Pomoć za najugroženije pripadnike srpske zajednice i dalje pristiže

U Vukovar je 10. juna dostavljeno 150 paketa namenjenih za najugroženije pripadnike srpske zajednice sa područja Vukovarsko-sremske i Osječko-baranjske županije.

Jadranka Jaćimović 12.06.2020.
SNV Dragana Jeckov Svetislav Mikerević

Radi ublažavanja posledica nastalih pandemijom koronavirusa Srpsko narodno veće je zajedno sa svojim partnerima Zajedničkim većem opština i drugim srpskim institucijama 15. marta pokrenulo humanitarnu akciju kako bi se obezbedila pomoć za starije i socijalno ugrožene osobe.

U okviru socijalno-humanitarnog programa u Vukovarsko-semsku i još 14 županija su u nekoliko navrata dostavljeni paketi i pomoć formirana na osnovu procene županijskih i opštinskih Veća srpske nacionalne manjine. Treća faza pomoći tačnije 100 paketa namenjenih za najugroženije stanovnike srpske zajednice u Vukovarsko-sremskoj županiji dopremljena 10. juna u prostorije Zajedničkog veća je opština.

Do sada je SNV zajedno sa svojim partnerima obezbedio 266.000 kuna za pomoć starijim i socijalno ugroženim osobama. Od tog iznosa za humanitarnu pomoć u obliku osnovnih prehrambenih i higijenskih potrepština uloženo je oko 216.000 kuna, a 50.000 kuna za popularnu akciju „Rankin paket“. Podeljeni su u 15 županija naseljenih pripadnicima srpske zajednice u ruralnim i potpomognutim područjima.

- Ova humanitarna pomoć pruža se na osnovu procena sa terena dostavljenih od županijskih i opštinskih veća. Ovom akcijom koja još nije završena, planira se obuhvatiti oko 2.080 socijalno ugroženih domaćinstava u Republici Hrvatskoj, uglavnom pripadnika srpske zajednice - izjavila je saborska zastupnica i potpredsednica SNV-a Dragana Jeckov.

Jeckov ističe da je dosad u tu svrhu županijskim i općinskim većima srpske nacionalne manjine pružena novčana pomoć u iznosu oko 126.000 kuna za 963 domaćinstva. Preostali deo ukupnog iznosa utrošen je za stvaranje zaliha čime je osigurano oko 700 humanitarnih paketa u približnoj vrednosti od 90.000 kuna.

Podela humanitarnih paketa preko opštinskih i gradskih VSNM počinje 15. juna

Vrednost pojedinačnog paketa pomoći iznosi oko 150 kuna i biće podeljeni zahvaljujući koordiniranom radu gradskih i opštinskih Veća srpske nacionalne manjine, potvrdio je to predsednik VSNM-a Vukovarsko-sremske županije Svetislav Mikerević.

- Ovo je treća humanitarna pomoć Srpskog narodnog veća, Zajedničkog veća opština i županijskih veća srpske nacionalne manjine RH. Prva je bila „Rankin“ paket koji je sadržao proizvode za sadnju povrtlarskih kultura, druga faza pomoći bile su zaštitne maske i to preko 3.000 komada za područje naše županije i ovo je treća akcija u kojoj je dostavljeno 100 paketa prehrambenih proizvoda i sredstva za ličnu higijenu. Od ponedeljka 15. juna paketi će se deliti preko opštinskih i gradskih veća najugroženijim pripadnicima naše zajednice – rekao je Mikerević.

Potrebno je istaći da su za Vukovarsko-sremsku i deo Osječko-baranjske županije pomoć odnosno ukupno 150 paketa osigurali Zajedničko veće opština u saradnji s opštinama na području njegovog delovanja. U kupovini i raspodeli paketa učestvovali su predsednici, članovi i volonteri županijskih i opštinskih veća, terenski saradnici Odeljenja za socijalna i humanitarna pitanja, te zaposlenici SNV-a i ZVO-a. Pomoć se deli u skladu s propisanim uputstvima i pravilima Nacionalnog štaba za civilnu zaštitu i Crvenog križa. U humanitarni program SNV-a uključila se i Srpska pravoslavna crkva koja je donirala 50 paketa. Dosad je humanitarnu pomoć primilo 1.327 socijalno ugroženih domaćinstava na području 15 županija: Sisačko-moslavačke, Zadarske, Šibensko-kninske, Splitsko-dalmatinske, Ličko-senjske, Karlovačke, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Brodsko-posavske, Koprivničko-križevačke i Grada Zagreba.