Paulin Dvor: Zločin koji je 10 godina negiran i prikrivan

Navršilo se 27 godina od zločina u Paulin Dvoru nedaleko od Osijeka kada je u jednoj noći ubijeno 19 civila.

Nikola Milojević 12.12.2018.

Zločin u Paulin Dvoru nad 18 srpskih i jednim civilom mađarske nacionalnosti počinili su u noći između 11. i 12. decembra  1991. godine pripadnici hrvatske vojske. Zločin je dugo prikrivan. Nakon što je kuća u kojoj su meštani ubijeni minirana, posmrtni ostaci zakopani su kod vojnog skladišta Lug u blizini Čepina.

Leševi ubijenih civila prebačeni su 1997. godine u plastičnoj buradi i u pratnji vojne policije i obaveštajnih službi na drugu lokaciju, a pronađeni su 2002. godine u blizini Gospića oko 550 kilometara dalje od Paulin Dvora. Žrtve su tek tada sahranjene u svom samom Paulin Dvoru nedaleko od Osijeka.

Za ovaj zločin suđeno je dvojici ljudi, Enesu Viteškiću i Nikoli Ivankoviću, a osuđujuća presuda za Viteškića donesena je nakon provedenog trećeg prvostepenog postupka. U prethodna dva suđenja Županijski sud u Osijeku Viteškića je oslobađao optužbe, no Vrhovni sud RH ukidao je prvostepene presude. Nakon ponovljenog postupka Enes Viteškić proglašen je krivim i osuđen prvostepenom presudom na 11 godina zatvora.

Za zločin u Paulin Dvoru pravosnažno je osuđen i Nikola Ivanković, na 15 godina zatvora, iako je dobro poznato da je u zločinu, ali i njegovom prikrivanju učestvovalo mnogo više ljudi. Obojicu je optužnica teretila da su kao pripadnici 130. brigade HV-a, naoružani vatrenim oružjem i ručnim bombama, zajedno sa više nepoznatih osoba iz osvete ubili 19 civila u Paulin Dvoru.

Ubijen svaki osmi meštanin sela

O ovom zločinu počelo se više pričati u javnosti tek od 4. novembra 2010. godine kada su na mesnom groblju pijetet poginulima zajednički odali tadašnji predsednik Hrvatske Ivo Josipović i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, nakon što su isto to napravili na Ovčari u Vukovaru.

Paulin Dvor imao je 1991. godine 160 stanovnika što znači da je u samo jednoj noći ubijen svaki osmi meštanin ovog sela. Zločin su počinili hrvatski vojnici iz susednog sela Vladislavci. Prema podacima Dokumentaciono informacionog centra Veritas, među žrtvama je bilo osam žena i četiri bračna para prosečne starosti 64 godine.

Žrtve zločina u Paulin Dvoru:

Jovan Gavrić

Boja Grubišić

Anđa Jelić

Boško Jelić

Bosiljka Katić

Dmitar Katić

Draginja Katić

Milan Katić

Petar Katić

Dragutin Kečkeš

Milan Labus

Vukašin Medić

Milica Milović

Spasoja Milović

Milena Rodić

Božidar Sudžuković

Marija Sudžuković

Darinka Vujnović