Obeležen Dan nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije

Povodom obeležavanja Dana nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije poslednjeg majskog dana održana je sednica Saveta za nacionalne manjine ove županije.

Zoran Popović 07.06.2022.
Dan nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije

U Savetu za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije deluju predstavnici veća albanske, mađarske, nemačke, romske, slovačke i srpske nacionalne manjine kao i predstavnici bošnjačke, crnogorske, makedonske, rusinske i slovenske nacionalne manjine. Većina nacionalnih manjina okupljena je oko kulturno-umetničkih udruženja, i primarni im je zadatak očuvanje i promocija baštine i identiteta. Okupljene je pozdravio predsednik Saveta za nacionalne manjine OBŽ i zamenik župana Josip Miletić koji je svim pripadnicima nacionalnih manjina čestitao njihov dan. Miletić je izrazio zadovoljstvo dobrom saradnjom u multinacionalnoj i multikulturnoj sredini, i želju da se takva saradnja nastavi u županiji koja je, kako je rekao, primer podrške radu veća i predstavnika nacionalnih manjina.

– Brojnim projektima koje smo proveli pokazali smo zajedništvo, poput projekta „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“, ali i brojnim drugim. Dijalogom i razgovorom nadilazili smo sve poteškoće i zajednički razrađivali ideje, a sve kako bismo pridoneli napretku lokalne zajednice. Saradnja s nacionalnim manjinama temelj je razvoja Osječko-baranjske županije, ali i Republike Hrvatske, zbog čega se zahvaljujem svim predsednicima i predstavnicima veća nacionalnih manjina na izuzetnoj susretljivosti - rekao je Miletić.

Čvarković zadovoljan saradnjom

I zamenik župana Osječko-baranjske županije iz redova srpskog naroda Radomir Čvarković potvrdio je odličnu saradnju sa OBŽ, i istakao kako Županija kontinuirano prati i prepoznaje potrebe nacionalnih manjina na svom području.

– S obzirom na to da je ovo multikulturalna i multinacionalna županija nadam se da će takav pristup biti i dalje jedan od zaštitnih znakova Osječko-baranjske županije - rekao je Čvarković.

Savetu je prisustvovao i potpredsednik Saveta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Vladimir Ham koji je takođe pohvalio odličnu saradnju manjina s regionalnom vlasti.

– Osječko-baranjska županija jedan je od najsvetlijih primera toga u Hrvatskoj i drago nam je da je županijska vlast aktivno uključena u sve što nacionalne manjine rade jer im to omogućuje ravnopravan položaj u društvu - rekao je Ham.

Osječko-baranjska županija oduvek je bila, a i danas je izrazito multikulturalna sredina. Danas u OBŽ, uz pripadnike hrvatskog većinskog naroda, žive pripadnici čak 22 nacionalne manjine od kojih je, prema posljednjem popisu stanovništva, njih 11 u porastu dok je druga polovina u nešto manjem broju. S ponosom valja istaći da se svih 20 jezika koji nose status zvaničnih manjinskih jezika govore upravo u ovoj županiji. To neupitno bogatstvo kulture Hrvatsku ujedno čini zemljom s najvećim brojem službenih manjinskih jezika u Evropskoj uniji.