Osmomartovski poklon za Borovčanke – kabare o braku i ljubavi

Beogradsko Pozorište sa Terazija gostovalo је u Borovu povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena sa predstavom „Brak u stvari ljubav“.

Jadranka Jaćimović 10.03.2020.
Brak u stvari ljubav

Pozorišna predstava „Brak u stvari ljubav“ izvedena je 7. marta u Borovu povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena. Vladan i Kristina Savić predstavili su borovskoj publici komad kabaretskog žanra u kojem su bračna zajednica i odnos partnera prikazani na komičan način sa jasnom porukom o lepoti zajedništva i braka.

- Ovo je pre svega komedija sa puno muzike, a u sadašnje vreme kada se sve više brakova raspada hteli smo da pokažemo da je brak jedna dobra institucija i da smo zajedno jači. Nadam se da ćemo te mlade koji se možda kolebaju da ohrabrimo da uđu u brak. Ovo je jedan od najtežih žanrova to je kabaretski žanr gde i publika aktivno učestvuje. Inače Kristina i ja radimo u Pozorištu na Terazijama koje se jedino na ovim prostorima bavi mjuziklom i ovo se može nazvati mini mjuziklom – izjavio je glumac i režiser predstave Vladan Savić.

Smenjivali su se na sceni borovskog Doma kulture komični dijalozi i muzičke numere koje su vešto dočarale muško-ženske odnose u braku, te poslali snažnu poruku o malim svađama i prepirkama koje krase i skladne brakove. Vladan i Kristina Savić supružnici su i u privatnom životu te su bračni par koji igraju u ovom komadu dočarali sa lakoćom.

- Fokusirali smo se na teme iz bračnog života koje su svima bliske, univerzalne i duhovite. Mi smo ih malo razvukli do groteske, ali je ideja da se udvoje sve lakše prevazilazi. Puno se svađamo u ovoj predstavi, ali je na kraju zaključak da ljubav ipak sve pobeđuje da su te svađe dobar katalizator u braku i da ljudi treba da ostanu u braku. Danas se sve češće razilaze i ideja je bila da kroz muziku i duhovite dijaloge ljudima približimo bračnu temu. Sve više čujem kako žene neće da se udaju zato što ne žele obaveze ili ulogu sluškinje, a mi pokazujemo da to u braku nije tako. Možda u nekim lošim brakovima jeste, ali kada je ljubav osnova svega onda svaki brak može da opstane i da se prevaziđu problemi. Mislim da je ženi i muškarcu mnogo lakše da kroz život idu imajući uz sebe nekoga koga vole i ko voli njih – rekla je glumica Kristina Savić.

Ne treba zaboraviti šta Dan žena simboliše

Povod gostovanja u Borovu bilo je Međunarodni dan žena, a obeležavanje ovog praznika poklanjanjem cveća i isticanjem posebne pažnje prema ženama mnogi kao i glumica Savić smatraju pogrešnim, jer se na taj način banalizuje ono što ovaj praznik simboliše.

- Obeležavanje Dana žene ne volim na način da mi isključivo tog dana deca ili suprug donose cveće ili poklone, jer to čine tokom drugih dana u godini kada nema nekog posebnog povoda. Mislim da je Dan žena malo banalizovan, a znamo svi o borbi za prava žena i kako je nastao Dan žena. To se izgubilo i gotovo niko ne zna zašto se taj dan obeležava. One žene koje ne vole da ga slave smatraju da se mnogi muževi i muškarci sete samo tog dana da bi trebalo da poklone malo pažnje – smatra Kristina Savić.

Predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Borovo Dušan Latas koje je organizator gostovanja Pozorišta sa Terazija smatra da u Borovu postoji veliki deo publike koja želi drugačije programe i kulturna dešavanja.

- Pre par godina pokušali smo da uvedemo nova dešavanja i jedno od njih je ovaj poklon damama za 8. mart. Onoga što ovde nedostaje su popularne melodije, jer mi smo nekako želeći da zaštitimo nacionalni identitet otišli u manifestacije i predstave koje su vezane za narodnu muziku i folklor. Ovo je malo drugačije, moderna muzika i dešavanja koje se naslanjaju na aktuelne probleme i svakodnevni život. Kada se našalimo sa tim problemima onda ih lakše i prevaziđemo. Pokušaćemo i u buduće da dovodimo kvalitetne pozorišne predstave iz Srbije – rekao je predsednik Veća srpske nacionalne manjine opštine Borovo Dušan Latas

Realizaciju programa povodom Međunarodnog Dana žena finansijski je pomoglo Zajedničko veće opština Vukovar i Opština Borovo.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije