običaji i još neke informacije koje su njima interesantne. Najviše to spoznaju kroz igru i pesmu i zapravo kada sastavimo čitavu koreografiju oni vide bogatstvo i raznolikost toga kraja - izjavila je umetnički rukovodilac i koreografkinja u KUD-u „Vaso Đurđević“ Bršadin Dragana Samardžija.

„Mi smo deca vesela“

U Trpinji deca vole folklor i zato problema sa članstvom, u tamošnjem kulturno-umetničkom društvu, kada su najmlađi igrači u pitanju nemaju. Svaka je koreografija novi izazov koji započinje privlačenjem dečije pažnje kaže umetnički rukovodilac Dajana Živanović.

- Najviše se mučimo sa pažnjom, ali najbitnije je da radimo kroz igru jer tako im je najlakše da usvoje znanje. Gledamo da im koreografije približimo na najbolji način i pre nego obradimo igru uputimo ih u kraj odakle potiče – objašnjava Živanović.

Borovčani su osmislila način da usred nepovoljne epidemiološke situacije koja je poremetila sve planove, uvesele najmlađe članove kulturno-umetničkih društava i plesne grupe „Venera“, da ih motivišu za daljnji rad i nagrade za dosadašnji trud. A oni su uspešno izveli sve koreografije i poput profesionalaca na najbolji način predstavili mesto iz kojeg dolaze. Bez obzira da li su igrači ili tamburaši bilo je vidljivo da iskreno uživaju u onome što rade.