Pet mladih porodica kupuje kuću uz podršku opštine Negoslavci

Opština Negoslavci sufinansira kupovinu porodičnih kuća za pet mladih porodica, a ugovori o dodeli novčanih sredstava potpisani su 3.avgusta.

Jadranka Jaćimović 06.08.2020.
sufinansiranje kupovine kuća

Opština Negoslavci provodi demografske mere usmerene ka mladim porodicama. Jedna od njih je dodela sredstava kojima se sufinansira kupovina porodičnih kuća na području opštine. Javni poziv raspisan je 8. juna, rok za podnošenje prijava bio je 30 dana, a na njega je uspešno konkurisalo pet porodica kojima je lokalna samouprava dodelila po 25.000 kuna za kupovinu stambene jedinice.

Ugovori o dodeli sredstava svečano su potpisani 3. avgusta. Dodela sredstava za kupovinu porodičnih kuća deo je demografskih mera Opštine Negoslavci koja se kao i ostatak istoka Hrvatske suočava sa velikim problemima kao što su smanjenje broja stanovnika i sve starija populacija. Zato je iz budžeta za ovu namenu izdvojeno 150.000 kuna.

- Osnovni cilj je bio da pomognemo mladim ljudima u rešavanju stambene problematike naravno i sa ciljevima naseljavanja Negoslavaca i sprečavanja daljeg raseljavanja. Na području Negoslavaca ima dosta praznih kuća i ovom merom mi bismo bili zadovoljni da smo sufinansirali samo jednu kuću. Međutim, na konkurs koji je trajao mesec dana javilo se pet porodica i jako smo zadovoljni zbog toga. Ono što nas raduje vidimo da i dalje postoji interes za kupovinu kuća, još ima najmanje tri porodice koje su nam se javile, a verovatno će ih biti i više. Zato u narednom periodu planiramo da nastavimo sa ovom demografskom merom. To je pokazatelj da smo učinili pravu stvar, a sve to je pre svega i naš interes jer verujem da će ta pomoć biti dragocena i dobrodošla mladim porodicama – izjavio je načelnik opštine Negoslavci Dušan Jeckov.

„Lepa gesta koja veoma znači“

Uslove javnog poziva ispunilo je 5 mladih porodica, a 3. avgusta svečano su potpisani ugovori o dodeli 25.000 kuna kojima se sufinansira kupovina porodične kuće na području lokalne samouprave Negoslavci. Ovo je za mlade porodice značajna podrška zbog koje mnogi čine korak ka osamostaljenju i nastavku života na istoku Hrvatske.

- Suprug i ja smo 12 godina u braku, imamo troje dece i živimo u zajednici sa njegovim roditeljima. Hteli smo da se osamostalimo i ovo je zaista dobra prilika. Kuća koju smo kupili trenutno nije useljiva i planiramo da je adaptiramo u naredne dve godine. Ovo je jako dobra podrška jer mi planiramo ovde da ostanemo, bavimo se takvim poslom koji zahteva boravak na selu, imamo farmu, a kuća koju smo kupili je u blizine ove u kojoj trenutno živimo tako da nam sve ovo jako odgovara. Nije bilo komplikovano konkurisati i dostaviti potrebne dokumente za sve članove porodice – rekla nam je Ljiljana Veselinović.

Da je uslove konkursa bilo jednostavno ispuniti i da je ova mera zaista korisna potvrdila nam je i Dragana Smiljanić koja je 3. avgusta potpisala ugovor kojim je njenoj porodici dodeljeno 25.000 kuna za kupovinu stambene jedinice.

- Trenutno živimo kod moje majke i ova podrška nam mnogo znači jer ćemo se osamostaliti. Mislim da je ovo zaista sjajna stvar, jer su Negoslavci jedna jako lepa zajednica i život ovde je veoma kvalitetan. Ja sam živela i u Austriji gde sam se i školovala i zaista tvrdim da je ova zajednica dobra za život, a ova demografska mera je lepa gesta koja veoma znači – zadovoljna je Dragana Smiljanić.

Veliki interes mladih za ovakav program podrške pokazatelj je da ima onih koji žele da ostanu i žive u ovom mestu. Iz tog razloga odlučeno je da se demografske mere lokalne samouprave Negoslavci nastave i u narednom periodu. Prazne i ruševne kuće posledice su iseljavanje i sve starijeg stanovništva. Na popisu iz 2011. godine ovde je živelo 1.463 stanovnika od kojih 1.417 Srba.

*Ovaj tekst je nastao u sklopu projekta „Tu gdje živimo“ koji je podržao Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija Agencije za elektroničke medije.