Održan sastanak na temu problema u manjinskom obrazovanju

Načelnik sektora za manjinsko obrazovanje Ministarstva nauka i obrazovanja Milan Vukelić sastao se u Vukovaru sa prosvetnim radnicima u obrazovanju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Milan Vukelić odbor za obrazovanje zvo

U Vukovaru je 8. juna održan sastanak Odbora za obrazovanje Zajedničkog veća opština na temu aktuelne situacije i analize problema u manjinskom obrazovanju. Sastanku su, pored direktora škola i voditelja nastave na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sa područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije, prisustvovali predsednik ZVO-a Srđan Jeremić, predsednica Odbora za obrazovanje Milica Stojanović, načelnik sektora za manjinsko obrazovanje Ministarstva nauke i obrazovanja Republike Hrvatske Milan Vukelić i direktor izdavačkog preduzeća „Prosvjeta“ Aleksandar Ilinčić. Sastanak je održan u cilju aktuelizacije i rešavanja problema te poboljšanja obrazovanja na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

– Veoma mi je drago da se gospodin Vukelić odazvao i da je danas prisustvovao Odboru za obrazovanje. Veoma je važno i prisustvo Aleksandra Ilinčića, jer se ove godine rade autorski udžbenici za srpski jezik po modelu „A“ i prevode se udžbenici za 4. i 8. razred koji dogodine ulaze u kurikularnu reformu. Istakli smo sve probleme koje imamo, od registracije škola i prenosa osnivačkih prava, osnivanja katedre za srpski jezik, problem kadrova u nastavi na srpskom jeziku pa do proporcionalne zastupljenosti u školskim odborima. Pričali smo o svemu onome s čime se Odbor suočava konstantno već više od 25 godina – izjavila je predsednica Odbora za obrazovanje ZVO-a Milica Stojanović.

Predstavljena situacija u obrazovanju na području dve najistočnije županije

Na sastanku su direktori škola i voditelji nastave na srpskom jeziku izneli probleme i konkretne situacije sa kojima se susreću u svakodnevnom radu. Novoizabranom načelniku sektora za manjinsko obrazovanje Ministarstva nauke i obrazovanja ukazano je na dugogodišnje probleme i predstavljena situacija u obrazovanju na području dve najistočnije županije.

– Drago mi je da sam mogao doći u ovaj kraj i iz prve ruke čuti koji su to problemi koji muče direktore ovdašnjih škola. Mi u Ministarstvu svakodnevno pomažemo svim našim učiteljima, direktorima i pre svega učenicima da dobiju obrazovanje kakvo je propisano pravilima i zakonima i onakvo obrazovanje koje će ih učiniti da budu što kvalitetniji u svome radu. Svaki problem volim da nazovem izazovom i upravo je zato naš posao da zajedno u saradnji sa lokalnom zajednicom i predstavnicima Zajedničkog veća opština vidimo na koji način i koje probleme možemo da rešimo mi, a koji problemi se rešavaju lokalno. Najvažnije je da postoji dobra volja i obostrana želja da se ti izazovi reše – rekao je načelnik sektora za manjinsko obrazovanje Ministarstva nauke i obrazovanja Milan Vukelić.

Direktor izdavačkog preduzeća Prosvjeta Aleksandar Ilinčić upoznao je prisutne sa situacijom po pitanju izdavanja udžbenika za nastavu na srpskom jeziku i pismu.

– Udžbenici srpskog jezika su najkrupniji projekat, tu imamo 16 naslova. Trenutno je paket za prvi razred napisan i otišao je u jezičku kontrolu, uskoro očekujemo i paket za peti razred. Ti udžbenici neće biti spremni odjednom 1. septembra, ali nadam se da će u prvom polugodištu svi biti na raspolaganju. Što se tiče ostalih krupnijih projekata koji se odvijaju u Prosvjeti imamo završnu godinu kurikularne reforme, procesa prevođenja udžbenika opštih predmeta. Ostali su još četvrti i osmi razred i jedan udžbenik za sedmi razred, ukupno 16 naslova. To ide brže nego ranijih godina, tako da će veći deo udžbenika biti spreman da ih učenici već u septembru mogu imati. Takođe smo ove godine otpočeli i sa prevođenjem udžbenika za srednju školu, a spremni su i udžbenici za srpski jezik za model „C“ i za pravoslavnu veronauku za srednju školu – objasnio je Ilinčić.