Patrijarh Irinej osveštao crkvu u Mlaki

Patrijarh Irinej boravio je 22. aprila u Mlaki u opštini Jasenovac gde je osveštao obnovljeni Hram Svetog proroka Ilije.

Nikola Milojević 24.04.2018.
Patrijarh Irinej Mlaka Jasenovac

Patrijarh Irinej je u ovom hramu služio i Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom i poručio da srpski narod ne sme da zaboravi svoje žrtve među koji je više od 20 hiljada dece u ustaškom kompleksu logora Jasenovac.

-Ovde su ubijani najneviniji – deca. Ovo je sveta zemlja natopljena krvlju Svetih mučenika jasenovačkih. Možemo samo zamisliti kako je bilo kada izmučena deca prizivaju roditelje, a bezdušni čovek im seče glave, vadi oči i muči ih. Krvnički su ubijani i članovi porodice Tesla. Naša stratišta se nalaze svuda i zato naše žrtve ne smeju da budu zaboravljene – rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh odlikovao daruvarskog sveštenika

On je istakao da je od izuzetne važnosti što je hram u Mlaki Vaskrsao i poručio da zbog toga Srbi iz ovog kraja treba da se vrate na svoja vekovna ognjišta.

Patrijarh Irinej je ovom prilikom odlikovao daruvarskog sveštenika protojereja-stavrofora Luku Bosanca rodom iz Kusonja pored Pakraca koji je nakon rata bio jedini sveštenik na potezu Okučana, Pakraca i Daruvara.