Požar naneo veliku štetu na imanju Mihajlovića na Kordunu

Pre dva dana porodicu Mihajlović ih Klokoča kod Vojnića zadesila je velika nesreća kada su im u požaru izgoreli senjaci, traktor i mnogobrojne priključne mašine.

Nikola Milojević 16.07.2021.

Na imanju Milorada (69) i Mirjane Mihajlović (61) dogodio se 14. jula požar u kome je ovo dvoje meštana Klokoča u opštini Vojnić ostalo bez ogromnog dela svoje poljoprivredne imovine. Kriminalna policija još uvek nije utvrdila šta je bio konkretni uzrok požara na štaglju i dvorišnoj zgradi, ali se pretpostavlja da je varnicu izazvao akumulator na traktoru koji je bio parkiran u blizini, a toplo vreme, suva trava i senjak sa balama samo su doprineli tome da se vatrena stihija još više razbukti. Požar je počeo malo iz podneva.

Klokoč požar 2

- Taman sam malo prispa' i ćerka me probudila da mi kaže da gori štagalj. Dok sam izašao van već se nije moglo prići ni na deset metara od plamena. Došli su vatrogasci iz DVD-a Vojnić i vatrogasci iz Cetingrada i oni su spašavali treći objekat, a ovo ostalo se u tom trenutku ništa nije moglo spasiti – priča nam u telefonskom razgovoru potreseni Milorad.

Štetu još uvek ni sam ne zna, ali pretpostavlja da ona iznosi negde oko 200 hiljada kuna. Stradala su dva poljoprivredna objekta, bale sa senom, traktor i mnogobrojne priključne mašine među kojima berač kukuruza, sejačice i tri prikolice. Vatrogasci su nekoliko sati neumorno gasili objekte, a na svu sreću sprečena je i veća katstrofa jer su spašeni objekti koji imaju strujne instalacije, ali i sama drvena kordunaška kuća u kojoj žive Mihajlovići. Svi ti objekti planuli bi za čas da nije bilo pravovremene vatrogasne intervencije.

Ponovo počinju život iz početka

Što se Milorada i Mirjane tiče i ova učinjena šteta je praktično nenadoknadiva. Njih dvoje osim Miloradove skromne penzije nemaju drugih primanja. Živeli su od poljoprivrede i sedam grla stoke.Klokoč požar 1

- Ne moraš me ni pitati koliko mi je ovo što je izgorelo značilo. Ne možeš raditi dalje bez strojeva. Dobro se držimo, ali kad me neko pita kako sam onda mi suze udare na oči. Dva čoveka su mi ponudila seno za stoku da mi pomognu malo. Dalje ću kako moram, živ u zemlju ne merem – priča Milorad.

Klokoč požar tekst

Danas u Klokoču živi svega petnaestak stanovnika. Ovo mesto na Kordunu je Miloradovo rodno selo u koje se nakon Oluje i izbeglištva u Kljajićevu vratio 2000. godine. Nova nesreća naterala ih je sada da  još jednom moraju krenuti iz početka.