Nezadovoljstvo seljaka raspodelom zemlje u Trpinji

Početkom godine donesen je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i poljoprivrednici sa područja opštine Trpinja su se nadali da će nepravda koja im je ranije učinjena napokon biti ispravljena, ali se poslednjom odlukom opštinskog veća stvaraju pretpostavke da zemlja opet pripadne poljoprivrednom kombinatu Vupik.

Nikola Milojević 13.07.2018.
Trpinja-zemlja-suncokret poljoprivreda

U opštini Trpinja godinama postoji problem sa raspodelom poljoprivrednog zemljišta, a najnoviji talas nezadovoljstva tamošnjih poljoprivrednika usledio je nakon što je opštinsko veće na nedavnoj sednici usvojilo Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem prema kojem je određena maksimalna površina koju neko može dobiti u zakup od 2.000 hektara, umesto prvobitno predloženih 20 hektara.

Ovime se, smatraju poljoprivrednici, stvaraju pretpostavke da ponovo sva zemlja pripadne kombinatu u sastavu koncerna Agrokor, a na štetu malih proizvođača.

Još 2011. godine je pod sumnjivim okolnostima odlukom opštinskog veća i bez provedenog konkursa Vupiku dodeljeno 1.680 hektara zemlje na području opštine Trpinja. Ovaj slučaj završio je u DORH-u zbog sumnje u podmićivanje opštinskih većnika, ali je vukovarski poljoprivredni kombinat sve vreme ovu zemlju koristio i obrađivao uz još dodatnih 1.074 hektara koje je legalno dobio na zakup od 50 godina. Domaći poljoprivrednici obrađuju tek negde oko 600 hektara državne zemlje.

Početkom godine donesen je novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu i poljoprivrednici sa područja opštine Trpinja su se nadali da će nepravda koja im je učinjena napokon biti ispravljena. Opštine su dobile rokove da pripreme svoj predlog programa raspolaganja zemljištem u kojem će navesti koliko imaju raspoložive zemlje za buduće konkurse te odrediti maksimalni površinu za zakup jednog privrednog subjekta.

Taj zakonski rok u opštini Trpinja je probijen, međutim na sednici održanoj početkom ovog meseca donesen je Program raspolaganja prema kojem je 2.354 hektara površine određeno za budući zakup, ali i usvojen i prigovor kombinata Vupik da maksimalna površina za zakup ne bude prvobitno predloženih 20 hektara, nego površina deset puta veća.

Prvobitnih 20 hektara predložili su na neformalnom sastanku sa načelnikom Miroslavom Palićem sami poljoprivrednici. Za ovakav konačni predlog glasalo je osam većnika sa nezavisne liste načelnika Miroslava Palića, jedan većnik sa nezavisne liste Miroljuba Maširevića te jedan većnik SDP-a, dok je protiv ove odluke bilo šest većnika SDSS-a koji su dan kasnije objavili i saopštenje u kojem se ističe da će zemlja ponovo pripasti Vupiku.

Život u selima će se ugasiti

Na području opštine postoji više od 100 zemljoradnika koji su zainteresovani za obrađivanje državne zemlje, ali je ovom odlukom opštine ponovo dovedeno u pitanje hoće li to moći ostvariti.

Jedan od njih je i Vladimir Maričić (34) koji se sa ocem i bratom već 15 godina bavi proizvodnjom mleka, a obrađuju oko 50 hektara zemljišta i njihovo porodično gazdinstvo svrstava se u one srednje veličine na području opštine. Najnovijom odlukom svoje opštine vrlo je nezadovoljan.

Trpinja poljoprivrednik zemlja

Vladimir Maričić

- To nikako ne ide na ruku malih gazdinstava pa mislim da ćemo i ovoga puta ostati izigrani i bez tog zemljišta koje su obrađivali naši pradedovi oduvek. Ovo je isključivo ratarski i stočarski kraj, a mi nemamo ni more ni planine da bismo se bavili sa nečim drugim. Mislim da su ljudi koji ovde žive i rade nosioci života u ovom kraju i mislim da bi se takav život u tim selima na ovaj način mogao ugasiti ako tu zemlju budu obrađivali veliki subjekti – kaže nam Vladimir koji je planirao sa dodatnih 20 hektara proširiti svoju farmu koja trenutno broji više od 70 grla stoke.

Kombinat Vupik je u sastavu Agrokora kojem se trenutno ne zna niti sadašnji, a niti budući vlasnik pa se i Vladimir i brojni drugi poljoprivrednici plaše od toga da će državna zemlja ponovo pasti u privatne ruke. Poučeni mnogim drugim primerima u kojima su poljoprivredne zadruge prodavane privatnicima koji su nakon toga otpuštali radnike, plaše se da će ostati zauvek bez zemlje.

Pupovac: „Nepravedna i štetna odluka“

Na ovaj problem je upozorio i saborski zastupnik Milorad Pupovac koji je sedmog jula ovim povodom održao i konferenciju za medije. Odluku opštinskog veća nazvao je nepravednom i štetnom. On je i dan ranije zajedno sa saborskim kolegama Borisom Miloševićem i Draganom Jeckov održao sastanak na kom se u trpinjskom Domu kulture okupilo osamdesetak poljoprivrednika.

