Nastavlja se saradnja Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Radni sastanak predstavnika Zajedničkog veća opština iz Vukovara i predstavnika Hrvatskog nacionalnog veća održan je devetog novembra u Belom Manastiru.

saradnja Srba iz Republike Hrvatske i Hrvata iz Republike Srbije

Na sastanku održanom u prostorijama Zajedničkog veća opština u Belom Manastiru dogovorena je buduća saradnja Srba iz Republike Hrvatske i Hrvata iz Republike Srbije.

– Ovo je nastavak dogovorene saradnje 15. juna kada smo u Tavankutu i Subotici razgovarali sa predstavnicima hrvatske zajednice u Republici Srbiji. Jedan od zaključaka sa tog sastanka bilo je intenziviranje kulturne saradnje između hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj. Tom prilikom bili smo u avgustu njihovi gosti na najznačajnijoj manifestaciji Hrvata u Srbiji „Dužijanci“, a tada smo im rekli da ćemo ih pozvati na našu najznačajniju smotru koju organizuje ZVO – pojašnjava početak saradnje sa hrvatskom zajednicom iz Srbije predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić.

Na sastanku se najviše razgovaralo o modalitetima saradnje, a obe strane iznele su konkretne predloge kako bi ta saradnja bila još uspešnija.

– Dogovorili smo da ćemo do kraja godine održati jedan tehnički radni sastanak u Zajedničkom veću opština projektnih timova naše institucije i HNV-a kako bismo definisali prioritete saradnje za narednu godinu, a onda ćemo proširiti ovu saradnju i na segment obrazovanja i segment privrede, odnosno na sve ono što može biti poveznica između predstavnika ove dve manjine. Bitno je da se sve manjine drže zajedno zato što manjine imaju gotovo identične probleme, pogotovo kada se radi o Srbima i Hrvatima budući da odnosi naših matičnih država nisu na nivou kakav bi trebao da bude. Zato su manjine poveznice između matičnih država i mi ćemo kroz dobru saradnju pokušati poboljšati odnose između Republike Hrvatske i Republike Srbije – zaključuje Jeremić.

Sastanak od izuzetne velike važnosti za oba naroda

Zadovoljni sastankom bili su i predstavnici Hrvatskog nacionalnog veća koji su takođe najavili nastavak saradnje.

– Ovaj sastanak je od izuzetno velike važnosti i za hrvatsku manjinu u Srbiji, a siguran sam i za srpsku manjinu u Hrvatskoj. Dotakli smo se nekoliko tema i tačaka koje možemo da ostvarimo u budućnosti, a značajno je da su to razvojni projekti koji i sa jedne i sa druge strane mogu da doprinesu očuvanju zajednice, a reko bih, i očuvanju lokalnih zajednica u potpunosti. To su projekti koji nisu vezani isključivo za kulturu, već smo se dotakli tema vezanih i za žensko i socijalno preduzetništvo, a predložili smo i određene ekološke te turističke projekte. Siguran sam da će ova saradnja uroditi plodom jer ćemo se potruditi da doprinesemo razvoju lokalnih zajednica – ističe potpredsednik HNV-a Ladislav Suknović.

Delegaciju Zajedničkog veća opština činili su predsednik Srđan Jeremić, sekretar Vinko Lazić, potpredsednik ZVO-a i vukovarsko-sremski dožupan Đorđe Ćurčić, predsednik Odbora za kulturu i sport Nebojša Vidović, predsednik Veća srpske nacionalne manjine Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević, predsednica Veća srpske nacionalne manjine i gradska većnica Belog Manastira Svetlana Žarković, voditeljka projektnog tima ZVO-a Nikolina Dokić, predsednik Odbora za ljudska prava ZVO-a i sekretar Akademskog udruženja srpske omladine „Josif Runjanin“ Jovan Vlaović te predsednik AUSO „Josif Runjanin“ Dušan Velimirović dok su delegaciju Hrvatskog nacionalnog veća uz Suknovića predstavljali i međunarodni sekretar i član odbora za mlade Darko Baštovanović te većnik iz Sombora Alojzije Firanj. Sastanku je prisustvovala i konzulka Republike Srbije u Vukovaru Ljudmila Ostojić.