Negoslavci najbolji u igri na „goliće“

Regionalni malofudbalski turnir humanitarnog karaktera u organizaciji Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj održan je po peti put, ovoga puta u Borovu.

Regionalni malofudbalski turnir Borovo

Borovčani su imali priliku da subotu provedu gledajući kako se lokalni fudbaleri snalaze igrajući dvoranski fudbal na male golove. Na trenutak je ovakva forma vratila igrače i gledaoce u detinjstvo kada je ova igra bila deo života gotovo svakog dečaka.

Sportsko-rekreativno društva Srba u Hrvatskoj dovelo je svoj regionalni malofudbalski turnir u Borovo. Bilo je zanimljivo, uz domaćina i ekipe iz susednih mesta, gledati i igrače iz Jagodnjaka, Vojnića, Dvora, Križevaca i Hrvata iz Vojvodine.

– Ovo je jedna od prvih aktivnosti koja je pokrenuta od samog osnivanja društva 2018. godine. Uz fudbalsku reprezentaciju Srba iz Hrvatske, ovaj malofudbalski turnir takođe ima tradiciju. Budući da je regionalnog karaktera nastojimo da ga premeštamo. Do sad je organizovan u Zagrebu dva puta i dva puta u Vrbovskom. Saradnja u području sporta između nas i Hrvata iz Srbije veže se prvenstveno uz manjinske fudbalske reprezentacije. Kroz zajedničke aktivnosti šaljemo poruke u javnost da je važno naglašavati naše sličnosti, a ne razlike i zaista sada mogu reći da smo mnogo više od poslovnih partnera i da smo postali prijatelji – pojašnjava programski direktor Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Tatjana Dragičević.

Ekipa Sloge iz Borova osvojila je prošlogodišnje izdanje koje je održano u Vrbovskom, a ove godine su se članovi novog županijskog prvoligaša pokazali kao veoma dobri domaćini, iako se turnir igrao u nešto drugačijem obliku, i u manjoj dvorani, nego prethodna izdanja.

– Ovaj turnir za nas ima veliki značaj jer se organizuje u Borovu i došle su nam ekipe iz raznih krajeva Hrvatske kao i ekipa Hrvata iz Srbije s kojima imamo dugogodišnje poznanstvo jer smo se prošle godine sreli u Vrbovskom. Uvek smo za i uvek prihvatamo turnire humanitarnog karaktera, tako i ovaj danas. Prvi put smo ovaj turnir igrali prošle godine, kada smo bili šampioni. Iskustvo je veliko, pre svega zbog poznanstva i prijateljstva koje će trajati dugo godina, i baš to prijateljstvo se i danas ovde održava u Borovu. Mislim da je to, pored humanitarnog karaktera, najveći cilj turnira kojeg igramo – podržava ovakve turnire igrač Sloge Borovo Slobodan Lukić.

Sledeće godine zajedničko druženje na Evropeadi u Nemačkoj i Danskoj

Slobodan je, takođe, i igrač reprezentacije Srba iz Hrvatske koju naredne godine čeka Evropsko prvenstvo nacionalnih manjina.

– Prošle godine sam prvi put igrao na prvenstvu kada smo u Austriji osvojili zapaženo peto mesto. Takođe, igrao sam i na utakmici u Rujevcu i nekoliko puta u Bijelom Brdu protiv Hrvata iz Srbije. Iskustva su dobra, lepo je kada učestvujemo, igramo i pobedimo, ali pre svega, i ovde je najvažnije prijateljstvo. To danas nedostaje: zajedništvo i druženje. Prijateljstvo je na prvom mestu – zaključuje Lukić.

Regionalni malofudbalski turnir Borovo Negoslavci DSHV
Finalna utakmica između Negoslavaca i DSHV-a

Prvo mesto osvojio je Fudbalski klub Negoslavci, druga je bila ekipa Demokratskog saveza Hrvata iz Vojvodine, a treće mesto pripalo je ekipi Zajedničkog veća opština koju su činili juniori Vuteks-Sloge zajedno sa svojim trenerom. O uspehu kojeg su ostvarile tri prvoplasirane ekipe govori i to da je četvrto mesto zauzela ekipa BSK-a iz Bijelog Brda, u kojoj je igralo i nekoliko fudbalera koji nastupaju u ovom državnom drugoligašu.

Kako su istakli domaćini, jedan od najvećih ciljeva ovog turnira jeste i druženje Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

– Hteo bih pre svega da se zahvalim na organizaciji, sve je urađeno kako treba. Sledeće godine je Evropeada u Nemačkoj i Danskoj, osim toga takmičimo se po turnirima, pogotovo ovde u Hrvatskoj gde nas zovu svaki put i mi se uvek rado odazovemo. Skoro godinu dana igram za reprezentaciju Hrvata iz Srbije i imam pozitivna iskustva – priča igrač Demokratskog saveza Hrvata iz Vojvodine Marko Jurišić iz Golubinaca, koji inače nastupa za Fudbalski klub Inđija.

Ovaj turnir, osim multietničkog, imao je i humanitarni karakter pa će novac prikupljen od kotizacija i donacija biti doniran mladim sportistima slabijeg socioekonomskog statusa. Pored organizacije Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj, suorganizatori turnira bili su FK Sloga Borovo i opština Borovo, a finansijski su pomogli Srpsko narodno veće i Kancelarija za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.