- Ministar poljoprivrede je u prvom mesecu ove godine jasno rekao da je ovaj zakon prvi u istoriji Hrvatske koji će na prvo mesto staviti OPG-ove i mlade poljoprivrednike. Sada imamo situaciju da OPG-ovi, temeljem ovakvog programa opštinskog veća u Trpinji, mogu ostati potpuno kratkih rukava i bez mogućnosti da raspolažu državnim zemljištem koje postoji na ovom području. Ako bi Vupik dobio još 2.000 hektara, onda bi raspolagao sa više od 90 odsto državnog zemljišta na području jedne opštine. Toga nema nigde i to ne može proći – istakao je Pupovac.

Trpinja-novinarska-konferencija Milorad Pupovac SDSS Dragana jeckov

Pupovac je rekao da Samostalna demokratska srpska stranka čiji je predsednik ovakvu odluku neće dozvoliti, a osvrnuo se i na situaciju u Agrokoru.

- Mi nismo podržavali rekonstrukciju Agrokora i postizanje nagodbe da bi se nastavila stara politika prema OPG-ima i malim proizvođačima od strane bilo kog segmenta unutar Agrokora, a onda niti od Vupika. I to ovde jasno i glasno kažem. Jer šta smo onda dobili? Nastavak uništavanja domaćih proizvođača i OPG-ova? To SDSS ni u slučaju opštine Trpinja, a ni u slučaju bilo koga drugog, neće dopustiti – rekao je Pupovac.

Najugroženiji mali poljoprivrednici

Na konferenciji za medije govorio je i predsednik udruženja „Život sela“ i opštinski većnik (SDSS) Srđan Maksić koji kaže da su ovakvom odlukom najugroženiji mali proizvođači.

- Osim 70 OPG-ova kojima je poljoprivreda primarna delatnost, postoji još četrdesetak koji su još ugroženiji i kojima je poljoprivredno zemljište nužno i njihova egzistencija direktno zavisi od tih pet, deset ili dvadeset hektara koliko bi hteli da apliciraju na konkursu. Možda nisam u pitanju ja ili neki veći subjekti koji zapošljavaju radnike. Mi imamo na području opštine subjekta koji zapošljava 60 ljudi, a obrađuje svega 12 hektara državnog zemljišta – naveo je Maksić.

Većnik u opštinskom veću Srđan Sekulić (SDSS) tvrdi da je vlast u opštini Trpinja usvojila prigovor Vupika i zato što je ovaj kombinat u tom svom prigovoru napisao da će 200 radnika u celom Vupiku dobiti otkaz.

- To je bio ultimatum Vupika. Iz naše opštine imamo danas nešto više od 80 radnika u Vupiku, a moram da napomenem da je 2011. tamo radilo više od 150 radnika iz opštine Trpinja. Taj broj se prepolovio, iako je opština pre sedam godina Vupiku dala toliku zemlju – kaže Sekulić.

Načelnik Palić: „Mali poljoprivrednici će biti zadovoljeni, ostatak ide Vupiku“

O celokupnom problemu dodele državne zemlje u Trpinji razgovarali smo i sa načelnikom opštine Miroslavom Palićem. On je često u svojim javnim nastupima isticao da ne želi da stvara uslove u kojima će zemlju dobiti samo jedna osoba ili subjekt pa se poljoprivrednici iz ove opštine iznenađeno pitaju zašto je došlo do ovog preokreta.

- Pretpostavka je bila da se početnim predlogom neko eliminiše iz budućeg konkursa, konkretno Vupik. Mi nismo hteli nikoga da izbacimo iz igre i sada je ostavljena mogućnost da i Vupik tu učestvuje i da se nađe u toj raspodeli. Smatram da na ovaj način nisu eliminisani i svi drugi, nego da su svi u jednakom položaju prema redosledu definisanim zakonom – kaže Palić.

Trpinja načelnik Miroslav Palić

Miroslav Palić

Načelnika smo pitali i može li da garantuje da će za poljoprivrednike biti mesta na konkursu kada on jednom bude raspisan.

- Mi ćemo sa svoje strane kod sprovođenja konkursa nastojati da, u onom obimu u kom smo predlagali od dvadeset, a možda i više hektara, namirimo mlade poljoprivrednike, OPG-e i stočare. Za sve ono što ostane, jasno je da Vupik ima prednost na osnovu tog mirnog poseda, ukoliko mu se taj mirni posed uopšte prizna. Dakle ljude pod stavkom „a“ iz Zakona ćemo zadovoljiti,a ostatak će ići na Vupik ili ko mu već bude vlasnik s obzirom na sve što se dešava u Agrokoru. Moramo i tome da vodimo računa jer imamo stotinak zaposlenih tamo i sa novom upravom moramo da razgovaramo i da nađemo kompromisno rešenje. Naša obaveza je da vodimo računo i o OPG-ovima, ali i o zaposlenima. Nije nam interes da radnici sa područja opštine Trpinja ostanu bez posla – rekao nam je Miroslav Palić.

Prema članu 36. Zakona o poljoprivrednom zemljištu pravo prvenstva na budućem konkursu imaće stočari koji ispunjavaju određene uslove, dok je na drugom mestu prioriteta dosadašnji mirni posednik što je u slučaju opštine Trpinja uglavnom Vupik ukoliko se dokaže da mu je posed legalan s obzirom na sve što se dešavalo 2011. godine. Tek na trećem i četvrtom mestu nalaze se mladi OPG-ovi i OPG-ovi sa prebivalištem na području jedinice lokalne samouprave.

Na predlog programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem neke opštine svoje mišljenje mora dati i županija, a o konačnoj saglasnosti odlučiće ministarstvo poljoprivrede.