Obijen parohijski dom u Osijeku

U noći sa utorka na sredu nepoznati počinioci su obili i ušli u parohijski dom srpske pravoslavne crkve u Osijeku.

Nikola Milojević 27.12.2018.
Obijen parohijski dom u Osijeku

Noć kada su katolički vernici proslavljali Božić, u Osijeku je obijen parohijski dom za vreme kada je sveštenik Aleksandar Đuranović sa svojom porodicom bio na putu. Nepoznati počinilac, ili više njih, obili su vrata i prozore i ispreturali stvari u potrazi za nečim vrednim što bi mogli ukrasti. Kako je saopštila Eparhija osečkopoljska i baranjska, ovom prilikom nije nanesena veća materijalna šteta jer se u kući nisu nalazile nikakve dragocenosti.

- Međutim, šteta koja je nastala na psihološkom nivou je nenadoknadiva. Na mestu provale živi sveštenik sa svojom suprugom i četvoro dece, tako da se posle ove provale teško mogu osećati bezbednim i spokojnim u svome domu. Iskreno se nadamo da će državne službe bezbednosti učiniti sve u svojoj moći da pronađu provalnike, kao i to da spreče dalja nedela nasilja koja se vrše nad našim svetim objektima i nad našim blagočestivim pravoslavnim narodom – navodi se na zvaničnoj stranici eparhije.

U kratkom razgovoru za naš portal, arhijerejski namesnik osječki, protojerej Aleksandar Đuranović potvrdio nam je da je provalu odmah prijavio policiji koja je o svemu obaveštena.

- Odmah ujutro je došla policija i napravila izveštaj. Jedna vrata su razvaljena, dok su druga vrata pokušali da razvale, ali nisu uspeli. Razbijen je jedan prozor i stvari su ispreturane i to je jedina šteta. Na svu sreću parohijski dom je osiguran pa će osiguranje pokriti nastalu štetu. Ovo je prvi put da se ovako nešto desilo do kada sam ja u Osijeku, ali znam da je pre toga bilo napada i na samu crkvu i na crkvene objekte – kaže sveštenik Đuranović.

Na zvaničnom sajtu policijske uprave Osječko-baranjske nema vesti o ovoj provali, a da napadi na verske objekte nisu izuzeti ni u vreme praznika potvrđuje i vest da je u večernjim satima 24. decembra nepoznati počinilac provalio i u prostorije župne kancelarije na području Čepina i tom prilikom ukrao nakit, novac i razne druge predmete načinivši materijalnu štetu od više stotina kuna.