Povodom slave Veća u Belom Manastiru pripremili trodnevni program

Veće srpske nacionalne manjine grada Belog Manastira proslavilo je krsnu slavu Svetog Arhangela Mihaila uz brojne kulturne aktivnosti.

Jadranka Jaćimović 25.11.2019.
Veće srpske nacionalne manjine grada Belog Manastira slava

Ovogodišnji trodnevni program proslave započeo je 21. novembra u hramu Sv. Arhangela Mihaila gde je služena sveta liturgija te posvećen slavski kolač i žito, a sutradan je u Etnološkom centru baranjske baštine otvorena izložba „Baranjskih čaršapa“. Na stvaranju veoma zanimljive postavke ove izložbe vredno su radili članovi nekoliko organizacija: Kola srpskih sestara „Sveta Jelena Dečanska”, Srpskog udruženja žena „Dukat”, SKUD-a „Jovan Lazić” i Udruženja roditelja i dece „Pčelice”.

Centralna manifestacija povodom slave Veća srpske nacionalne manjine grada Belog Manastira, održana je u subotu 23. novembra u belomanastirskoj Kino sali, gde je upriličen kulturno – umetnički program.

- Prethodnih godina Veće nije na ovaj način proslavljalo slavu, međutim odlučili smo se da naš program proslave obogatimo. Svi se žale da nedostaje kulturnih dešavanja, mislim da ih ima dosta, samo što su ljudi previše zatvoreni u svojim kućama i na neki način pokušavamo da ih animiramo. Treba da se pokaže da postoji srpska zajednica, da delujemo i radimo bez obzira na previranja kojih nažalost ima - rekla je predsednica VSNM Beli Manastir Svetlana Žarković.

U maju ove godine izabran je novi saziv Veća srpske nacionalne manjine, a nova predsednica Svetlana Žarković ističe da su u kratkom periodu pokrenute aktivnosti od kojih je najviše onih usmerenih prema mladima.

- U šestom mesecu smo započeli sa radom i u godišnjem planu aktivnosti imamo nekoliko zanimljivih dešavanja. Imamo u planu da se više posvetimo mlađim članovima i svima koji su zainteresovani za svoju kulturu i tradiciju, jer bez toga mi ćemo zaboraviti ko smo i odakle smo. Početkom septembra osnovali smo folklornu sekciju „Čuvari tradicije baranjskih Srba“, ideja je da okupimo mlade sa prostora cele Baranje. To bi bila sekcija poput regionalnog ansambla i mogu reći da su deca jako zainteresovana. U grupi je trenutno više od 20 članova, što je veoma pozitivno s obzirom na pasivan odnos mladih, jer kako ja volim da im kažem ‘pojela ih je tehnologija‘ - objašnjava Žarković.

Posebni gosti KUD „Kruna“ iz Rumunije

Novoosnovana folklorna grupa Veća srpske nacionalne manjine otvorila je kulturno-umetnički program koreografijom „Srpske igre iz Baranje“, a iste večeri publici u kino sali prikazali su i deo svatovskih običaja odvođenja mlade. U programu su učestvovali i Ansambl narodnih igara Srpskog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Vukovara, duet Hranislava i Milan i KUD „Kruna“ iz Rumunije. Ovo srpsko kulturno-umetničko društvo dolazi iz sela Srpski Semarton i osnovano je pre 10 godina, a nosi ime majke Dositeja Obradovića.

- Kruna Paunkić rođena je i sahranjena u našem selu. Njen nadgrobni spomenik podigla je 1905. godine semartonska omladina i mi ga danas održavamo i brinemo o njemu. Naš KUD broji 30 aktivnih članova odnosno igrača, a imamo još i narodni i tamburaški orkestar. Trudimo se da negujemo srpski folklor kod nas u selu, ali i u regionu. Delujemo pod okriljem Saveza Srba iz Rumunije i mogu reći da je teško biti manjina u drugoj državi, ali mi se trudimo. Imamo srpske škole, srpski teatar u Temišvaru, srpsku emisiju na državnoj televiziji i nedeljnik „Naša reč“, snalazimo se i trudimo da očuvamo srpski jezik i običaje u Rumuniji – rekla je umetnički rukovodilac KUD-a „Kruna“ Vesna Čolaković.

Kulturno-umetnički program u Kino sali u Belom Manastiru izazvao je veliko interesovanje publike. Među brojnim gledaocima prisutni su bili i predstavnici verskog, društvenog i političkog života Srba u Hrvatskoj kao i gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob.