Novo ruho perojskog hrama

Obnova vanjskog dela crkve Svetog Spiridona i kapele Pokrova Presvete Bogorodice u istarskom mestu Peroj završena je posle tri meseca radova.

crkve Svetog Spiridona Peroj
Foto: Eparhija gornjokarlovačka

Nakon što su završeni radovi na obnovi unutrašnjeg dela crkve Svetog Spiridona u Peroju, pre tri meseca započela je i promena vanjskog izgleda crkve. Radovi su se sastojali od uređenja porte, ograde, izrade palionice za sveće, restauracija kupole i celog zvonika, te na kraju postavljanja nove fasade na crkvu i kapelu.

– Blagoslovom njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, a finansijskom pomoću i dobrovoljnih priloga naših parohijana i Grada Vodnjana, planirane radove smo uspeli u potpunosti završiti. Iako je fasada na crkvi urađena desetak godina ranije, uticajem vremenskih prilika ona je izgubila svoj kvalitet i boju, te u neku ruku zahtevala obnovu. Prvenstveno su radovi bili bazirani na obnovi i restauraciji zvonika, na kojem se već uveliko primećivalo njegovih 180 godina postojanja. Obnovljena je kupola, oštećenja, krst, opran i zaštićen kamen, te urađena zaštita protiv ptica koje su najviše doprinosile propadanju kamena i prljanja istog – naveo je za sajt Eparhije gornjokarlovačke paroh perojski protoprezviter – stavrofor Goran Petković koji je ovim putem zahvalio svim priložnicima.

Mesto Peroj nalazi se u sastavu istarskog grada Vodnjan, a doseljavanje naroda iz Crne Gore započelo je 1657. godine, kada je sa ondašnjim sveštenikom došlo oko 70 ljudi.

– Crkva u Peroju od 1788. nije doživela velike promene iako smo je renovirali u potpunosti. Zadržan je izvorni oblik, imamo ikonostas iz toga vremena i proteklih godina smo uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije restaurirali ikonostas. Liturgije se služe subotom, nedeljom i na praznike, a vernika bude nešto manje nego u obližnjoj Puli jer je i broj stanovnika manji – priča Petković.

U Peroju danas postoji otprilike 50 porodica koje primaju sveštenika i koji su izvorni potomci Perojaca iz sredine 17.veka.

Počela obnova i Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu

Nešto više od godinu dana nakon zemljotresa koji je 22. marta 2020. pogodio Zagreb postavljene su skele na spoljašnjoj strani teško oštećenog Sabornog hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Pre nego što je ponovo, uz pridržavanje epidemioloških mera, uspostavljeno redovno bogosluženje u ovom hramu, zagrebački pravoslavni hrišćani odlazili su na liturgiju u kapelu Svetog Save koja se nalazi u sklopu Gimnazije Kantakuzine Katarine Branković.