Potpisani ugovori za sredstva SNV-a u Vukovarsko–sremskoj županiji

U Vukovaru su 10. jula potpisani ugovori o dodeli finansijkih sredstava za kapitalne investicije na području delovanja srpske zajednice u Vukovarsko–sremskoj županiji.

Jadranka Jaćimović 11.07.2019.
U Vukovaru su 10. jula potpisani ugovori o dodeli finansijkih sredstava za kapitalne investicije na području delovanja srpske zajednice u Vukovarsko–sremskoj županiji.

Sredstva u iznosu od 798 hiljada kuna namenjena su za izgradnju, adaptaciju i obnovu objekata značajnih za srpsku nacionalnu manjinu te finansiranje programa usmerenih ka zaštiti nacionalnog i kulturnog identiteta. Srpsko narodno veće je kroz ovaj program dodelilo ukupno šest miliona kuna, a prema strogo utvrđenim kriterijumima na području Vukovarsko–sremske županije sredstva je dobilo pet korisnika.

U prostorijama Zajedničkog veća opština ugovore odnosno zahteve za prenos sredstava potpisali su opštine Borovo i Markušica, Osnovna škola „Bobota“, Fudbalski klubovi „Vuteks-Sloga“ Vukovar i „Sloga“ Pačetin.

- Moram istaći da je ukupan iznos kapitalnih investicija za celu Republiku Hrvatsku šest miliona kuna i zato je ovaj iznos koji smo dobili zaista značajan, što govori da smo odabrali prave projekte koji su ciljani i stvarna su potreba srpske zajednice. Ovom prilikom želim da se zahvalim Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci i Srpskom narodnom veću, naravno županijskom Veću srpske nacionalne manjine i Zajedničkom veću opština s obzirom da su učestvovali u kreiranju i nabavci sredstava za kapitalna ulaganja – izjavio je potpredsednik Srpskog narodnog veća Svetislav Mikerević.

Opštini Borovo dodeljen najveći iznos

Najviše sredstava u Vukovarsko-sremskoj županiji dodeljeno je opštini Borovo i to 400 hiljada kuna za izgradnju višenamenske sale u Borovu.

- To je projekat čiju smo realizaciju započeli pre tri godine i ove godine krećemo u izgradnju višenamenske sale. Ukupna vrednost investicije koju planiramo uraditi u dve proračunske godine je četiri miliona kuna i ova sredstva su jedna desetina ovog projekta, ali od velikog su značaja za sam početak izgradnje - izjavio je načelnik opštine Borovo Zoran Baćanović.

Srpsko narodno veće pomoglo je i kapitalna ulaganja u opštini Markušica u kojoj je u toku projekat modernizacije ulične rasvete. Ugovor o dodeli 200 hiljada kuna potpisao je načelnik opštine Budimir Drača.

- Vršimo zamenu postojeće ulične rasvete sa led rasvetom u tri naselja Ostrovo, Gaboš i Podrinje. Iznos projekta je oko 600 hiljada kuna. Zadovoljni smo i zahvaljujemo se na dodeljenim sredstvima - rekao je načelnik opštine Markušica Budimir Drača.

Finansijska sredstva dodeljena i fudbalskim klubovima

Osim što su finansijski pomognuti projekti dve srpske opštine u Vukovarsko-sremskoj županiji sredstava su dodeljena i za dva fudbalska kluba, FK „Vuteks-Sloga“ Vukovar i FK „Sloga“ Pačetin.  Predsednik vukovarskog fudbalskog kluba Siniša Sušić potpisao je ugovor sa SNV-om kojim će biti donirano 95 hiljada kuna namenjenih za izgradnju pomoćnog igrališta.

- Pošto smo ušli u viši rang takmičenja, odnosno treću hrvatsku ligu moramo imati pomoćno igralište i evo ova sredstva biće utrošena na izgradnju istog - rekao je sportski direktor FK „Vuteks-Sloga“ Vukovar Đorđe Lukić.

U Vukovaru su 10. jula potpisani ugovori o dodeli finansijkih sredstava za kapitalne investicije na području delovanja srpske zajednice u Vukovarsko–sremskoj žup

Fudbalski klub „Sloga“ Pačetin zahvaljujući Srpskom narodnom veću osigurao je 30 hiljada kuna kojima je pomognuta realizacija aktuelnog projekata.

- Dobili smo 30 hiljada kuna za izgradnju krova na tribinama fudbalskog igrališta u Pačetinu. Sama izgradnja je nešto skuplja od iznosa koji smo dobili tako da očekujemo finansijsku pomoć od naše opštine Trpinja, od ZVO-a i drugih institucija. Tribine su izgrađene pre više od 20 godina, ali nisu pokrivene, a ispod njih se nalazi pet prostorija koje nisu u funkciji. Sa pokrivanjem ćemo dobiti, ne samo krov, nego i još dodatnog prostora koji će biti funkcionalan - rekao je predsednik FK „Sloga“ Pačetin Srđan Sekulić.

Osnovna škola Bobota obnoviće krov na sportskoj sali

Finansijska sredstva koja je Srpsko narodno veće dodelilo pre dve godine dodelilo za obnovu i izgradnju objekata značajnih za život srpske zajednice u Vukovarsko-sremskoj županiji iznosila su 228 hiljada kuna. Ceo iznos dodeljen je 2017. godine Osnovnoj školi Bobota koja je i ove godine potpisala ugovor za nova ulaganja u iznosu od 73 hiljade kuna.

- Sredstva će biti utrošena za obnovu krova na sportskoj sali koja je sagrađena 2007. godine i koja već dve godine nije u funkciji, jer krov prokišnjava. Ova sredstva nažalost nisu dovoljna, bez obzira na to zahvaljujem se SNV-u i svima koji su učestvovali u tome. Ovo je već druga donacija koju smo dobili, naime pre dve godine smo dobili daleko veću sumu i uspeli smo da postavimo stolariju na noviji deo školske zgrade čime smo dobili ogromne uštede na grejanju - objasnila je direktorka OŠ „Bobota“ Ljubica Vukajlović.

Srpsko narodno veće sufinansira projekte u svim županijama Republike Hrvatske, a od ukupno 6 miliona kuna u Vukovarsko-sremsku županiju uloženo je  798 hiljada kuna.